Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Η πορεία του σε ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται

Ρωσία

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα νέο 24ωρο ρεκόρ θανά­των λόγω της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, με 150 επι­πλέ­ον νεκρούς, αν και η επι­δη­μία μοιά­ζει να στα­θε­ρο­ποιεί­ται στη χώρα σε ό,τι αφο­ρά τις νέες μολύνσεις.

Συνο­λι­κά 3.249 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει στη Ρωσία από την παν­δη­μία covid-19, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία. Η χώρα ανα­κοί­νω­σε 8.894 νέα κρού­σμα­τα τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό να ανέρ­χε­ται σε 326.448.

Η κατά­στα­ση της επι­δη­μί­ας στη μεγα­λύ­τε­ρη χώρα του κόσμου δια­φέ­ρει ανά περι­φέ­ρεια, με τη Μόσχα να παρα­μέ­νει το επί­κε­ντρό της. Το Ντα­γκε­στάν, μια φτω­χή δημο­κρα­τία στον Καύ­κα­σο, είναι αντι­μέ­τω­πη με μια “ υγειο­νο­μι­κή” κατα­στρο­φή, γεγο­νός που ανά­γκα­σε τις κεντρι­κές αρχές να δράσουν.

Όμως η κατά­στα­ση εν γένει μοιά­ζει να στα­θε­ρο­ποιεί­ται, με τα νέα κρού­σμα­τα να παρα­μέ­νουν εδώ και αρκε­τές ημέ­ρες κάτω από το όριο των 9.000 και τη χώρα να γνω­ρί­ζει για πρώ­τη φορά την Τετάρ­τη μεί­ω­ση κατά 633 στον αριθ­μό των ασθενών.

Συνο­λι­κά ο αριθ­μός των ιαθέ­ντων από την covid-19 ανέρ­χε­ται σε 99.825, ενώ οι ασθε­νείς είναι 223.374.

Πολ­λοί Ρώσοι αξιω­μα­τού­χοι έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορο­νο­ϊό: ο πρω­θυ­πουρ­γός Μιχα­ήλ Μισού­στιν, που πλέ­ον έχει αναρ­ρώ­σει, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ και αρκε­τοί υπουρ­γοί και υφυπουργοί.

Πιο πρό­σφα­τα ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι ο Τσε­τσέ­νος ηγέ­της Ραμ­ζάν Καντί­ροφ δια­κο­μί­στη­κε σε νοσο­κο­μείο της Μόσχας πιθα­νό­τα­τα με κορονοϊό.

Επι­κρι­τές της Μόσχας αμφι­σβη­τούν την ακρί­βεια του ποσο­στού θνη­σι­μό­τη­τας, το οποίο είναι μικρό σε σχέ­ση με τη δυτι­κή Ευρώ­πη και τις ΗΠΑ, κατη­γο­ρώ­ντας τις ρωσι­κές αρχές ότι δεν υπο­λο­γί­ζει όλους τους θανάτους.

Από την πλευ­ρά της η Μόσχα απορ­ρί­πτει αυτές τις καταγ­γε­λί­ες, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι σε αντί­θε­ση με τις άλλες χώρες, μετρά τους θανά­τους αιτία των οποί­ων είναι ο κορο­νο­ϊ­ός και προ­τάσ­σο­ντας την έγκαι­ρη λήψη προ­λη­πτι­κών μέτρων και τη μαζι­κή διε­ξα­γω­γή δια­γνω­στι­κών τεστ.

Ιταλία

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 228.658. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 32.616. Παράλ­λη­λα, 136.720 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνο­λο των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού ήταν 228.006 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.486 άνθρω­ποι ενώ 134.560 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο δηλα­δή, έχα­σαν τη ζωή τους 130 άνθρω­ποι και κατα­γρά­φη­καν 652 νέα κρού­σμα­τα, ενώ 2.160 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 595 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και συνο­λι­κά 8.957 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μεία. Για 49.770 έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθ­μός μετά­δο­σης του ιού το τελευ­ταίο 24ωρο αυξή­θη­κε κατά 10 κρού­σμα­τα. O αριθ­μός των θανά­των παρου­σιά­ζει μεί­ω­ση: έχα­σαν την ζωή τους 26 λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι σε σχέ­ση με την χθε­σι­νή ημέ­ρα. Οι δε ιαθέ­ντες είναι 118 λιγό­τε­ροι από χθες.

Οι ασθε­νείς στις ΜΕΘ, για τεσ­σα­ρα­κο­στή έβδο­μη ημέ­ρα, συνε­χί­ζουν να μειώ­νο­νται. Παράλ­λη­λα, περιο­ρί­ζε­ται και ο αριθ­μός των ασθε­νών που βρί­σκο­νται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπο­γραμ­μί­ζουν ότι ο δεί­κτης μετά­δο­σης του ιού, παρα­μέ­νει κάτω από την μονά­δα σε όλη την χώρα, εκτός από τη μικρή βορειο­δυ­τι­κή περι­φέ­ρεια της Βάλε Ντ΄Αόστα. Οι αυξο­μειώ­σεις του όμως θα πρέ­πει να συνε­χί­σουν να παρα­κο­λου­θού­νται με μεγά­λη προ­σο­χή, ιδί­ως στη βόρεια περι­φέ­ρεια της Λομ­βαρ­δί­ας, με πρω­τεύ­ου­σα το Μιλάνο.

Οι ειδι­κοί του Ανώ­τα­του Ινστι­τού­του Υγεί­ας της Ιτα­λί­ας δεν απο­κλεί­ουν αύξη­ση των κρου­σμά­των, λόγω της χαλά­ρω­σης των μέτρων. Καθη­συ­χά­ζουν όμως τους πολί­τες υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «οι υγειο­νο­μι­κές αρχές είναι σε θέση να εντο­πί­σουν έγκαι­ρα τυχόν νέες μολύνσεις».

Από σήμε­ρα το βρά­δυ, τέλος, πάνω από χίλιοι αστυ­φύ­λα­κες και αστυ­νο­μι­κοί πρό­κει­ται να κάνουν υπε­ρω­ρί­ες και το βρά­δυ, στην ιτα­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα, ζητώ­ντας από τους κατοί­κους να σέβο­νται τους κανό­νες και να απο­φεύ­γουν επι­κίν­δυ­νους συνω­στι­σμούς σε δρό­μους και πλα­τεί­ες της Αιώ­νιας Πόλης.

Ισπανία

Ο αριθ­μός των νέων θανά­των από τη νόσο Covid-19 αυξή­θη­κε κατά 56 σήμε­ρα, με το σύνο­λο των νεκρών από τον νέο κορο­νο­ϊό να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 28.628, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας.

Το σύνο­λο των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε σε 234.824 από 233.037 χθες, προ­σθέ­τει το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η θνη­τό­τη­τα από τον νέο κορο­νο­ϊό μετα­ξύ των φτω­χό­τε­ρων Κατα­λα­νών είναι πεντα­πλά­σια σε σύγκρι­ση με τους εύπο­ρους κατοί­κους της ισπα­νι­κής περι­φέ­ρειας, κατα­δει­κνύ­ει μελέ­τη, άλλη μια από­δει­ξη του πώς η COVID-19 πλήτ­τει σκλη­ρό­τε­ρα τους πιο ευάλωτους.

Η βορειο­α­να­το­λι­κή περι­φέ­ρεια της Κατα­λο­νί­ας, ο πλη­θυ­σμός της οποί­ας αντι­προ­σω­πεύ­ει το ένα έκτο του πλη­θυ­σμού των 47 εκα­τομ­μυ­ρί­ων της Ισπα­νί­ας, κατα­γρά­φει τον δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των και θανά­των μετα­ξύ των περι­φε­ρειών της χώρας.

Η έρευ­να, που διε­ξή­γα­γε ινστι­τού­το υγεί­ας της περι­φέ­ρειας, δια­σταύ­ρω­σε τα κρού­σμα­τα νέου κορο­νοϊ­ού και τους θανά­τους στην Κατα­λο­νία έως την 7η Μαί­ου με τις ηλι­κί­ες και τα εισοδήματα.

Μετα­ξύ των ηλι­κιών 45–64, η έρευ­να δεί­χνει ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας 100 ανά 100.000 ανδρών στην ομά­δα με τα χαμη­λό­τε­ρα εισο­δή­μα­τα, ενώ στους πλου­σιό­τε­ρους ο δεί­κτης μειώ­νε­ται στους 20 θανάτους.

Αν και οι θάνα­τοι είναι πολύ λιγό­τε­ροι μετα­ξύ των γυναι­κών, η δια­φο­ρά μετα­ξύ των ομά­δων είναι η ίδια: 50 θάνα­τοι ένα­ντι 10.

Η δια­φο­ρά είναι μικρό­τε­ρη στις ηλι­κί­ες 65–79, με τη θνη­σι­μό­τη­τα μετα­ξύ των ανδρών να ανέρ­χε­ται σε περί­που 500 ανά 100.000 στους φτω­χό­τε­ρους ένα­ντι 250 στους ευπο­ρό­τε­ρους. Μετα­ξύ των γυναι­κών, η δια­φο­ρά είναι περί­που 300 θάνα­τοι ένα­ντι 100 μετα­ξύ των δύο ομάδων.

Για τους άνω των 79, η θνη­σι­μό­τη­τα μετα­ξύ ανδρών ανέρ­χε­ται σε περί­που 2.830 θανά­τους ανά 100.000 στην ομά­δα με τα χαμη­λό­τε­ρα εισο­δή­μα­τα και 1.910 στους πλου­σιό­τε­ρους. Μετα­ξύ των γυναι­κών, είναι 1.360 ένα­ντι 1.090.

Η έρευ­να δεν ανα­λύ­ει τον λόγο αυτών των διαφορών.

«Όταν η παν­δη­μία τελειώ­σει, θα πρέ­πει να ανα­λύ­σου­με όλα τα στοι­χεία και να κατα­λή­ξου­με σε συμπε­ρά­σμα­τα που θα μας βοη­θή­σουν να σχε­διά­σου­με τις πολι­τι­κές υγεί­ας», είπε η Άννα Γκαρ­σία Άλτες, διευ­θύ­ντρια του Health Inequalities Observatory, που διε­ξή­γα­γε την έρευνα.

Βρετανία

Από τις 8 Ιου­νί­ου θα τεθεί σε ισχύ η υπο­χρε­ω­τι­κή καρα­ντί­να δύο εβδο­μά­δων για όσους φτά­νουν στη Βρε­τα­νία από το εξω­τε­ρι­κό, από αέρος, θαλάσ­σης και σιδη­ρο­δρό­μων, με στό­χο να απο­φευ­χθεί ένα δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Πρί­τι Πατέλ, στην ενη­μέ­ρω­ση της κυβέρνησης.

Ξεκα­θά­ρι­σε ότι σε όσους δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται με το μέτρο της υπο­χρε­ω­τι­κής καρα­ντί­νας θα επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο, ύψους 1.000 λιρών — ποσό το οποίο μπο­ρεί να αυξη­θεί ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες — που θα αφο­ρά την Αγγλία, ή ποι­νι­κή δίω­ξη με την δυνα­τό­τη­τα να επι­βλη­θεί απε­ριό­ρι­στο ποσό, ενώ τα υπό­λοι­πα έθνη της Βρε­τα­νί­ας θα θέσουν τους δικούς τους κανό­νες στις παρα­βιά­σεις του μέτρου.

Από την καρα­ντί­να εξαι­ρού­νται συγκε­κρι­μέ­νες ελά­χι­στες κατη­γο­ρί­ες πολι­τών (όσοι έρχο­νται από την Ιρλαν­δία, για­τροί που ειδι­κεύ­ο­νται στην αντι­με­τώ­πι­ση της Covid-19, κάποιοι επο­χια­κοί εργά­τες αγρο­τι­κών εργα­σιών). Για όσους δεν έχουν κανο­νί­σει πού θα περά­σουν τις μέρες της καρα­ντί­νας, η κυβέρ­νη­ση θα κανο­νί­ζει τη δια­μο­νή τους.

Επί­σης οι επι­βά­τες που φτά­νουν στη Βρε­τα­νία, προ­βλέ­πε­ται ότι θα συμπλη­ρώ­νουν έντυ­πο με στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας τους και του χώρου δια­μο­νής τους κατά την καρα­ντί­να, όπως και πλη­ρο­φο­ρί­ες για το ταξί­δι τους, ώστε να είναι εφι­κτός ο εντο­πι­σμός τους στο ενδε­χό­με­νο της μόλυν­σης, αλλά και πιθα­νοί τυχαί­οι έλεγ­χοι στη διάρ­κεια της καρα­ντί­νας τους, τους οποί­ους θα διε­ξά­γουν οι υπη­ρε­σί­ες δημό­σιας υγεί­ας για να δια­πι­στω­θεί η συμ­μόρ­φω­ση με τον κανό­να. Κατά την παρα­μο­νή τους στην καρα­ντί­να δεν θα μπο­ρούν να δεχτούν επι­σκέ­πτες, ούτε να βγουν για την αγο­ρά των βασι­κών αγα­θών, για τα οποία θα πρέ­πει να φρο­ντί­σουν άλλοι.

«Πρέ­πει να προ­στα­τέ­ψου­με τον πλη­θυ­σμό της Βρε­τα­νί­ας, μειώ­νο­ντας τον αριθ­μό των περι­στα­τι­κών που θα διέρ­χο­νται των συνό­ρων μας. Εισά­γου­με αυτά τα νέα μέτρα τώρα για να κρα­τή­σου­με τον ρυθ­μό μετά­δο­σης σε χαμη­λό επί­πε­δο και να απο­τρέ­ψου­με ένα κατα­στρο­φι­κό δεύ­τε­ρο κύμα», εξή­γη­σε η υπουρ­γός. Πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα προ­σπα­θή­σει να βρει νέο τρό­πο να ανοί­ξει τα διε­θνή ταξί­δια και τον του­ρι­σμό, όπως και ότι τα μέτρα αυτά θα επα­νε­ξε­τά­ζο­νται κάθε τρεις εβδο­μά­δες. «Δεν κλεί­νου­με τα σύνο­ρά μας, αυτά τα μέτρα θα επα­νε­ξε­τά­ζο­νται. Αυτό που θέλου­με να κάνου­με είναι να ελέγ­ξου­με την εξά­πλω­ση του ιού για­τί δεν θέλου­με ένα δεύ­τε­ρο κύμα» τόνισε.

Σύμ­φω­να με την Πρί­τι Πατέλ, η συνο­ρια­κή φύλα­ξη της χώρας θα πραγ­μα­το­ποιεί ελέγ­χους και θα μπο­ρεί να αρνη­θεί την είσο­δο σε ξένους πολί­τες (που δεν είναι κάτοι­κοι Βρε­τα­νί­ας), ενώ η απο­μά­κρυν­ση από τη χώρα θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως τελευ­ταία λύση.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για τη ματαί­ω­ση των φετι­νών δια­κο­πών των Βρε­τα­νών είπε: «Η συμ­βου­λή είναι ότι δεν είναι η στιγ­μή για κρα­τή­σεις δια­κο­πών, αυτά τα μέτρα ελή­φθη­σαν για τους σαφείς λόγους που υπο­γραμ­μί­σα­με» και πρό­σθε­σε: «η σύστα­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών είναι να μην ταξι­δεύ­ου­με παρά μόνο για πολύ βασι­κούς λόγους. Δεν μιλά­με για κρα­τή­σεις δια­κο­πών τώρα, θέλου­με να απο­φύ­γου­με ένα δεύ­τε­ρο κύμα».

Στους 351 οι νέοι θάνα­τοι — Αμε­τά­βλη­τη ή σε πτώ­ση η επιδημία

Ο αριθ­μός των θανά­των από περι­στα­τι­κά με κορο­νο­ϊό το τελευ­ταίο 24ωρο είναι 351 και ο συνο­λι­κός αριθ­μός φτά­νει τους 36.393, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Χθες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πάνω από 140.000 δια­γνω­στι­κά τεστ, και κατα­γρά­φη­καν 3.287 νέα περι­στα­τι­κά που βρέ­θη­καν θετι­κά στον ιό.

Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής επι­στη­μο­νι­κό σύμ­βου­λο της κυβέρ­νη­σης, Πάτρικ Βάλανς, η επι­δη­μία στη Βρε­τα­νία «είτε παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­τη ή βρί­σκε­ται σε πτώ­ση», αν και στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της χώρας βρί­σκε­ται σε πτώ­ση, ενώ ο ρυθ­μός ανα­πα­ρα­γω­γής του ιού στη χώρα βρί­σκε­ται μετα­ξύ του 0,7 και 1. Επε­σή­μα­νε ότι αν και ο ρυθ­μός αυτό είναι χαμη­λός, θα πρέ­πει επί­σης να παρα­κο­λου­θού­νται τα νέα περι­στα­τι­κά, που αυτή τη στιγ­μή υπο­λο­γί­ζο­νται σε 61.000 ανά εβδο­μά­δα (δηλα­δή περί­που ένα για κάθε 1.000 άτομα).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο