Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Έφυγε η εμβληματική «La Miliciana», το κορίτσι της Κουβανικής Πολιτοφυλακής

«Έφυ­γε» από τη ζωή, την περα­σμέ­νη Τρί­τη, σε ηλι­κία 82 ετών η εμβλη­μα­τι­κή «La Miliciana», το πρό­σω­πο της οποί­ας έγι­νε ένα από τα σύμ­βο­λα της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης. 

Η Ιντόλ­κα Μαγκά­λις Σάν­τσες Μορέ­νο ήταν μόλις 22 ετών όταν η φωτο­γρα­φία της, ως μέλος της Κου­βα­νι­κής Πολι­το­φυ­λα­κής, δημο­σιεύ­θη­κε στο πρω­το­σέ­λι­δο της εφη­με­ρί­δας «Revolucion» και έκα­νε το γύρο του κόσμου το 1962 μέσα από το φακό του διά­ση­μου φωτο­γρά­φου Αλμπέρ­το Κόρντα.

Η φωτο­γρα­φία πάρ­θη­κε την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά του 1962, καθώς η Σάν­τσες παρή­λαυ­νε μπρο­στά από το Μνη­μείο του Χοσέ Μαρ­τί στην Αβάνα.

«Δεν μπο­ρώ να εξη­γή­σω πως ένιω­θα», σημεί­ω­νε πολ­λά χρό­νια αργό­τε­ρα σε συνέ­ντευ­ξή της στη «Γκράν­μα» η ίδια η Σάν­τσες και προ­σθέ­τει: «Δεν ήταν ματαιο­δο­ξία, αλλά αιώ­νια ευγνω­μο­σύ­νη. Ποτέ δεν φαντά­στη­κε την σπου­δαιό­τη­τα αυτής της φωτογραφίας».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο φωτο­γρά­φος Αλμπέρ­το Κόρ­ντα είναι ο ίδιος που το Μάρ­τη του 1960 είχε απο­θα­να­τί­σει ενα από τα πλέ­ον εμβλη­μα­τι­κά πορ­τραί­τα του 20ου αιώ­να — αυτό του Κομα­ντά­ντε Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, το γνω­στό ως «guerrillero heroico» (ηρω­ϊ­κού αντάρτη).

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από idcommunism.com

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο