Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: Το ΚΚΕ μόνη λύση για τα λαϊκά συμφέροντα

Συνέ­ντευ­ξη στον ιστο­τό­πο News247 έδω­σε η Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα, υπο­ψή­φια με το ΚΚΕ.

Το κεί­με­νο της συνέ­ντευ­ξης είναι το εξής:

- Ποιος είναι ο στό­χος του ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλο­γές, οι οποί­ες θα διε­ξα­χθούν με ενι­σχυ­μέ­νη αναλογική;

- Ο στό­χος του ΚΚΕ είναι με την ψήφο του ελλη­νι­κού λαού να φτά­σει όσο το δυνα­τόν πιο ψηλά. Να δια­τη­ρή­σει και μακά­ρι να αυξή­σει τις 26 έδρες που κατέ­κτη­σε στις εθνι­κές εκλο­γές της 21ης Μαΐ­ου. Για να συμ­βεί αυτό, χρειά­ζε­ται πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι να ψηφί­σουν το ΚΚΕ, καθώς εξαι­τί­ας του νέου εκλο­γι­κού νόμου το πρώ­το κόμ­μα, που όπως φάνη­κε θα είναι η ΝΔ, θα «κλέ­βει» έδρες από τα υπό­λοι­πα για να βγά­λει την κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία. Αυτή η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία είναι βέβαιο ότι θα συνε­χί­σει μια πολι­τι­κή που θα είναι ενά­ντια στην πλειο­ψη­φία του λαού μας και θα έχει σαν βασι­κούς άξο­νες τις δεσμεύ­σεις του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, ενός νέου μνη­μο­νί­ου όπως παρα­δέ­χτη­κε ο ίδιος ο κ. Μητσο­τά­κης, το οποίο μαζί με τη ΝΔ υπερ­ψή­φι­σαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Απέ­να­ντι στη δεδο­μέ­νη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή ο λαός μας πρέ­πει να σκε­φτεί σοβα­ρά τι βου­λευ­τές θέλει να τον εκπρο­σω­πή­σουν την επό­με­νη μέρα των εκλο­γών. Θέλει βου­λευ­τές που θα ενι­σχύ­σουν την κυβερ­νη­τι­κή αντι­λαϊ­κή πλειο­ψη­φία ή τη βολι­κή «αντι­πο­λί­τευ­ση» των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, που θυμί­ζει συμπο­λί­τευ­ση, ή θέλει βου­λευ­τές που θα απο­τε­λούν στο 100% τη λαϊ­κή μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, βου­λευ­τές που θα βάλουν το κορ­μί τους ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς, ενά­ντια στην εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία στους χώρους δου­λειάς, σε όλα αυτά που πλήτ­τουν τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων και της νεο­λαί­ας. Αν θέλει πραγ­μα­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση, η λύση είναι μία: ΚΚΕ!

- Στις κάλ­πες της 21ης Μαΐ­ου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρ­ρευ­σε, αλλά το ΚΚΕ ανέ­βη­κε μόλις δύο μονά­δες. Για­τί, κατά τη γνώ­μη σας, συνέ­βη αυτό;

- Η εκλο­γι­κή άνο­δος του ΚΚΕ, έστω και αυτή που κατα­γρά­φη­κε στις εκλο­γές της 21ης Μαΐ­ου, που είναι άνο­δος της τάξης του 40% σε σχέ­ση με το ποσο­στό που είχε, το μόνο σίγου­ρο είναι ότι δεν περ­νά­ει απα­ρα­τή­ρη­τη από το ίδιο το σύστη­μα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλω­στε, ανα­κα­λύ­πτει «νέα» κόμ­μα­τα που επι­διώ­κουν να ανα­κό­ψουν την περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ και μάλι­στα απο­λαμ­βά­νουν υπερ­προ­βο­λής τις τελευ­ταί­ες μέρες.

Κόμ­μα­τα που θα παί­ξουν τον ρόλο παρό­μοιων κομ­μά­των που γνω­ρί­σα­με στο παρελ­θόν που μπή­καν στη Βου­λή και τελι­κά το μόνο που πρό­σφε­ραν είναι στή­ρι­ξη του δρό­μου που μας έφε­ρε ως εδώ. Θυμη­θεί­τε τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΔΗΜΑΡ που συγκυ­βέρ­νη­σαν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή και άλλα κόμ­μα­τα που οι βου­λευ­τές τους σκόρ­πι­σαν στα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος, όπως π.χ. το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένω­ση Κεντρώων.

Σήμε­ρα είναι ευκαι­ρία να μη σκορ­πί­σου­με την ψήφο μας δεξιά και αρι­στε­ρά, αλλά να αξιο­ποι­η­θεί για να ενι­σχυ­θεί η σίγου­ρη δύνα­μη, η έντι­μη και αγω­νι­στι­κή φωνή του ΚΚΕ. Μπο­ρεί να πάει ακό­μα καλύ­τε­ρα, για να τρο­μά­ξει όσους τρο­μο­κρα­τούν τον λαό μας. Εγώ που βρι­σκό­μουν πριν λίγα χρό­νια στον ΣΥΡΙΖΑ, γνω­ρί­ζω πολ­λούς ανθρώ­πους που στή­ρι­ξαν και πίστε­ψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αγνοί προ­ο­δευ­τι­κοί άνθρω­ποι και που απο­γοη­τεύ­θη­καν από τη θητεία του ως κυβέρ­νη­σης, αλλά και ως αντι­πο­λί­τευ­σης, τώρα να κάνουν το βήμα, να στη­ρί­ξουν τα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ. Μια κίνη­ση που μπο­ρεί να γίνει με περη­φά­νια και κανείς μας δεν θα μετανιώσει.

- Εσχά­τως γίνε­ται πολύς λόγος για τη φορο­λο­γία. Μπο­ρεί­τε να μας δώσε­τε συνο­πτι­κά τις θέσεις του ΚΚΕ για τη φορο­λο­γία, τόσο των λαϊ­κών στρω­μά­των, όσο και του κεφαλαίου;

- Ναι, γίνε­ται πολ­λή συζή­τη­ση για τη φορο­λο­γία, αλλά δεν γίνε­ται καμία συζή­τη­ση για το γεγο­νός ότι ο λαός στα φορο­λο­γι­κά έσο­δα του κρά­τους συμ­με­τέ­χει με ποσο­στό 95% και το μεγά­λο κεφά­λαιο με 5%. Δεν γίνε­ται καμία συζή­τη­ση για την εθε­λο­ντι­κή φορο­λο­γία των εφο­πλι­στών από τη μία και για υπέ­ρο­γκη φορο­λο­γία του λαού μας από την άλλη.

Και αν δεί­τε η όλη συζή­τη­ση που διε­ξά­γε­ται είναι ότι το μεγά­λο κεφά­λαιο δεν γίνε­ται να φορο­λο­γη­θεί για­τί αυτοί είναι οι επεν­δυ­τές και δεν γίνε­ται να χάσουν από τα υπερ­κέρ­δη τους και έτσι συνε­χί­ζει να χάνει ο λαός. Όμως σε αυτή τη χώρα δεν υπάρ­χουν μόνο οι ισο­λο­γι­σμοί του μεγά­λου κεφα­λαί­ου που με τη στή­ρι­ξη όλων των κυβερ­νή­σε­ων είναι θετι­κοί, υπάρ­χουν και οι ισο­λο­γι­σμοί της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας που είναι μονί­μως αρνη­τι­κοί, που δεν μπο­ρούν να βγά­λουν το μήνα.

Άρα το ζήτη­μα είναι ποιος θέλεις να κερ­δί­σει και ποιος θέλεις να χάσει. Να κερ­δί­ζουν και οι δύο δεν γίνε­ται. Το ΚΚΕ είναι με τον λαό και αυτό το έκα­νε πρά­ξη με μια σει­ρά τρο­πο­λο­γί­ες με φιλο­λαϊ­κά μέτρα, που όμως όλα τα άλλα κόμ­μα­τα απέρ­ρι­ψαν μέσα στη Βουλή.

- Το ΚΚΕ φαί­νε­ται να μη συναι­νεί στον γάμο ανθρώ­πων του ίδιου φύλου. Το θεω­ρεί­τε δίκαιο; Δεν θα έπρε­πε οι ομο­φυ­λό­φι­λοι συμπο­λί­τες μας να έχουν αυτό το δικαίωμα;

- Δεν είναι έτσι ακρι­βώς. Το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε για παρά­δειγ­μα το σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης και για τα ομό­φυ­λα και τα ετε­ρό­φυ­λα ζευ­γά­ρια, για­τί θεω­ρεί ότι οι σχέ­σεις πρέ­πει να στη­ρί­ζο­νται στον αλλη­λο­σε­βα­σμό και στην αμοι­βαία αγά­πη. Τον δια­χω­ρι­σμό λοι­πόν τον συντη­ρεί το ίδιο το σύστη­μα και τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν που επι­μέ­νουν σε ανα­χρο­νι­στι­κούς θεσμούς, όπως π.χ. του γάμου και αρνού­νται να λύσουν ζητή­μα­τα υπαρ­κτά με άλλες νομο­θε­τι­κές πρωτοβουλίες.

Επι­τρέψ­τε μου, όμως, να πω ότι η συζή­τη­ση που γίνε­ται από πολι­τι­κές δυνά­μεις γύρω από αυτό το ζήτη­μα είναι υπο­κρι­τι­κή. Για­τί δεν γίνε­ται η ίδια συζή­τη­ση για το δικαί­ω­μα στη δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, για το δικαί­ω­μα στη δημό­σια και δωρε­άν περί­θαλ­ψη, στη δημό­σια δωρε­άν Παι­δεία, στην εξα­σφά­λι­ση εισο­δή­μα­τος, ώστε να μπο­ρού­με όλοι να ζού­με με αξιο­πρέ­πεια. Η εξα­σφά­λι­ση αυτών των κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των, που όλες οι κυβερ­νή­σεις τσά­κι­σαν, είναι το βασι­κό για να εξα­σφα­λί­ζε­ται η ισό­τι­μη σχέ­ση μετα­ξύ των ανθρώ­πων. Για όλα αυτά μόνο το ΚΚΕ επι­μέ­νει να είναι στη συζή­τη­ση και βέβαια μόνο το ΚΚΕ είναι στη διεκ­δί­κη­ση, χωρίς να κοι­τά­ει σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, χρώ­μα δέρ­μα­τος και θρησκεία.

- Πριν από λίγες ημέ­ρες είχα­με το θάνα­το του εργα­ζό­με­νου στο Πέρα­μα, έναν ακό­μη μέσα στο 2023. Τι πρέ­πει να γίνει έτσι ώστε να στα­μα­τή­σουν να σκο­τώ­νο­νται εργα­ζό­με­νοι στους χώρους εργα­σί­ας τους παλεύ­ο­ντας για ένα μεροκάματο;

- Είναι πάρα πολ­λά τα περι­στα­τι­κά εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των τα τελευ­ταία χρό­νια που απο­δει­κνύ­ει ότι δεν είναι η «κακιά η ώρα», όπως θέλουν να μας πεί­σουν οι εργο­δό­τες και το κρά­τος. Πίσω από τα νού­με­ρα βρί­σκο­νται οικο­γέ­νειες που τρα­βά­νε το δρά­μα τους και που το μόνο που ζητά­νε είναι να είναι ο δικός τους άνθρω­πος ο τελευ­ταί­ος. Η έλλει­ψη μέτρων υγιει­νής και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, οι συνε­χείς αλλα­γές σε πόστα, η έλλει­ψη επαρ­κούς εκπαί­δευ­σης και όλων όσα είναι ανα­γκαία για την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας μέσα στους χώρους δου­λειάς είναι οι αιτίες.

Οι εργο­δό­τες κοι­τά­νε το κόστος τους, αλλά οι εργά­τες πρέ­πει να κοι­τά­ξου­με τις ζωές μας. Μέσα σε αυτά τα τρα­γι­κά περι­στα­τι­κά έχου­με την αχτί­δα φωτός που είναι η δρά­ση των συν­δι­κά­των, ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων που έχουν νίκες και κατα­κτή­σεις. Το τελευ­ταίο και πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι στη Ζώνη του Περά­μα­τος που ανα­φέ­ρα­τε και εσείς. Προ­σω­πι­κά συνε­χί­ζω να δίνω μια μεγά­λη μάχη για τους εργα­ζό­με­νους στην καθα­ριό­τη­τα, που έχουν αιτή­μα­τα δίκαια και ανα­γκαία, που δυστυ­χώς καμία κυβέρ­νη­ση δεν ικα­νο­ποί­η­σε. Όμως τίπο­τα δεν έχει τελειώσει.

- Πότε θα κατα­φέ­ρει, κα Κού­νε­βα, το ΚΚΕ να πεί­σει μεγά­λα τμή­μα­τα του εκλο­γι­κού σώμα­τος για τις θέσεις του και να παί­ξει έναν πιο ουσια­στι­κό ρόλο στα πολι­τι­κά πράγ­μα­τα της χώρας;

- Το ΚΚΕ, ανε­ξάρ­τη­τα από εκλο­γι­κά ποσο­στά, παί­ζει και θα συνε­χί­ζει να παί­ζει τον πιο ουσια­στι­κό ρόλο στην υπε­ρά­σπι­ση του δίκιου του λαού μας, στον αγώ­να για μια καλύ­τε­ρη ζωή. Μόνο τις τελευ­ταί­ες μέρες απο­τρέ­ψα­με πλει­στη­ρια­σμούς και εξώ­σεις, όπως π.χ. στα Πετρά­λω­να σε μονο­γο­νεϊ­κή οικο­γέ­νεια με ανά­πη­ρο παι­δί, οργα­νώ­θη­κε ο μεγά­λος αγώ­νας στη Ζώνη του Περά­μα­τος, όπου μετά από πολ­λά χρό­νια βρί­σκο­νται κοντά στο να υπο­γρά­ψουν ΣΣΕ υπο­χρε­ω­τι­κή για τον κλάδο.

Αυτός είναι ο ουσια­στι­κός ρόλος του ΚΚΕ σήμε­ρα, που ανοί­γει τον δρό­μο για πιο ριζι­κές αλλα­γές με βάση το πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας και δια­κυ­βέρ­νη­σης που αυτό έχει. Το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα στις 25 Ιού­νη, το πόσο πιο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ, το πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο δέος στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, θα παί­ξει σημα­ντι­κό ρόλο για να το κάνου­με από καλύ­τε­ρες θέσεις. Για αυτό η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ είναι προς όφε­λος του ίδιου του λαού. Ας το δοκι­μά­σου­με, όλα τα άλλα δοκι­μά­στη­καν. Μη χάνου­με άλλο χρόνο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο