Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύπρος: 14 υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου

Με αριθ­μό — ρεκόρ υπο­ψη­φί­ων, 14 στον αριθ­μό, ολο­κλη­ρώ­θη­κε λίγο μετά τις 12 το μεση­μέ­ρι, η υπο­βο­λή υπο­ψη­φιο­τή­των στον Γενι­κό Έφο­ρο Εκλο­γών του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών για το χρί­σμα του Προ­έ­δρου της Κυπρια­κής Δημοκρατίας.

Όπως έγι­νε γνω­στό και με την σει­ρά που υπο­βλή­θη­καν οι υπο­ψη­φιό­τη­τες, οι διεκ­δι­κη­τές της Προ­ε­δρί­ας στην Κύπρο είναι οι :

Ανδρέ­ας Ευστρα­τί­ου, Λου­κάς Σταύ­ρου, Τσε­λε­στί­να Ντε Πέτρο, Χρί­στος Χρί­στου, Ανδρό­νι­κος Ζερ­βί­δης, Αχιλ­λέ­ας Δημη­τριά­δης, Αλέ­ξιος Σαβ­βί­δης, Ανδρέ­ας Μαυ­ρο­γιάν­νης, Γιώρ­γος Κολο­κα­σί­δης, Αβέ­ρωφ Νεο­φύ­του, Χαρά­λα­μπος Αρι­στο­τέ­λους, Κων­στα­ντί­νος Χρι­στο­φί­δης, Ιου­λία Χοβρί­να Κομνη­νός και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλω­σε μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Συνε­δρια­κό Κέντρο Φιλο­ξε­νία στην Λευ­κω­σία, ο Γενι­κός Έφο­ρος Εκλο­γών Κώστας Κων­στα­ντί­νου, σύμ­φω­να με τις πρό­νοιες του Περί Εκλο­γής Πρό­ε­δρος και Αντι­πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Νόμου, μέχρι τις 18:00 σήμε­ρα το από­γευ­μα παρέ­χε­ται προ­θε­σμία υπο­βο­λής ενστά­σε­ων ενα­ντί­ον οποιασ­δή­πο­τε υπο­ψη­φιό­τη­τας υπο­βλή­θη­κε επι­σή­μως, για όποιον από τους λόγους ανα­φέ­ρο­νται στο άρθρο 13.1 του Νόμου. Σε περί­πτω­ση υπο­βο­λής ένστα­σης, αυτή θα εξε­τα­στεί τάχι­στα ούτως ώστε να ορι­στι­κο­ποι­η­θούν οι υποψηφιότητες.

Επι­πλέ­ον, όπως ανέ­φε­ρε ο κος Κων­στα­ντί­νου, τη Δευ­τέ­ρα θα παρου­σια­στεί στους εκπρο­σώ­πους των υπο­ψη­φί­ων προ­σχέ­διο του ψηφο­δελ­τί­ου, το οποίο ήδη προ­ε­τοι­μά­ζε­ται από το κυβερ­νη­τι­κό τυπο­γρα­φείο σε συνερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Όταν ορι­στι­κο­ποι­η­θεί ο σχε­δια­σμός του, θα ξεκι­νή­σει και η εκτύ­πω­ση των ψηφοδελτίων.

Σημειώ­νε­ται ότι δικαί­ω­μα υπο­ψη­φιό­τη­τας έχει οποιοσ­δή­πο­τε πολί­της της Δημο­κρα­τί­ας, ο οποί­ος θα πρέ­πει να έχει συμπλη­ρώ­σει το 35ο έτος της ηλι­κί­ας του/της, να μην έχει κατα­δι­κα­σθεί για αδί­κη­μα ατι­μω­τι­κό ή ηθι­κής αισχρό­τη­τας ή να έχει στε­ρη­θεί της εκλο­γι­μό­τη­τας μετά από από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου λόγω εκλο­γι­κού αδι­κή­μα­τος, να μην πάσχει από δια­νοη­τι­κή νόσο που τον/την καθι­στά ανίκανο/η να ασκή­σει τα καθή­κο­ντα του/της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας και να μην έχει υπη­ρε­τή­σει συνε­χό­με­να στο αξί­ω­μα του/της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας τις αμέ­σως δύο προη­γού­με­νες θητείες.

Τέλος, σύμ­φω­να με τις πρό­νοιες του άρθρου 11 του Νόμου, κάθε υποψήφιος/α κατέ­θε­σε ή μερί­μνη­σε ώστε να κατα­τε­θεί στον Έφο­ρο Εκλο­γής το ποσό των δύο χιλιά­δων ευρώ ή γρα­πτή από­δει­ξη που εκδί­δε­ται από ή εκ μέρους της Γενι­κής Λογί­στριας για δύο χίλιες ευρώ που ελή­φθη­σαν από ή για λογα­ρια­σμό του/της υποψηφίου/ας.

Το παρά­βο­λο επι­στρέ­φε­ται αν ο/η υποψήφιος/α λάβει 3% του συνό­λου των εγκύ­ρων ψήφων. Η ημε­ρο­μη­νία των εκλο­γών για την ανά­δει­ξη του νέου ΠτΔ στην Κύπρο είναι η Κυρια­κή 5 Φεβρουα­ρί­ου και εφό­σον χρεια­στεί β’ γύρος, η Κυρια­κή 12 Φεβρουα­ρί­ου 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο