Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος: Με εντολή της διοίκησης ναζιστικό σύνθημα σε τοίχο του Στρατοπέδου — Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ένα ακό­μα απα­ρά­δε­κτο και πολύ σοβα­ρό περι­στα­τι­κό δρά­σης φασι­στοει­δών απέ­τρε­ψαν με αντι­δρά­σεις τους στρα­τευ­μέ­νοι. Σε στρα­τιω­τι­κή μονά­δα στο Μαντα­μά­δο Λέσβου, και συγκε­κρι­μέ­να στο 265 Μηχα­νο­κί­νη­το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής, με ευθύ­νη της διοί­κη­σης «στο­λί­στη­κε» τοί­χος του στρα­το­πέ­δου με φασι­στι­κό «ρητό» του στρα­τάρ­χη της ναζι­στι­κής Βέρ­μαχτ και εγκλη­μα­τία πολέ­μου, Έριχ Φον Μάιν­σταιν, που πρω­το­στά­τη­σε στην εισβο­λή των ναζί στην Πολω­νία και στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, το οποίο λέει ότι «Η αυτο­πε­ποί­θη­ση των απλών στρα­τιω­τών εξαρ­τά­ται από­λυ­τα από τη δύνα­μη του χαρα­κτή­ρα του διοι­κη­τή τους». Μετά τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των στρα­τιω­τών που υπη­ρε­τούν στην μονά­δα, το σύν­θη­μα σβήστηκε!

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Αυτό το περι­στα­τι­κό έρχε­ται να προ­στε­θεί στις συνε­χείς προ­σκλή­σεις ναζι­στών βου­λευ­τών σε ασκή­σεις και εκδη­λώ­σεις των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας και στις κοι­νές επι­σκέ­ψεις στε­λε­χών της κυβέρ­νη­σης μαζί με υπό­δι­κους βου­λευ­τές της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής σε στρα­τιω­τι­κά φυλά­κια. Επι­βε­βαιώ­νε­ται για άλλη μια φορά ότι παρά τα κού­φια λόγια περί “μετώ­πων ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά”, αυτή η ανο­χή που δεί­χνει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ απο­θρα­σύ­νει κάθε λογής φασι­στι­κά στοι­χεία και τη δρά­ση τους μέσα στα στρατόπεδα.

Απο­μο­νώ­νου­με παντού την ναζι­στι­κή — εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή. Καμία ανο­χή στους φασί­στες, τις σάπιες φασι­στι­κές ιδέ­ες και πρά­ξεις τους».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώ­τη­ση για την ανα­γρα­φή «συν­θή­μα­τος» ναζι­στή της Βέρ­μαχτ σε στρα­τό­πε­δο της Λέσβου, «με ευθύ­νη του διοι­κη­τή της μονά­δας» κατέ­θε­σαν προς τον υπουρ­γό Άμυ­νας οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Σταύ­ρος Τάσ­σος, Θανά­σης Παφί­λης και Λιά­να Κανέλλη.

Το κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης είναι το εξής:

«Στη στρα­τιω­τι­κή μονά­δα της Λέσβου, το 265 Μηχα­νο­κί­νη­το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής, σε τοί­χο του στρα­το­πέ­δου, με ευθύ­νη του διοι­κη­τή της μονά­δας, γρά­φτη­κε “σύν­θη­μα” του ναζι­στή στρα­τάρ­χη της Βέρ­μαχτ Manstein.

Μετά από δια­μαρ­τυ­ρί­ες στρα­τευ­μέ­νων το “σύν­θη­μα” σβή­στη­κε. Ωστό­σο η ανα­γρα­φή κει­μέ­νου ναζι­στή απο­τε­λεί πρό­κλη­ση για τους φαντά­ρους, αλλά και στα μόνι­μα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων που προ­έρ­χο­νται από φτω­χά λαϊ­κά στρώματα.

Η κυβέρ­νη­ση έχει σοβα­ρές ευθύ­νες για αυτή την κατά­στα­ση. Τέτοιου είδους ενέρ­γειες δεν είναι άσχε­τες με τη γενι­κό­τε­ρη στά­ση της κυβέρ­νη­σης, η οποία προ­σκα­λεί αντι­προ­σω­πεί­ες της Χρυ­σής Αυγής σε εκδη­λώ­σεις των Ενό­πλων Δυνάμεων.

Ερω­τά­ται ο κ. υπουργός:

Θα πάρει μέτρα η κυβέρ­νη­ση για να στα­μα­τή­σουν τέτοιου είδους φαι­νό­με­να και ενέρ­γειες μέσα στις Ένο­πλες Δυνάμεις;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο