Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιβύη: Εξαφανίστηκαν 2,5 τόνοι ουρανίου

Την είδη­ση της εξα­φά­νι­σης περί­που 2,5 τόνων ουρα­νί­ου που είχαν απο­θη­κευ­τεί σε ειδι­κή εγκα­τά­στα­ση στη Λιβύη απο­κά­λυ­ψε χθες Τετάρ­τη ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας (ΔΟΑΕ).

Κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής τους προ­χθές Τρί­τη, επι­θε­ω­ρη­τές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστή­μα­τος του ΟΗΕ, δια­πί­στω­σαν πως δέκα δοχεία, με περί­που 2,5 τόνους φυσι­κού ουρα­νί­ου σε συμπυ­κνω­μέ­νη μορ­φή («yellow cake»), «δεν βρί­σκο­νταν εκεί όπου είχε δηλω­θεί από τις αρχές», απο­κά­λυ­ψε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του οργα­νι­σμού Ραφα­έλ Γκρό­σι σε επι­στο­λή του προς τα κρά­τη μέλη.

Ο ΔΟΑΕ διευ­κρί­νι­σε πως θα κάνει «συμπλη­ρω­μα­τι­κές» έρευ­νες για να «εξα­κρι­βώ­σει τις περι­στά­σεις της εξα­φά­νι­σης αυτού του ραδιε­νερ­γού υλι­κού και το πού βρί­σκε­ται αυτή τη στιγμή».

Η επι­θε­ώ­ρη­ση επρό­κει­το να γίνει πέρυ­σι, αλλά ανα­βλή­θη­κε λόγω «της κατά­στα­σης ασφα­λεί­ας» στη χώρα, εξηγείται.

Στο κεί­με­νο του κ. Γκρό­σι δεν δίνε­ται καμιά λεπτο­μέ­ρεια για την τοπο­θε­σία της εγκατάστασης.

Η Λιβύη εγκα­τέ­λει­ψε το 2003 το πρό­γραμ­μά της για την ανά­πτυ­ξη πυρη­νι­κών όπλων, επί των ημε­ρών του καθε­στώ­τος του Μουά­μαρ Καντάφι.

Την πτώ­ση του το 2011 έπει­τα από 42 χρό­νια δικτα­το­ρία ακο­λού­θη­σε χάος και μεί­ζων πολι­τι­κή κρί­ση, με δυο αντί­πα­λες κυβερ­νή­σεις στο ανα­το­λι­κό και στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας, μια μυριά­δα παρα­στρα­τιω­τι­κές οργα­νώ­σεις, μισθο­φό­ρους δια­σκορ­πι­σμέ­νους στη χώρα, με φόντο την ανά­μι­ξη ξένων δυνάμεων.

Δυο κυβερ­νή­σεις συνε­χί­ζουν να διεκ­δι­κούν την εξου­σία, η μια με έδρα την Τρί­πο­λη, στη δυτι­κή Λιβύη, με ανα­γνώ­ρι­ση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανα­το­λι­κή Λιβύη, με την υπο­στή­ρι­ξη του στρα­τάρ­χη Χαλί­φα Χάφταρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο