Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λογοκρισία και προσχηματική ευαισθησία στο youtube σε βίντεο του 902 για τη Χρυσή Αυγή

Πόσο εύκο­λο είναι, τελι­κά, να κατέ­βει ένα βίντεο από το youtube; Από ό,τι φαί­νε­ται αρκεί απλά να μη βολεύ­ει κάποιους.

Το βίντεο «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ — ΤΥΦΛΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ» από το κανά­λι του 902.gr απο­κλεί­στη­κε από το youtube σε πολ­λές χώρες, κυρί­ως της ΕΕ. Στις υπό­λοι­πες χώρες που δεν έχει απο­κλει­στεί βγαί­νει με προει­δο­ποι­η­τι­κό μήνυ­μα ότι το περιε­χό­με­νο είναι ακα­τάλ­λη­λο και προ­σβλη­τι­κό για μέρος του ακροατηρίου.

Συγκε­κρι­μέ­νη αιτιο­λό­γη­ση από το youtube, για το λόγο για τον οποίο τέθη­καν οι περιο­ρι­σμοί δεν έχει δοθεί, παρά μόνο μια γενι­κή ανα­φο­ρά σε όρους περιε­χο­μέ­νου και μια επι­σή­μαν­ση ότι έχει γίνει «νομι­κή καταγ­γε­λία» και ότι έχει «επι­ση­μαν­θεί από την κοι­νό­τη­τα του youtube». Στην «έφε­ση» που το youtube επι­τρέ­πει να κάνου­με ‑μεγέ­θους …200 ολό­κλη­ρων χαρα­κτή­ρων! — εξη­γή­θη­κε ότι το κανά­λι ανή­κει σε ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό site και ότι το βίντεο απο­τε­λεί μέρος του ρεπορ­τάζ, το οποίο με ντο­κου­μέ­ντα ανα­δει­κνύ­ει ακρι­βώς τον εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα ναζι­στι­κής οργάνωσης.

Η απά­ντη­ση ήταν ότι το youtube απο­φά­σι­σε να δια­τη­ρή­σει τους περιο­ρι­σμούς στο βίντεο. Τα μηνύ­μα­τα καθώς φαί­νε­ται είναι αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να και μέχρι σήμε­ρα δεν έχει δοθεί μια απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα για­τί κατέ­βη­κε το βίντεο; Για­τί το youtube θέτει περιο­ρι­σμούς σε βίντεο που απο­κα­λύ­πτουν το ναζι­στι­κό εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της Χρυ­σής Αυγής και όχι στη ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή; Μήπως τελι­κά, η ευαι­σθη­σία του youtube ως προς το περιε­χό­με­νο των βίντεο είναι εντε­λώς μα εντε­λώς προσχηματική;

Τώρα, το ποιους ενό­χλη­σε το βίντεο, είναι προ­φα­νές. Όπως προ­φα­νές είναι και το γεγο­νός ότι όσο κι αν οι όμι­λοι που ελέγ­χουν το internet κλί­νουν σε όλες τις πτώ­σεις το «σεβα­σμό τους» στην ελευ­θε­ρία του λόγου, αυτή έχει όρια. Πολύ συγκε­κρι­μέ­να όρια.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο