Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λουτρό αίματος στη Γάζα — Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών στη Λωρί­δα της Γάζας και τη Δυτι­κή Όχθη από τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις του Ισρα­ήλ είχε φθά­σει σήμε­ρα το πρωί τους 2.383 Παλαι­στι­νί­ους ‑ανά­με­σά τους πάνω από 700 παι­διά-  ενώ σε 10.814 ανέρ­χο­νται οι τραυ­μα­τί­ες, σύμ­φω­να με πηγές στο παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Στη Γάζα, ο απο­λο­γι­σμός έφθα­σε τους 2.329 Παλαι­στί­νιους νεκρούς και τους 9.714 τραυ­μα­τί­ες, ενώ στη Δυτι­κή Όχθη έχουν κατα­γρα­φεί 54 νεκροί και 1.100 τραυ­μα­τί­ες από τις 7 Οκτώβρη.

Ο απο­λο­γι­σμός αφο­ρά όλους όσοι σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­σθη­καν από το Ισρα­ήλ αφό­του ξέσπα­σε η σύγκρου­ση στις 7 Οκτωβρίου.

Τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στα νοσο­κο­μεία της Γάζας επι­ση­μαί­νει το Υπουρ­γείο Υγεί­ας με τους παλαι­στί­νιους αξιω­μα­τού­χους να απευ­θύ­νουν έκκλη­ση για για­τρούς και φάρμακα.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός χτυ­πά μέχρι και κομ­βόι αμά­χων Παλαι­στι­νί­ων που προ­σπα­θούν να μετα­κι­νη­θούν προς το νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, περ­νώ­ντας από τομέα που το Ισρα­ήλ, παρου­σί­α­ζε ως ασφαλή.

Στο πλευ­ρό της δολο­φο­νι­κής δρά­σης του Ισρα­ήλ τα γερά­κια του πολέ­μου, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ουά­σιγ­κτον να στέλ­νει δεύ­τε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο στη Μέση Ανα­το­λή για να συν­δρά­μει τη στρα­τιω­τι­κή δρά­ση του Τελ Αβίβ κατά του παλαι­στι­νια­κού λαού.  Οι ΗΠΑ άρχι­σαν εξάλ­λου την Κυρια­κή να στέλ­νουν στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στο Ισρα­ήλ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εξε­λιγ­μέ­νων πυρομαχικών.

Το Ισρα­ήλ, στη διάρ­κεια της νύχτας χτύ­πη­σε το αερο­δρό­μιο του διε­θνούς αερο­δρο­μί­ου στην πόλη Χαλέ­πι, στη Βόρεια Συρία με απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τι­στούν του­λά­χι­στον 5 άνθρω­ποι, όπως ανα­κοί­νω­σε το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των κι επι­βε­βαί­ω­σε αργό­τε­ρα το Υπουρ­γείο Αμυ­νας και συρια­κά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, Σάβ­βα­το το Ιράν προει­δο­ποί­η­σε μέσω X (πρώ­ην Twitter) ότι αν δεν εμπο­δι­στούν «τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου» και η «γενο­κτο­νία» των Παλαι­στι­νί­ων που δια­πράτ­το­νται κατ’ αυτή από το Ισρα­ήλ, η κατά­στα­ση μπο­ρεί να ξεφύ­γει από κάθε έλεγ­χο με «πολύ σοβα­ρές συνέπειες».

Η ανάρ­τη­ση της διπλω­μα­τι­κής απο­στο­λής του Ιράν στα Ηνω­μέ­να Εθνη ακο­λού­θη­σε ρεπορ­τάζ του ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού ιστό­το­που Axios, σύμ­φω­να με το οποίο η Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία προει­δο­ποί­η­σε το Ισρα­ήλ, με μήνυ­μά της που επι­δό­θη­κε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να αντι­δρά­σει αν ο στρα­τός του προ­χω­ρή­σει σε χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση στη Λωρί­δα της Γάζας, την οποία ελέγ­χει το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς.

«Αν δεν στα­μα­τη­θούν αμέ­σως τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου και η γενο­κτο­νία του ισραη­λι­νού απαρτ­χάιντ, η κατά­στα­ση θα μπο­ρού­σε να βγει εκτός ελέγ­χου και να προ­κα­λέ­σει λόγω εξο­στρα­κι­σμού πολύ σοβα­ρές συνέ­πειες – την ευθύ­νη για τις οποί­ες θα έχει ο ΟΗΕ, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας και τα κρά­τη που το οδη­γούν σε αδιέ­ξο­δο», ανέ­φε­ρε η μόνι­μη απο­στο­λή της Τεχε­ρά­νης στον διε­θνή οργανισμό.

Νέα προθεσμία στους αμάχους για να διαφύγουν προς νότο

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός έδω­σε σήμε­ρα νέα προ­θε­σμία στους αμά­χους, που βρί­σκο­νται στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, για να κατευ­θυν­θούν προς νότο.

Οι κάτοι­κοι μπο­ρούν να ανα­χω­ρή­σουν από τις 10 π.μ. (τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακο­λου­θή­σουν μια προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη δια­δρο­μή, έγρα­ψε στα αρα­βι­κά στην πλατ­φόρ­μα X ισραη­λι­νός στρα­τιω­τι­κός εκπρόσωπος.

Στην ανάρ­τη­ση των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων ανα­φέ­ρε­ται πως ο στρα­τός δεν θα επι­τε­θεί στην οδό αυτή κατά την ανα­φε­ρό­με­νη χρο­νι­κή περίοδο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο

Δεύ­τε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο στέλ­νουν οι ΗΠΑ στην Aνα­το­λι­κή Μεσό­γειο με πρό­σχη­μα «την απο­τρο­πή εχθρι­κών ενερ­γειών ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ» και βασι­κό στό­χο την προ­ώ­θη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών τους στην περιο­χή. Την απο­στο­λή δεύ­τε­ρου αερο­πλα­νο­φό­ρου ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, ο Λόιντ Όστιν.

Το «USS Eisenhower» και τα πλοία συνο­δεί­ας του θα ενω­θούν με το πρώ­το αερο­πλα­νο­φό­ρο, το «USS Gerald R. Ford», που ανα­πτύ­χθη­κε στην περιο­χή μετά την 7η Οκτω­βρί­ου, επι­δει­κνύ­ο­ντας την «ατσά­λι­νη δέσμευ­ση» της Ουά­σιγ­κτον «στην ασφά­λεια του Ισρα­ήλ» και την «απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά της να απο­τρέ­ψει οποιον­δή­πο­τε κρα­τι­κό ή μη κρα­τι­κό παρά­γο­ντα που επι­διώ­κει την κλι­μά­κω­ση αυτού του πολέ­μου», όπως ανέ­φε­ρε ο Λ. Όστιν στο δελ­τίο Τύπου που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα από τις υπη­ρε­σί­ες του στο αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντάγωνο.

Εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τα πλοία περ­νούν για ανε­φο­δια­σμό από τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις στη χώρα μας, στο πλαί­σιο της εμπλο­κής της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Συγκε­κρι­μέ­να, στη βάση της Σού­δας για ανε­φο­δια­σμό έφθα­σαν την Παρα­σκευή δύο πολε­μι­κά πλοία των ΗΠΑ που είναι στην ομά­δα συνο­δεί­ας του αερο­πλα­νο­φό­ρου «USS Gerald R. Ford» και πρό­κει­ται για τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Roosevelt» και «USS Hudner» και έπει­τα θα επι­στρέ­ψουν ανοι­χτά της Λωρί­δας της Γάζας. Σημειώ­νε­ται, επί­σης, ότι στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς συμ­με­τέ­χει και η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα «Ψαρά».

 

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο