Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Δημαρχείο της Μπαχμούτ

Την κατά­λη­ψη του κτι­ρί­ου του Δημαρ­χεί­ου της Μπαχ­μούτ (Αρτέ­μοβσκ) ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το πρωί, ο επι­κε­φα­λής της εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων «Βάγκνερ», ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, μέσω «Telegram».

«Από νομι­κή άπο­ψη, η Μπαχ­μούτ κατα­λή­φθη­κε. Ο εχθρός είναι συγκε­ντρω­μέ­νος σε δυτι­κές περιο­χές» της πόλης, ανέφερε.

Σε βίντεο που συνο­δεύ­ει την ανα­κοί­νω­ση, ο Πρι­γκό­ζιν επι­δει­κνύ­ει ρωσι­κή σημαία με γραμ­μέ­νη την επι­γρα­φή «Στη μνή­μη του Βλά­ντλεν Τατάρ­σκι» προς τιμήν του Ρώσου στρα­τιω­τι­κού μπλό­γκερ, υπο­στη­ρι­κτή της ρωσι­κής εισβο­λής, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε την Κυρια­κή σε έκρη­ξη στην Αγία Πετρού­πο­λη. (Δια­βά­στε παρακάτω)

«Οι διοι­κη­τές των μονά­δων που πήραν το κτί­ριο του δημαρ­χεί­ου και όλο το κέντρο θα υψώ­σουν αυτήν τη σημαία», είπε.

Το Κίε­βο χαρα­κτη­ρί­ζει τη μάχη στην Μπαχ­μούτ απα­ραί­τη­τη για την καθή­λω­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων σε όλο το ανα­το­λι­κό μέτω­πο. Ανα­λυ­τές κυρί­ως από τις ΗΠΑ και τη Βρε­τα­νία ισχυ­ρί­ζο­νται ότι η κατά­λη­ψη της Μπαχ­μούτ έχει μικρή σημα­σία. Την άπο­ψη αυτή μοι­ρά­ζε­ται επί­σης ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ Όστιν. Εντού­τοις σε συνέ­ντευ­ξή του στο αμε­ρι­κα­νι­κό πρα­κτο­ρείο «Ασο­σιέι­τεντ Πρες», την Παρα­σκευή ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολό­ντι­μιρ Ζελέν­σκι για πρώ­τη φορά παρα­δέ­χτη­κε ότι «απώ­λεια της Μπαχ­μούτ δεν θα σημαί­νει μόνο πολι­τι­κή ήττα, αλλά θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει στη γενι­κή μας ήττα. Τότε, θα υπάρ­ξει πίε­ση τόσο από τον λαό όσο και από τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα για συμ­βι­βα­σμό με τη Ρωσία».

Ορι­σμέ­νοι ανα­λυ­τές αντι­τεί­νουν πως αν οι δυνά­μεις της Μόσχας την κατα­λά­βουν, θα ανοί­ξει ο δρό­μος για να κινη­θούν προς άλλες δυο πόλεις-ουκρα­νι­κά οχυ­ρά, τη Σλο­βιάνσκ και την Κρα­μα­τόρσκ, συνε­χί­ζο­ντας την προ­σπά­θεια για να θέσουν υπό τον έλεγ­χό τους όλο το Ντον­μπάς (την ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία), κάτι που απο­τε­λεί δια­κη­ρυγ­μέ­νο στό­χο του Κρεμ­λί­νου αφό­του διέ­τα­ξε την εισβο­λή στην ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια τον Φλε­βά­ρη του 2022.

Νεκρός στρατιωτικός μπλόγκερ σε έκρηξη στην Αγ. Πετρούπολη

Μια έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε σε μια καφε­τέ­ρια στο Λένιν­γκραντ (Αγ. Πετρού­πο­λη) είχε ως απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον έναν νεκρό και 16 τραυ­μα­τί­ες, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, επι­βε­βαιώ­νο­ντας δημο­σιεύ­μα­τα ρωσι­κών πρα­κτο­ρεί­ων ειδήσεων.

Η έκρη­ξη, σύμ­φω­να με τα ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων TASS και «Ria Novosti», φέρε­ται να προ­κλή­θη­κε από τοπο­θέ­τη­ση βόμ­βας και ο νεκρός είναι ο Ρώσος μπλό­γκερ, ειδι­κός σε στρα­τιω­τι­κά θέμα­τα, Βλά­ντεν Τατάρσκι.

«Η ισχύς του εκρη­κτι­κού μηχα­νι­σμού ήταν πάνω από 200 γραμ­μά­ρια TNT», ανέ­φε­ρε πηγή των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας στο TASS.

Ο Τατάρ­σκι, του οποί­ου το πραγ­μα­τι­κό όνο­μα ήταν Μαξίμ Φόμιν, είχε περισ­σό­τε­ρους από 560.000 ακό­λου­θους στην εφαρ­μο­γή «Telegram» και ήταν ένας από τους πιο προ­βε­βλη­μέ­νους μπλό­γκερ επί στρα­τιω­τι­κών θεμά­των. Στο ιστο­λό­γιο σχο­λί­α­ζε τον πόλε­μο της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Το «Ria Novosti» μετέ­δω­σε ότι συνο­λι­κά 32 άτο­μα τραυ­μα­τί­στη­καν από την έκρη­ξη. Η κατά­στα­ση των 10 θυμά­των κρί­νε­ται σοβα­ρή, 16 σε μέτρια βαρύ­τη­τα, εκ των οποί­ων ένα 14χρονο κορί­τσι, 5 άτο­μα σε ικα­νο­ποι­η­τι­κή κατάσταση.

Δεν υπάρ­χει προς το παρόν καμία ένδει­ξη για το ποιοι ευθύ­νο­νται για το συμβάν.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας στο Κίεβο

Ο αντι­κα­γκε­λά­ριος και υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας της Γερ­μα­νί­ας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, έφθα­σε στο Κίε­βο για επί­ση­μη επί­σκε­ψη, καθώς οι συζη­τή­σεις για την «επό­με­νη ημέ­ρα» έχουν ήδη φου­ντώ­σει και ήδη η πίτα της «ανοι­κο­δό­μη­σης» ανα­μέ­νει το μοί­ρα­σμά της. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο Χάμπεκ συνο­δεύ­ε­ται από αντι­προ­σω­πεία Γερ­μα­νών επιχειρηματιών.

Η επί­σκε­ψη ανα­μέ­νε­ται να επι­κε­ντρω­θεί στην ανοι­κο­δό­μη­ση του ενερ­γεια­κού τομέα και στη διμε­ρή συνερ­γα­σία στο πεδίο αυτό.

Σκο­πός είναι «να δώσου­με στην Ουκρα­νία ελπί­δα» πως θα ανοι­κο­δο­μη­θεί μετά τον πόλε­μο, είπε ο πολι­τι­κός των Πρα­σί­νων για το ταξί­δι του στο Κίε­βο. Ο Ρ. Χάμπεκ δια­βε­βαί­ω­σε πως έχουν ήδη ληφθεί, ή ανα­μέ­νε­ται να ληφθούν άμε­σα, απο­φά­σεις για επενδύσεις.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ria Novosti, TASS)

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο