Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακελειό στη Μόσχα: Η Επιτροπή Ερευνας «βλέπει» σύνδεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία

H Επι­τρο­πή Ερευ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο η επί­θε­ση που δια­πρά­χθη­κε στα τέλη Μαρ­τί­ου στο Crocus City Hall να συν­δέ­ε­ται με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αν και την ευθύ­νη έχει ανα­λά­βει το Ισλα­μι­κό Κράτος.

«Οι ερευ­νη­τές κατά­φε­ραν να ανα­κτή­σουν τα δεδο­μέ­να από τα κινη­τά τηλέ­φω­να των κατη­γο­ρου­μέ­νων που διέ­πρα­ξαν την επί­θε­ση στο Crocus City Hall», επι­σή­μα­νε σε ανα­κοί­νω­σή της η Επι­τρο­πή Ερευνας.

Στις 22 Μαρ­τί­ου ένο­πλοι άνδρες εισέ­βα­λαν στον συναυ­λια­κό χώρο Crocus City Hall, κοντά στη Μόσχα, και άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον του πλή­θους που βρι­σκό­ταν εκεί προ­τού πυρ­πο­λή­σουν το κτί­ριο. Του­λά­χι­στον 144 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 360 τραυ­μα­τί­στη­καν στην επί­θε­ση αυτή.

Μέχρι στιγ­μής έχουν συλ­λη­φθεί από τις ρωσι­κές αρχές δώδε­κα ύπο­πτοι, εκ των οποί­ων τέσ­σε­ρις φερό­με­νοι ως δρά­στες της επί­θε­σης που κατά­γο­νται από το Τατζικιστάν.

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που ανέ­κτη­σαν οι Ρώσοι ερευ­νη­τές από τα κινη­τά τηλέ­φω­να των συλ­λη­φθέ­ντων, «το πρωί της 24ης Φεβρουα­ρί­ου 2024», κατά τη δεύ­τε­ρη επέ­τειο από την έναρ­ξη της επί­θε­σης στην Ουκρα­νία, ένας από τους κατη­γο­ρού­με­νους βρή­κε στο δια­δί­κτυο τις φωτο­γρα­φί­ες από τις εισό­δους του Crocus City Hall και τις έστει­λε σε έναν από τους επι­κε­φα­λής της ομά­δας, επε­σή­μα­ναν οι ερευνητές.

«Ο κατη­γο­ρού­με­νος το επι­βε­βαί­ω­σε στις κατα­θέ­σεις τους», πρόσθεσαν.

Εξάλ­λου «φωτο­γρα­φί­ες ανδρών με στο­λές παραλ­λα­γής και μια ουκρα­νι­κή σημαία» βρέ­θη­καν στο κινη­τό τηλέ­φω­νο του ίδιου υπό­πτου, σημεί­ω­σε η Επι­τρο­πή Έρευ­νας σε ανα­κοί­νω­σή της χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Τα στοι­χεία αυτά μαρ­τυ­ρούν ότι υπάρ­χει σύν­δε­ση μετα­ξύ της επί­θε­σης και τη διε­ξα­γω­γή της ειδι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης», εκτί­μη­σε η Επι­τρο­πή χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη φρα­σε­ο­λο­γία της Μόσχας για τον πόλε­μο στην Ουκρανία.

Η Επι­τρο­πή Ερευ­νας υπο­γράμ­μι­σε ότι επι­βε­βαί­ω­σε την εμπλο­κή «εκπρο­σώ­πων των υπη­ρε­σιών Πλη­ρο­φο­ριών της Ουκρα­νί­ας και διε­θνών ισλα­μι­στι­κών και τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων στον σχε­δια­σμό και τη χρη­μα­το­δό­τη­σης της επίθεσης».

Το Κρεμ­λί­νο εκτι­μά ότι «ακραί­οι ισλα­μι­στές» διέ­πρα­ξαν την επί­θε­ση, όμως καταγ­γέλ­λει την εμπλο­κή της Ουκρα­νί­ας υπό τον συντο­νι­σμό της Δύσης.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο