Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρόκο-Σεισμός: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί

Μάχη με τον χρό­νο δίνουν τα σωστι­κά συνερ­γεία στο Μαρό­κο για να εντο­πί­σουν επι­ζώ­ντες στα ερεί­πια των κτι­ρί­ων που κατέρ­ρευ­σαν από τον φονι­κό­τε­ρο σει­σμό εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες στη χώρα.

Ο αριθ­μός των θυμά­των αυξά­νε­ται δρα­μα­τι­κά. Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρη ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, οι νεκροί ανέρ­χο­νται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων 1.404 νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Το Εθνι­κό Κέντρο Επι­στη­μο­νι­κής και Τεχνι­κής Έρευ­νας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτί­μη­σε ότι ο σει­σμός που συγκλό­νι­σε το Μαρό­κο τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής προς Σάβ­βα­το ήταν μεγέ­θους 7 βαθ­μών και το επί­κε­ντρό του βρι­σκό­ταν στην επαρ­χία αλ Χαούζ, νοτιο­δυ­τι­κά της του­ρι­στι­κής πόλης Μαρα­κές. Ο σει­σμός έγι­νε επί­σης αισθη­τός σε άλλες αφρι­κα­νι­κές χώρες, όπως η Μαυ­ρι­τα­νία και η Αλγε­ρία, καθώς και στο νότιο τμή­μα της Ιβηρικής.

Στο χωριό Αμιζ­μίζ, που βρί­σκε­ται κοντά στο επί­κε­ντρο, δια­σώ­στες και εθε­λο­ντές μετα­κι­νούν ερεί­πια με τα χέρια τους. Τα στε­νά σοκά­κια έχουν κατα­κλυ­στεί από χαλά­σμα­τα. Έξω από ένα νοσο­κο­μείο κεί­το­νται περί­που 10 πτώ­μα­τα, καλυμ­μέ­να με κου­βέρ­τες, ενώ συντε­τριμ­μέ­νοι συγ­γε­νείς θρηνούν.

«Όταν ένιω­σα τη γη να τρέ­μει κάτω από τα πόδια μου και το σπί­τι άρχι­σε να παίρ­νει κλί­ση, έτρε­ξα να βγά­λω τα παι­διά μου έξω. Αλλά οι γεί­το­νές μου δεν τα κατά­φε­ραν», λέει ο Μοχά­μεντ Αζά­ου. «Δυστυ­χώς, κανείς από εκεί­νη την οικο­γέ­νεια δεν βρέ­θη­κε ζωντα­νός. Πατέ­ρας και γιος εντο­πί­στη­καν νεκροί, ενώ μητέ­ρα και κόρη εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται», συμπλήρωσε.

Στο χωριό Άσνι, που βρί­σκε­ται περί­που 40 χιλιό­με­τρα νότια του Μαρα­κές, σχε­δόν όλα τα σπί­τια κατα­στρά­φη­καν. «Γεί­το­νές μας εγκλω­βί­στη­καν κάτω από τα ερεί­πια και κατα­βάλ­λο­νται αγω­νιώ­δεις προ­σπά­θειες για τη διά­σω­σή τους με όσα δια­θέ­σι­μα μέσα υπάρ­χουν στο χωριό», είπε ένας κάτοι­κος του Άσνι, ο Μοντα­σίρ Ιτρί.

Στο γει­το­νι­κό χωριό Ταν­σγκάρτ, σπί­τια κόπη­καν στα δύο και δύο μινα­ρέ­δες κατέρ­ρευ­σαν. Ένας εργά­της, ο Αμπ­ντε­λα­τίφ Αΐτ Μπε­λά, κεί­τε­ται στο έδα­φος τραυ­μα­τι­σμέ­νος στο κεφά­λι από τοί­χο που έπε­σε. «Δεν έχου­με σπί­τι να τον πάμε και δεν έχου­με φάει τίπο­τα από χθες», λέει η σύζυ­γός του, η οποία ανη­συ­χεί για την εξα­με­λή οικο­γέ­νειά της. «Δεν μπο­ρού­με να βασι­στού­με σε κανέ­ναν, παρά μόνον στον Θεό», ψελ­λί­ζει. Το χωριό θρη­νεί ήδη 10 νεκρούς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο έφη­βων κορι­τσιών, είπε ένας άλλος κάτοικος.

Το Μαρό­κο κήρυ­ξε χθες Σάβ­βα­το τρι­ή­με­ρο εθνι­κό πέν­θος. Οι ένο­πλες δυνά­μεις έχουν κινη­το­ποι­η­θεί για τη μετα­φο­ρά πόσι­μου νερού, τρο­φί­μων, σκη­νών και κου­βερ­τών στις πλη­γεί­σες περιοχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο