Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και την φοροληστεία _VIDEO+ΦΩΤΟ

Την από­φα­σή τους να μην απο­δε­χθούν την ισο­πέ­δω­ση του εισο­δή­μα­τος και των ανα­γκών τους από τον νέο κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, και συνο­λι­κά στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, δια­δή­λω­σαν το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής συν­δι­κά­τα και φορείς της Αττι­κής, με μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν. Χιλιά­δες λαού συγκε­ντρώ­θη­καν στο Σύνταγ­μα, την ώρα που στη Βου­λή συνε­χι­ζό­ταν η συζή­τη­ση για τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Στα «ματω­μέ­να» πλε­ο­νά­σμα­τα που τρέ­φο­νται από τις περι­κο­πές στις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες και τη φορο­α­φαί­μα­ξη των λαϊ­κών στρω­μά­των, αντέ­τα­ξαν τις διεκ­δι­κή­σεις για αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις, υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας σε κάθε χώρο δου­λειάς. Στους στό­χους για τους «δεί­κτες ανά­πτυ­ξης», που φέρ­νουν συνε­χή επι­δεί­νω­ση των όρων ζωής και εργα­σί­ας, αντι­πα­ρέ­θε­σαν τα αιτή­μα­τά τους για ενί­σχυ­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για Υγεία, Παι­δεία, Πρό­νοια, για την προ­στα­σία από φυσι­κές κατα­στρο­φές. Κόντρα στη «δημο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία», που σαρώ­νει τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους αλλά χωρά­ει συνε­χώς νέες φορο­α­παλ­λα­γές και επι­δο­τή­σεις για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, απαί­τη­σαν μέτρα προ­στα­σί­ας από την ακρί­βεια στο ρεύ­μα, τα τρό­φι­μα, το κόστος της στέγασης.

Γύρω από αιτή­μα­τα και διεκ­δι­κή­σεις όπως τα παρα­πά­νω «συνα­ντιού­νται» αυτές τις μέρες στις κινη­το­ποι­ή­σεις που οργα­νώ­νο­νται σε όλη τη χώρα Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες και σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων, οργα­νώ­σεις των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών, σύλ­λο­γοι και ομά­δες γυναι­κών, φορείς της νεο­λαί­ας. Και στο συλ­λα­λη­τή­ριο στο Σύνταγ­μα έδω­σαν το «παρών» σωμα­τεία που βρί­σκο­νται σε αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και διεκ­δι­κούν την υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, την ανά­κλη­ση απο­λύ­σε­ων, τη βελ­τί­ω­ση των όρων δουλειάς.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο συμ­με­τεί­χε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό της Γραμ­μα­τέα, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα.

Δ. Κουτσούμπας: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Ολό­κλη­ρη η δήλωση:

«Η μάχη ενά­ντια στον αντι­λαϊ­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό δε δίνε­ται μόνο μέσα στη Βου­λή, η πραγ­μα­τι­κή μάχη δίνε­ται στους τόπους δου­λειάς, στις σχο­λές, στις γει­το­νιές, στους δρό­μους του αγώ­να, εδώ από­ψε στο Σύνταγ­μα. Εκεί αλλά­ζουν συνει­δή­σεις, εκεί αλλά­ζουν συσχε­τι­σμοί, εκεί κρί­νε­ται τελι­κά το δίκιο, για το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, για τη φορο­ε­λά­φρυν­σή τους, για τη δου­λειά των συναν­θρώ­πων μας, για τη δημό­σια Υγεία και Πρό­νοια, για την Παι­δεία, για όλες τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες. Δεν υπάρ­χει δίλημ­μα: Ή τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας.»

Ανά­με­σα στα μπλοκ των συγκε­ντρω­μέ­νων βρέ­θη­καν σωμα­τεία που δίνουν μάχη για την υπο­γρα­φή Συμ­βά­σε­ων, τη βελ­τί­ω­ση των όρων δου­λειάς, την από­κρου­ση της επί­θε­σης της εργο­δο­σί­ας. Με το δικό τους πανό δια­δή­λω­σαν οι εργα­ζό­με­νοι στην PeopleCert, που βρί­σκο­νται σε κινη­το­ποι­ή­σεις για την ανά­κλη­ση απολύσεων.

Ενώ­νο­ντας τη φωνή τους με τους εργα­ζό­με­νους ενά­ντια στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό έδω­σαν συνέ­χεια στην πάλη ενά­ντια στη φορο-αφαί­μα­ξη αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες, που δια­δή­λω­σαν στο μπλοκ της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής (ΟΒΣΑ), ενώ μπρο­στά από τα πανό προ­πο­ρεύ­ο­νταν συμ­βο­λι­κά τρία ταξί με σημαί­ες των Επι­τρο­πών Αγώ­να.

Παράλ­λη­λα, το «παρών» στο Σύνταγ­μα έδω­σε αντι­προ­σω­πεία του ΣΑΤΑ, με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρο του, Θύμιο Λυμπε­ρό­που­λο.

Ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, την ακρί­βεια και τη δου­λειά χωρίς δικαιώ­μα­τα δια­δή­λω­σε η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας.

Ανά­με­σα στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και τους εργα­ζό­με­νους από τον κλά­δο των Μετα­φο­ρών απο­φά­σεις συμ­με­το­χής στο συλ­λα­λη­τή­ριο είχαν πάρει το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων ΟΑΣΑ και θυγα­τρι­κών Εται­ρειών, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΣΤΑΣΥ, το Σωμα­τείο Ηλε­κτρο­δη­γών και λοι­πών Εργα­ζο­μέ­νων ΣΤΑΣΥ.

Στιγ­μές από τους αγώ­νες του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος υπεν­θύ­μι­σε το βίντεο που πλαι­σί­ω­σε το συλ­λα­λη­τή­ριο. Μετα­ξύ αυτών, οι κινη­το­ποι­ή­σεις για την υπο­γρα­φή ΣΣΕ, για μέτρα Υγεί­ας και Ασφά­λειας στην εργα­σία, ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων στη ΛΑΡΚΟ, των δια­νο­μέ­ων στην efood, των οικο­δό­μων, οι πρό­σφα­τες αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων ενά­ντια στο φορο­λο­γι­κό νομοσχέδιο.

Το ίδιο βίντεο προ­έ­βα­λε την απαί­τη­ση για μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της ακρί­βειας και προ­στα­σί­ας του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, με αυξή­σεις στους μισθούς και μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας που έχει ρημά­ξει τις λαϊ­κές οικογένειες.

Την κεντρι­κή ομι­λία στη συγκέ­ντρω­ση έκα­νε ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Πει­ραιά και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλάδας.

Μετα­ξύ άλλων ανά­φε­ρε τα εξής: «Ο αγώ­νας μας, με την κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί είναι αγώ­νας επι­βί­ω­σης. Οι εργα­ζό­με­νοι δεν έχουν άλλη επι­λο­γή από τη μαζι­κή οργά­νω­ση στα συν­δι­κά­τα, από το να δυνα­μώ­σουν οι διεκ­δι­κή­σεις σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε κλά­δο και πανελ­λα­δι­κά, για να υπε­ρα­σπι­στού­με το εισό­δη­μά μας, τα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή μας. Δυνα­μώ­νο­ντας τα συν­δι­κά­τα μας και με σύν­θη­μα μας όλοι για έναν και ένας για όλους. Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για την κλι­μά­κω­ση της πάλης μας το αμέ­σως επό­με­νο διάστημα…»

Νωρί­τε­ρα στο βήμα είχαν βρε­θεί εκπρό­σω­ποι εργα­ζο­μέ­νων από χώρους που βρί­σκο­νται σε αγω­νι­στι­κή δράση.

Την τρο­μο­κρα­τι­κή από­λυ­ση του προ­έ­δρου του Σωμα­τεί­ου, με την οποία κλι­μα­κώ­νε­ται η επί­θε­ση της εργο­δο­σί­ας, κατήγ­γει­λε ο Κίμω­νας Ασπιώ­της, μέλος της Διοί­κη­σης του επι­χει­ρη­σια­κού σωμα­τεί­ου του ομί­λου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

«Είναι χτύ­πη­μα συνο­λι­κά στα σωμα­τεία, στο δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων στην οργά­νω­ση και τη διεκ­δί­κη­ση», υπο­γράμ­μι­σε. «Είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να υπε­ρα­σπι­στού­με το Σωμα­τείο», ξεκα­θά­ρι­σε, χαι­ρε­τί­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη πλή­θους συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων και δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως ο αγώ­νας θα συνε­χι­στεί μέχρι την ανά­κλη­ση της απόλυσης.

Τους χαμη­λούς μισθούς, τις συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου, τα δεκά­ω­ρα ωρά­ρια, κατήγ­γει­λε η Τζέ­νη Τσέ­κου, μια από τους πέντε εργα­ζό­με­νους που απο­λύ­θη­καν από την PeopleCert. Όπως εξή­γη­σε, η εργο­δο­σία απέ­λυ­σε μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντε­ο­κλή­σης, πέντε εργα­ζό­με­νους που το προη­γού­με­νο διά­στη­μα γρά­φτη­καν στο σωμα­τείο τους, τον Σύν­δε­σμο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Αθή­νας, για να υπε­ρα­σπι­στούν τα δικαιώ­μα­τα τους. «Αυτό που δεν περί­με­νε ήταν η αλλη­λεγ­γύη των συνα­δέλ­φων μας», πρόσθεσε.

Στις κινη­το­ποι­ή­σεις που οργα­νώ­θη­καν ενά­ντια στον νέο φορο­λο­γι­κό νόμο της κυβέρ­νη­σης, φέρ­νο­ντας στο προ­σκή­νιο τα αιτή­μα­τα των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών, ανα­φέρ­θη­κε ο Νίκος Σφα­ντός, γραμ­μα­τέ­ας της ΟΒΣΑ. Χαι­ρέ­τι­σε τη στή­ρι­ξη των σωμα­τεί­ων στις πρω­το­βου­λί­ες αυτές και τόνι­σε την ανά­γκη η συμ­μα­χία βιο­πα­λαι­στών επαγ­γελ­μα­τιών και εργα­ζό­με­νων να δυναμώσει.

Ο Νίκος Παπα­θα­να­σί­ου, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας των χωριών της Μουρ­γκά­νας, κατήγ­γει­λε τη σημε­ρι­νή και τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις που κωφεύ­ουν στα κρί­σι­μα αιτή­μα­τα των κατοί­κων της περιο­χής. «Η βοή­θεια στο Ισρα­ήλ είναι μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη για την κυβέρ­νη­ση», σχο­λί­α­σε, την ώρα που η συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή στε­ρεί­ται δομών υγεί­ας, υπο­δο­μών οδι­κού δικτύ­ου και άλλων ζωτι­κής σημα­σί­ας υπο­δο­μών και υπηρεσιών.

Στη μεγά­λη οθό­νη που στή­θη­κε στον χώρο της συγκέ­ντρω­σης, πριν ξεκι­νή­σουν οι ομι­λί­ες, προ­βλή­θη­κε βίντεο αφιε­ρω­μέ­νο στον αγώ­να του παλαι­στι­νια­κού λαού. (Δεί­τε εδώ ολό­κλη­ρο το video).

Στα πλά­να του απο­τυ­πώ­θη­κε η κατα­στρο­φή στην πόλη της Γάζας από την πολυ­ή­με­ρη πολε­μι­κή επί­θε­ση του Ισρα­ήλ. Παράλ­λη­λα προ­βλή­θη­καν οι απα­ντή­σεις μικρών παι­διών που ζουν στη Γάζα στην ερώ­τη­ση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγα­λώ­σεις», με τις οποί­ες ανα­φέρ­θη­καν σε ό,τι μπο­ρεί να συμ­βάλ­λει για να ξανα­φτιά­ξει τη ζωή του ο παλαι­στι­νια­κός λαός, για να στα­θεί ξανά στα πόδια του. Τη σκυ­τά­λη πήραν τα πλά­να από τις κινη­το­ποι­ή­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης στην Παλαι­στί­νη από την Ελλά­δα και άλλες χώρες του κόσμου, το μήνυ­μα κατα­δί­κης της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για τη στή­ρι­ξη που προ­σφέ­ρει στον κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισραήλ.

Ενώ ο επί­λο­γος δόθη­κε με το σύν­θη­μα των λαών «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη». Την ίδια ώρα οι δια­δη­λω­τές άφη­σαν στον ουρα­νό φανα­ρά­κια, για τα θύμα­τα του μακε­λειού στη Γάζα και όλο την Παλαιστίνη.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τους δια­δη­λω­τές να ανά­βουν καπνο­γό­να με κόκ­κι­νο χρώ­μα, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι θα συνε­χί­ζουν και θα κλι­μα­κώ­σουν τον αγώ­να τους.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

  • - Αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις. Να δυνα­μώ­σει η πάλη για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας. Επα­να­φο­ρά των Δώρων Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα στους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους και στους συνταξιούχους.
  • - Κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέρ­γεια και σε όλα τα βασι­κά είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης, όπως τα τρόφιμα.
  • - Δρα­στι­κή μεί­ω­ση και πλα­φόν στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, φυσι­κού αερί­ου, πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης καθώς και στα βασι­κά είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, όπως τα τρόφιμα.
  • - Αφο­ρο­λό­γη­το όριο 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • - Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοικοκυριά.
  • - Καμία χρη­μα­το­δό­τη­ση — Καμία εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στο μακε­λειό των λαών στη Μέση Ανα­το­λή και στην Ουκρανία.
  • - Απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για Υγεία, Παι­δεία, Πρό­νοια, για την προ­στα­σία από φυσι­κές κατα­στρο­φές. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλους αυτούς τους κρί­σι­μους τομείς.
  • - Να στα­μα­τή­σει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλει­στη­ρια­σμών των λαϊ­κών κατοι­κιών και της μικρής επαγ­γελ­μα­τι­κής στέγης.
  • - Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, τους φοι­τη­τές και τις πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις, διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων έντα­ξης και αύξη­ση της επιδότησης.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο