Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με “πρωτόκολλα υπερμετάδοσης” αντί για μέτρα προστασίας ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές

Άνοιγμα σχολείων Γενάρη 22 anoigma sholeion

Χωρίς ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας, όπως αραί­ω­ση των μαθη­τών στις τάξεις, ανοί­γουν την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα τα σχο­λεία, σύμ­φω­να με ανα­κοι­νώ­σεις έγι­ναν χτες από το υπουρ­γείο Παιδείας.

1. Μέσα στις τάξεις οι μαθη­τές φορούν συνε­χώς μάσκες.
2. Όταν τα σχο­λεία λει­τουρ­γούν διά ζώσης γίνο­νται συστη­μα­τι­κά τεστ στους μαθητές.
3. Ισχύ­ει ειδι­κό πρω­τό­κολ­λο αυστη­ρών ελέγ­χων όταν υπάρ­ξει κρού­σμα στην τάξη.

Ένα επι­πλέ­ον self test για την πρώ­τη βδο­μά­δα λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων και επέ­κτα­ση των εβδο­μα­διαί­ων δωρε­άν self test και στους εμβο­λια­σμέ­νους μαθη­τές πέραν των ανεμ­βο­λί­α­στων, είναι ουσια­στι­κά τα μόνα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, χτες, για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων στις 10 Γενάρη.

Με κάποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στον αριθ­μό των ελέγ­χων στην περί­πτω­ση που εντο­πί­ζε­ται κρού­σμα στην τάξη, η κυβέρ­νη­ση δια­τη­ρεί στο ακέ­ραιο όλα τα άλλα στοι­χεία των πρω­το­κόλ­λων υπερ­με­τά­δο­σης που ίσχυαν μέχρι τώρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της προ­ϋ­πό­θε­σης του να νοσούν ταυ­τό­χρο­να πάνω από τους μισούς μαθη­τές του τμή­μα­τος (50%+1) προ­κει­μέ­νου αυτό να κλεί­σει.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δηλα­δή, τα σχο­λεία ανοί­γουν όπως έκλει­σαν πριν από τις γιορ­τές, σε συν­θή­κες ωστό­σο εκτί­να­ξης της παν­δη­μί­ας.

Το ΚΚΕ για το άνοιγμα των σχολείων:
Η κυβέρνηση αγνοεί τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών

🔳  Η υπουρ­γός παρα­δέ­χτη­κε ότι «ανα­μέ­νου­με πολ­λά κρού­σμα­τα στα σχο­λεία το επό­με­νο διά­στη­μα», ισχυ­ρι­ζό­με­νη όμως ότι αυτό αφο­ρά μόνο το πρώ­το διά­στη­μα επι­στρο­φής των μαθη­τών στα σχο­λεία, όπως σύμ­φω­να με τα λεγό­με­νά της έγι­νε και τον Σεπτέμ­βρη, που τα περισ­σό­τε­ρα ημε­ρή­σια κρού­σμα­τα στα σχο­λεία σημειώ­θη­καν την πρώ­τη μέρα λει­τουρ­γί­ας τους.

🔳  Η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι τα πρω­τό­κολ­λα που ίσχυαν μέχρι τώρα στα σχο­λεία λει­τούρ­γη­σαν «με υπο­δειγ­μα­τι­κό τρό­πο», κλεί­νο­ντας τα μάτια στο ότι τον Νοέμ­βρη και τον Δεκέμ­βρη το 25% — 30% των καθη­με­ρι­νών κρου­σμά­των αφο­ρού­σε μαθη­τές και μόλις τα σχο­λεία έκλει­σαν για τις γιορ­τές αυτό το ποσο­στό έπε­σε στο 12% — 13% των καθη­με­ρι­νών κρου­σμά­των. Ετσι, με αλχη­μεί­ες, προ­σπα­θεί να πεί­σει ότι στα σχο­λεία δεν υπάρ­χει δια­σπο­ρά και δια­τη­ρεί το 50%+1 για να μη φαί­νε­ται από τον αριθ­μό των κλει­στών τμη­μά­των η εξά­πλω­ση του ιού. Στην ίδια λογι­κή, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι στα τμή­μα­τα που υπήρ­χαν κρού­σμα­τα, ο ημε­ρή­σιος μέσος όρος των κρου­σμά­των ήταν 1,5, δηλα­δή στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις είχα­με 1 — 2 κρού­σμα­τα σε μια μέρα. Σύμ­φω­να με τη λογι­κή του υπουρ­γεί­ου, δηλα­δή, το να εμφα­νί­ζε­ται κάθε μέρα κι από ένα κρού­σμα σε ένα τμή­μα δεν συνι­στά διά­δο­ση του ιού στο τμή­μα, εφό­σον σε αυτό δεν εμφα­νί­ζο­νται 4 και 5 κρού­σμα­τα την ίδια μέρα!

🔳  Με βάση τα όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν, λοι­πόν, για την πρώ­τη βδο­μά­δα λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων προ­βλέ­πο­νται τρία δωρε­άν self tests, που το πρώ­το προ­τεί­νε­ται να γίνει 48 ώρες πριν από την έναρ­ξη των σχο­λεί­ων (ιδα­νι­κά την Κυρια­κή για να ακο­λου­θή­σουν τα άλλα την Τρί­τη και την Πέμ­πτη). Από την επό­με­νη βδο­μά­δα επι­στρέ­φου­με στα δύο self tests ανά βδο­μά­δα. Τα τεστ αυτά θα δια­νέ­μο­νται όχι μόνο στους ανεμ­βο­λί­α­στους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στους εμβο­λια­σμέ­νους μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς. Γονείς και εκπαι­δευ­τι­κοί θα μπο­ρούν να προ­μη­θευ­τούν δωρε­άν από τα φαρ­μα­κεία τις επό­με­νες μέρες τα πέντε self tests για τις δύο πρώ­τες βδο­μά­δες λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων (θα βγει σχε­τι­κή ανακοίνωση).

Τώρα, στην περί­πτω­ση που εμφα­νι­στεί κρού­σμα σε ένα τμή­μα όλοι οι ανεμ­βο­λί­α­στοι μαθη­τές του τμή­μα­τος θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διά­στη­μα πέντε ημε­ρών, επι­πλέ­ον των δύο στα­θε­ρών self tests τη βδο­μά­δα, δηλα­δή 5 τεστ σε 5 μέρες. Το αντί­στοι­χο προ­βλέ­πε­ται και για τους εκπαι­δευ­τι­κούς. Με τα προη­γού­με­να πρω­τό­κολ­λα οι ανεμ­βο­λί­α­στοι μαθη­τές έκα­ναν πάλι δύο rapid tests (μαζί με τα self της βδο­μά­δας δηλα­δή είχαν τέσ­σε­ρις ελέγ­χους) σε διά­στη­μα 7 ημε­ρών, ενώ μόνο όσοι κάθο­νταν δίπλα, μπρος και πίσω από τον μαθη­τή που νόση­σε (ο λεγό­με­νος «σταυ­ρός») έκα­ναν και επι­πλέ­ον self tests, είχαν δηλα­δή 6 — 7 ελέγ­χους σε 7 μέρες.

🔳  Οι εμβο­λια­σμέ­νοι μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κοί σε τάξεις με κρού­σμα, θα κάνουν τώρα ένα επι­πλέ­ον των εβδο­μα­διαί­ων self tests εκεί­νες τις μέρες (σύνο­λο 3 self tests). Με τα προη­γού­με­να πρω­τό­κολ­λα έκα­ναν 2 self tests σε διά­στη­μα 7 ημερών.

Βέβαια, για όλους αυτούς τους ελέγ­χους, όπως και πριν η κυβέρ­νη­ση ρίχνει το μπα­λά­κι στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη», δηλα­δή να βρει ο γονιός ραντε­βού σε αντί­στοι­χο κέντρο και να στη­θεί με το παι­δί του στις τερά­στιες ουρές, ανα­λαμ­βά­νο­ντας συχνά και το κόστος σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά, αφού η κυβέρ­νη­ση δεν συζη­τά­ει καν οι έλεγ­χοι να γίνο­νται στα σχο­λεία από κλι­μά­κια του ΕΟΔΥ.

Αντί­στοι­χα, επι­δει­κτι­κά αγνο­εί όλα τα ανα­γκαία μέτρα που διεκ­δι­κούν από πέρ­σι γονείς, εκπαι­δευ­τι­κοί και μαθη­τές, όπως η αραί­ω­ση των τμη­μά­των, το επι­πλέ­ον προ­σω­πι­κό (εκπαι­δευ­τι­κό και καθα­ριό­τη­τας), η διαρ­κής ανα­τρο­φο­δό­τη­ση με υλι­κά προ­στα­σί­ας κ.λπ., απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι αντι­με­τω­πί­ζει την υγεία και τη μόρ­φω­ση των παι­διών ως κόστος.

Σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας σήμε­ρα Τετάρ­τη στις 10 π.μ. προ­χω­ρά ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων στην Ιδιω­τι­κή Εκπαί­δευ­ση Νομού Αττι­κής «Ο Βύρων», απαι­τώ­ντας μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία στα φρο­ντι­στή­ρια, που λει­τουρ­γούν ήδη από αυτήν τη βδομάδα.
Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο