Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια βραδιά για τον ηθοποιό Μιχάλη Νικολινάκο — Προβολή της ταινίας «Εφιάλτης»

Μια βρα­διά αφιε­ρω­μέ­νη στην κινη­μα­το­γρα­φι­κή θητεία του Μιχά­λη Νικο­λι­νά­κου θα πλαι­σιώ­σει την ανα­δρο­μι­κή έκθε­ση ζωγρα­φι­κής του καλ­λι­τέ­χνη, που λήγει στα τέλη του μήνα. Την Τετάρ­τη 16 Μάη στις 7.30 μ.μ., θα προ­βλη­θεί το φιλμ «Εφιάλ­της», παρα­γω­γής 1961, σε σενά­ριο και σκη­νο­θε­σία του Ερρί­κου Ανδρέ­ου, στην Πινα­κο­θή­κη Ρέντη — Νίκαια.

Μια από τις παρα­γω­γές που εισά­γουν το φιλμ νουάρ στην Ελλά­δα, ο «Εφιάλ­της» υπήρ­ξε το πρώ­το ελλη­νι­κό ψυχο­λο­γι­κό θρί­λερ, με τολ­μη­ρά και στέ­ρεα σκη­νο­θε­τη­μέ­να στοι­χεία ται­νί­ας τρό­μου. Με κίνη­τρο τη μεγά­λη εντύ­πω­ση που προ­κά­λε­σε το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ την προη­γού­με­νη χρο­νιά (1960), ο πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νος Ερρί­κος Ανδρέ­ου άνοι­ξε με την ται­νία αυτή ένα νέο πεδίο στο ελλη­νι­κό σινε­μά, τόσο θεμα­τι­κά όσο και σκη­νο­θε­τι­κά, παρα­τη­ρώ­ντας την ανθρώ­πι­νη συμπε­ρι­φο­ρά μέσα από τη φρο­ϋ­δι­κή ψυχα­νά­λυ­ση και διευ­ρύ­νο­ντας την εγχώ­ρια κινη­μα­το­γρα­φι­κή αντί­λη­ψη μέσω της υπο­βλη­τι­κής κλει­στο­φο­βι­κής ατμό­σφαι­ρας, των καί­ριων δια­λό­γων και των ασυ­νή­θι­στων χαρακτήρων.

Στην ται­νία, ο Μ. Νικο­λι­νά­κος εμφα­νί­ζε­ται σε έναν από τους πιο ενδια­φέ­ρο­ντες σενα­ρια­κά πρω­τα­γω­νι­στι­κούς ρόλους της κινη­μα­το­γρα­φι­κής του καριέ­ρας. Θα προη­γη­θεί σύντο­μη εισα­γω­γή και θα ακο­λου­θή­σει συζή­τη­ση με το κοινό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο