Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια ξεχωριστή έκθεση…

Ολο­κλη­ρώ­νε­ται την Κυρια­κή 1η Απρί­λη μια ξεχω­ρι­στή έκθε­ση κολάζ με γραμ­μα­τό­ση­μα του Θοδω­ρή Νικο­λά­κη. Η έκθε­ση φιλο­ξε­νεί­ται στην γκα­λε­ρί «Black Duck» (Χρή­στου Λαδά 9α, 2103234760) και η είσο­δος είναι δωρεάν.

Η έκθε­ση περι­λαμ­βά­νει περισ­σό­τε­ρα από 30 έργα, για τη δημιουρ­γία των οποί­ων έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί χιλιά­δες κομ­μα­τά­κια γραμ­μα­τό­ση­μα. Με μια θεμα­το­γρα­φία στη­ριγ­μέ­νη στην ελλη­νι­κή ποί­η­ση, τη φύση και την Ιστο­ρία, η έκθε­ση φιλο­δο­ξεί να ανα­δεί­ξει και τις πολ­λές δυνα­τό­τη­τες της τεχνι­κής αυτής.

Η τεχνι­κή του κολάζ με γραμ­μα­τό­ση­μα στην ελλη­νι­κή τέχνη έκα­νε την εμφά­νι­σή της στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1960, από τον ηθο­ποιό Μίμη Φωτό­που­λο, που δημιούρ­γη­σε και παρου­σί­α­σε τα πρώ­τα σχε­τι­κά έργα.

Από τότε τα γραμ­μα­τό­ση­μα, με το μικρό τους μέγε­θος, με τα άπει­ρα θέμα­τα και χρώ­μα­τά τους, χρη­σι­μο­ποιού­νται σε διά­φο­ρες παρα­γω­γι­κές τεχνι­κές. Τα συνα­ντά­με στη δια­κό­σμη­ση δια­φό­ρων αντι­κει­μέ­νων, όπως έργων τέχνης, μικρών επί­πλων και κου­τιών συσκευα­σί­ας δώρων, αλλά και στη δημιουρ­γία εικό­νων. Πότε ανά­με­σα σε άλλα ετε­ρό­κλη­τα υλι­κά και πότε μόνα τους, σε διά­φο­ρους συνδυασμούς.

Κυρί­ως χρη­σι­μο­ποιού­νται ως μονα­δι­κό υλι­κό σε κάποιο έργο, συνή­θως χρη­σι­μο­ποιού­νται ως χρώ­μα, είτε ολό­κλη­ρα είτε τεμαχισμένα.

Στην περί­πτω­ση αυτή, μάλι­στα, το έργο είναι πιο κοντά στη ζωγρα­φι­κή, δεδο­μέ­νου ότι από την τεχνι­κή του κολάζ κρα­τά­ει μόνο την πρα­κτι­κή δια­δι­κα­σία, δηλα­δή την κόλ­λη­ση των γραμ­μα­το­σή­μων, ενώ από τη ζωγρα­φι­κή κρα­τά­ει το σχέ­διο και τη συγκε­κρι­μέ­νη χρή­ση χρώ­μα­τος για κάθε ξεχω­ρι­στή φόρμα.

Ωρες λει­τουρ­γί­ας: Κυρια­κή: 17.00 — 22.00.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο