Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ: Οι ΗΠΑ βεβήλωσαν την σημαία του Ιράν με πρόσχημα τα δικαιώματα των γυναικών

Σε μια ενέρ­γεια που αντι­κα­το­πτρί­ζει πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες προ­έ­βη η Ομο­σπον­δία Ποδο­σφαί­ρου των ΗΠΑ, στο πλαί­σιο του Μου­ντιάλ, αφαι­ρώ­ντας το έμβλη­μα από την σημαία του Ιράν.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, η Αμε­ρι­κά­νι­κη ομο­σπον­δία ανέ­βα­σε στο δια­δί­κτυο την βαθ­μο­λο­γία του 2ου ομί­λου του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, έχο­ντας αφαι­ρέ­σει από την σημαία του Ιράν το έμβλη­μα της «Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας». Έτσι, στην σημαία εμφα­νί­ζο­νταν μόνο τρεις λωρί­δες, πρά­σι­νου, άσπρου και κόκ­κι­νου χρώματος.

Η βαθ­μο­λο­γία με την αλλαγ­μέ­νη σημαία παρέ­μει­νε στο δια­δί­κτυο για 24 ώρες.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο Τύπου της εθνι­κής ομά­δας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρ­μαν, η κίνη­ση αυτή έγι­νε ως ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης στις γυναί­κες του Ιράν, που μάχο­νται για τα βασι­κά ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, με αφορ­μή τη δολο­φο­νία τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο της 22χρονης Μάσα Αμί­νι, η οποία είχε συλ­λη­φθεί από την αστυ­νο­μία ηθών της χώρας, για παρα­βί­α­ση των αυστη­ρών κανό­νων ντυ­σί­μα­τος που ισχύ­ουν στην ισλα­μι­κή χώρα.

Το έμβλημα της Ιρανικής σημαίας

Το έμβλη­μα του Ιράν είναι ένα καλ­λι­τε­χνι­κό αρα­βι­κό επί­γραμ­μα της λέξης «Αλλάχ» («Θεός» στο αρα­βι­κό αλφά­βη­το, ﺍﷲ). Καθιε­ρώ­θη­κε με την έγκρι­ση του Αγια­το­λάχ Χομεϊ­νί στις 9 Μαΐ­ου του 1980.

Το σύμ­βο­λο απο­τε­λεί­ται από 4 ημι­σε­λή­νους και ένα σπα­θί. Τα πέντε μέρη του εμβλή­μα­τος συμ­βο­λί­ζουν τους πέντε στύ­λους του Ισλάμ. Πάνω από το ξίφος είναι ένα shadda: στην αρα­βι­κή γρα­φή, αυτό διπλα­σιά­ζει ένα γράμ­μα- εδώ διπλα­σιά­ζε­ται η δύνα­μη του Ισλάμ. Το σχή­μα του εθνο­σή­μου είναι αυτό της του­λί­πας, στη μνή­μη όσων πέθα­ναν για το Ιράν. Από την αρχαιό­τη­τα στη χώρα πιστεύ­ε­ται ότι στον τάφο του πεσό­ντα για τη χώρα φυτρώ­νει μια κόκ­κι­νη τουλίπα.

Πηγή: Wikipedia

Το κατά πόσο οι ΗΠΑ… «κόπτο­νται» για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών είναι μια άλλη ιστο­ρία. Οπως ήταν όμως φυσι­κό, η κίνη­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής ομο­σπον­δί­ας προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση του Ιράν. Σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Tasnim, η ποδο­σφαι­ρι­κή ομο­σπον­δία της ασια­τι­κής χώρας σκο­πεύ­ει να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί επί­ση­μα στη FIFA, καταγ­γέ­λο­ντας τις ΗΠΑ στην Επι­τρο­πή Δεο­ντο­λο­γί­ας για «ασέ­βεια προς την εθνι­κή σημαία» της Ισλα­μι­κής Δημοκρατίας.

Πέραν της προ­φα­νούς βεβή­λω­σης της σημαί­ας μιας ξένης χώρας, η κίνη­ση της Αμε­ρι­κά­νι­κης ομο­σπον­δί­ας κρύ­βει σαφείς πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες, εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο των ευρύ­τε­ρων ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και, ασφα­λώς, της  προ­σπά­θειας των ΗΠΑ να εκμε­ταλ­λευ­τούν, ως πρό­σχη­μα, την πάλη για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών στο Ιράν προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σουν τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην περιοχή.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο