Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μοχάμεντ Άλι — Αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ: Ποτέ κανείς Βιέτκονγκ δεν με αποκάλεσε βρωμονέγρο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πριν 51 χρό­νια, στις 18 Απρι­λί­ου 1967, ο παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής πυγ­μα­χί­ας και χρυ­σός Ολυ­μπιο­νί­κης Μωχά­μεντ Άλι, αρνή­θη­κε να συμ­με­τά­σχει στον πόλε­μο του Βιετ­νάμ, όταν εκλή­θη να καταταχθεί.

“Δεν γνω­ρί­ζω τίπο­τα για το Βιετ­νάμ και δεν έχω τίπο­τα να χωρί­σω με τους Βιετ­κόνγκ. Του­λά­χι­στον, αυτοί δεν με φωνά­ζουν βρω­μο­νέ­γρο.   Για­τί πρέ­πει να μου ζητούν να βάλω μια στο­λή και να φύγω 10.000 χιλιό­με­τρα μακριά από το σπί­τι μου, για να ρίξω βόμ­βες και σφαί­ρες σε σκου­ρό­χρω­μους ανθρώ­πους στο Βιετ­νάμ, όταν τους ανθρώ­πους που τους απο­κα­λούν Νέγρους στην Λουι­ζιά­να, τους αντι­με­τω­πί­ζουν σαν σκυ­λιά και τους αρνού­νται τα πιό θεμε­λιώ­δη ανθρώ­πι­να δικαιώματα;»

Λόγω της άρνη­σής του να κατα­τα­χθεί στο στρα­τό, του αφαι­ρέ­θη­κε ο τίτλος του πρω­τα­θλη­τή και απο­κλεί­στη­κε από κάθε αθλη­τι­κή διορ­γά­νω­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για τρει­σή­μι­σι χρό­νια, ενώ κατα­δι­κά­στη­κε σε πέντε χρό­νια φυλά­κι­σης, ποι­νή που ωστό­σο αναι­ρέ­θη­κε τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα από το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των Η.Π.Α.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο