Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο «αφανής» διοικητής της Χαμάς που οργάνωσε την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισρα­ήλ έχει πει πως η σαρω­τι­κή επί­θε­ση της Χαμάς, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ήταν η δική του 11η Σεπτεμ­βρί­ου. Ο εγκέ­φα­λος πίσω την επί­θε­ση, ο Παλαι­στί­νιος Μοχά­μεντ Ντέιφ, την απο­κα­λεί Κατα­κλυ­σμό του Αλ Άκσα.

Η φρά­ση που ο περισ­σό­τε­ρο κατα­ζη­τού­με­νος άνθρω­πος στο Ισρα­ήλ χρη­σι­μο­ποί­η­σε σε ηχη­τι­κό μήνυ­μα, το οποίο μετα­δό­θη­κε την ώρα που η Χαμάς εκτό­ξευε χιλιά­δες ρου­κέ­τες το Σάβ­βα­το από τη Λωρί­δα της Γάζας, σήμαι­νε πως η επί­θε­ση ήταν αντί­ποι­να για ισραη­λι­νές επι­δρο­μές στο τζα­μί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.

Ήταν Μάιος του 2021, έπει­τα από μια επι­δρο­μή στον τρί­το πιο ιερό τόπο του ισλάμ που είχε εξορ­γί­σει τον αρα­βι­κό και το μου­σουλ­μα­νι­κό κόσμο, όταν ο Ντέιφ άρχι­σε να σχε­διά­ζει την επι­χεί­ρη­ση που στοί­χι­σε τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 1.200 ανθρώ­πους στο Ισρα­ήλ, σύμ­φω­να με πηγή προ­σκεί­με­νη στη Χαμάς στη Γάζα.

«Το έναυ­σμα έδω­σαν βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που εικό­νι­ζαν την έφο­δο του Ισρα­ήλ στο τζα­μί Αλ Άκσα στη διάρ­κεια του Ραμα­ζα­νιού, τον ξυλο­δαρ­μό προ­σκυ­νη­τών, την επί­θε­ση σ’ αυτούς, ηλι­κιω­μέ­νους και νέους να σύρο­νται έξω από το τζα­μί», είπε η πηγή. «Όλο αυτό τρο­φο­δό­τη­σε και πυρο­δό­τη­σε την οργή».

Αυτή η έφο­δος στο συγκρό­τη­μα του τζα­μιού, που απο­τε­λού­σε από και­ρό εστία βίας λόγω θεμά­των κυριαρ­χί­ας και θρη­σκεί­ας στην Ιερου­σα­λήμ, συνέ­βα­λε στο ξέσπα­σμα μαχών ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς που διήρ­κε­σαν 11 ημέρες.

Περισ­σό­τε­ρο από δύο χρό­νια μετά, η επί­θε­ση του Σαβ­βά­του, η χει­ρό­τε­ρη παρα­βί­α­ση της ισραη­λι­νής άμυ­νας από την αρα­βοϊσ­ραη­λι­νή σύγκρου­ση του 1973, ώθη­σε το Ισρα­ήλ να κηρύ­ξει τον πόλε­μο και να εξα­πο­λύ­σει ενα­ντί­ον της Γάζας πλήγ­μα­τα αντι­ποί­νων που μέχρι χθες, Τρί­τη, είχαν στοι­χί­σει τη ζώη σε περισ­σό­τε­ρους από 800 ανθρώπους.

Ο Ντέιφ έχει επι­ζή­σει επτά απο­πει­ρών δολο­φο­νί­ας του από το Ισρα­ήλ, η τελευ­ταία από τις οποί­ες είχε γίνει το 2021. Σπά­νια μιλά­ει και δεν εμφα­νί­ζε­ται ποτέ δημό­σια. Έτσι, όταν ο τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε πως επρό­κει­το να μιλή­σει το Σάβ­βα­το, οι Παλαι­στί­νιοι ήξε­ραν πως κάτι σημα­ντι­κό ετοιμαζόταν.

«Σήμε­ρα η οργή του Αλ Άκσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρή­γνυ­ται. Μου­τζα­χε­ντίν (μαχη­τές) μας, σήμε­ρα είναι η ημέ­ρα σας για να κάνε­τε αυτόν τον εγκλη­μα­τία να κατα­λά­βει ότι ο χρό­νος του έχει τελειώ­σει», λέει ο Ντέιφ στην ηχογράφηση.

Υπάρ­χουν μόνο τρεις φωτο­γρα­φί­ες του Ντέιφ: στη μία είναι εικο­σά­ρης, σε μια άλλη φορά­ει μάσκα και είναι επί­σης μια φωτο­γρα­φία της σκιάς του, η οποία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε όταν μετα­δό­θη­κε το ηχο­γρα­φη­μέ­νο μήνυμα.

Είναι άγνω­στο πού βρί­σκε­ται ο Ντέιφ, αν και πιθα­νό­τα­τα είναι στη Γάζα, μέσα στο λαβύ­ριν­θο από σήραγ­γες που βρί­σκε­ται κάτω από το θύλα­κα. Πηγή στις ισραη­λι­νές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας δήλω­σε πως ο Ντέιφ εμπλέ­κε­ται άμε­σα στο σχε­δια­σμό και στις επι­χει­ρη­σια­κές πλευ­ρές της επίθεσης.

Δύο εγκέφαλοι, ένας ιθύνων νους

Παλαι­στι­νια­κές πηγές ανέ­φε­ραν πως μία από τις κατοι­κί­ες που επλή­γη­σαν στη διάρ­κεια της νύκτας από τις ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές στη Γάζα ανή­κε στον πατέ­ρα του Ντέιφ. Ο αδελ­φός του Ντέιφ και άλλα δύο μέλη της οικο­γέ­νειας σκο­τώ­θη­καν κατά την επί­θε­ση, σύμ­φω­να με τις πηγές.

Η πηγή που πρό­σκει­ται στη Χαμάς δήλω­σε πως η από­φα­ση για να προ­ε­τοι­μα­στεί η επί­θε­ση ελή­φθη από κοι­νού από τον Ντέιφ, ο οποί­ος διοι­κεί τις Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κάσαμ της Χαμάς, και τον Γεχία Σινουάρ, τον ηγέ­τη της Χαμάς στη Γάζα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας.

«Είναι δύο εγκέ­φα­λοι, αλλά ένας ιθύ­νων νους», δήλω­σε η πηγή, προ­σθέ­το­ντας πως η πλη­ρο­φο­ρία για την επι­χεί­ρη­ση ήταν γνω­στή μόνο σε μια φού­χτα ηγε­τών της Χαμάς.

Η μυστι­κό­τη­τα ήταν τέτοια ώστε το Ιράν, ορκι­σμέ­νος εχθρός του Ισρα­ήλ και σημα­ντι­κή πηγή χρη­μα­το­δό­τη­σης, εκπαί­δευ­σης και όπλων για τη Χαμάς, γνώ­ρι­ζε μόνο σε γενι­κές γραμ­μές ότι το κίνη­μα σχε­δί­α­ζε μια μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση και δεν γνώ­ρι­ζε ούτε το χρό­νο ούτε τις λεπτο­μέ­ρειες, σύμ­φω­να με μια περι­φε­ρεια­κή πηγή που γνω­ρί­ζει πώς σκέ­πτε­ται η ισλα­μι­στι­κή οργάνωση.

Η πηγή είπε ότι ενώ η Τεχε­ρά­νη γνώ­ρι­ζε πως μια μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση ετοι­μα­ζό­ταν, αυτή δεν είχε συζη­τη­θεί σε καμιά κοι­νή αίθου­σα επι­χει­ρή­σε­ων που να περι­λαμ­βά­νει τη Χαμάς, την παλαι­στι­νια­κή ηγε­σία, τους υπο­στη­ρι­ζό­με­νους από το Ιράν λιβα­νέ­ζους μαχη­τές της Χεζ­μπο­λάχ και το Ιράν. «Ήταν ένας πολύ στε­νός κύκλος», είπε η πηγή.

Ο ανώ­τα­τος ηγέ­της του Ιράν, ο αγια­το­λάχ Αλί Χαμα­νεΐ, δήλω­σε χθες, Τρί­τη, πως η Τεχε­ρά­νη δεν εμπλέ­κε­ται στην επί­θε­ση στο Ισρα­ήλ. Η Ουά­σινγ­κτον έχει δηλώ­σει πως ενώ η Τεχε­ρά­νη είναι συνέ­νο­χη, δεν έχει πλη­ρο­φο­ρί­ες ούτε στοι­χεία που να δεί­χνουν άμε­ση συμ­με­το­χή του Ιράν στις επιθέσεις.

Το σχέ­διο, όπως το συνέ­λα­βε ο Ντέιφ, περι­λάμ­βα­νε μια παρα­τε­τα­μέ­νη προ­σπά­θεια εξα­πά­τη­σης. Το Ισρα­ήλ οδη­γή­θη­κε να πιστεύ­ει πως η Χαμάς, σύμ­μα­χος του ορκι­σμέ­νου εχθρού του Ισρα­ήλ, του Ιράν, δεν ενδια­φέ­ρε­ται να αρχί­σει μια σύγκρου­ση και επι­κε­ντρώ­νει αντί­θε­τα στην οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη στη Γάζα, την οποία το ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα κυβερνά.

Όμως ενώ το Ισρα­ήλ άρχι­ζε να προ­σφέ­ρει οικο­νο­μι­κά κίνη­τρα σε εργά­τες της Γάζας, οι μαχη­τές της οργά­νω­σης εκπαι­δεύ­ο­νταν και έκα­ναν ασκή­σεις, συχνά μπρο­στά στα μάτια των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων, είπε πηγή που πρό­σκει­ται στη Χαμάς.

«Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε γι’ αυτή τη μάχη εδώ και δύο χρό­νια», δήλω­σε ο Άλι Μπα­ρά­κα, ο επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος εξω­τε­ρι­κών σχέ­σε­ων της Χαμάς.

Μιλώ­ντας με ήρε­μη φωνή, ο Ντέιφ λέει στο ηχο­γρα­φη­μέ­νο μήνυ­μά του πως η Χαμάς είχε προει­δο­ποι­ή­σει επα­νει­λημ­μέ­να το Ισρα­ήλ να στα­μα­τή­σει τα εγκλή­μα­τά του ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων, να απε­λευ­θε­ρώ­σει φυλα­κι­σμέ­νους, για τους οποί­ους είπε πως υπο­βάλ­λο­νται σε κακο­με­τα­χεί­ρι­ση και βασα­νι­στή­ρια, και να στα­μα­τή­σει την απαλ­λο­τρί­ω­ση παλαι­στι­νια­κής γης.

«Καθη­με­ρι­νά η κατο­χή κάνει εφό­δους στα χωριά μας, στις κωμο­πό­λεις και τις πόλεις μας στη Δυτι­κή Όχθη και κάνει επι­δρο­μές σε σπί­τια, σκο­τώ­νει, τραυ­μα­τί­ζει, κατα­στρέ­φει και φυλα­κί­ζει. Την ίδια στιγ­μή, κατά­σχει χιλιά­δες στρέμ­μα­τα γης μας, ξερι­ζώ­νει το λαό μας από τα σπί­τια του για να κτί­σει οικι­σμούς, ενώ η εγκλη­μα­τι­κή πολιορ­κία του συνε­χί­ζε­ται στη Γάζα».

«Στη σκιά»

Εδώ και πολύ περισ­σό­τε­ρο από ένα χρό­νο, ανα­τα­ρα­χή επι­κρα­τεί στη Δυτι­κή Όχθη, μια περιο­χή μήκους περί­που 100 χιλιο­μέ­τρων και πλά­τους 50 χιλιο­μέ­τρων που βρί­σκε­ται στην καρ­διά της ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κής σύγκρου­σης από το 1967 που την κατέ­λα­βε το Ισραήλ.

Ο Ντέιφ είπε ότι η Χαμάς είχε καλέ­σει τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να βάλει ένα τέλος στα «εγκλή­μα­τα της κατο­χής», όμως το Ισρά­ηλ αύξη­σε τις προ­κλή­σεις του. Είπε επί­σης πως η Χαμάς είχε στο παρελ­θόν ζητή­σει από το Ισρα­ήλ μια ανθρω­πι­στι­κή συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση φυλα­κι­σμέ­νων Παλαι­στι­νί­ων, όμως το αίτη­μά της απορρίφθηκε.

«Υπό το φως του οργί­ου της κατο­χής και της άρνη­σης εκ μέρους της του διε­θνούς δικαί­ου και διε­θνών απο­φά­σε­ων, και υπό το φως της αμε­ρι­κα­νι­κής και της δυτι­κής στή­ρι­ξής της και της διε­θνούς σιω­πής, απο­φα­σί­σα­με να βάλου­με ένα τέλος σε όλο αυτό», είπε.

Γεν­νή­θη­κε το 1965 με το όνο­μα Μοχά­μεντ Μάσ­ρι στον Προ­σφυ­γι­κό Καταυ­λι­σμό Χαν Γιού­νις, που ιδρύ­θη­κε μετά τον αρα­βοϊσ­ραη­λι­νό πόλε­μο του 1948, και έγι­νε γνω­στός ως Μοχά­μεντ Ντέιφ αφού εντά­χθη­κε στη Χαμάς κατά την πρώ­τη Ιντι­φά­ντα, την παλαι­στι­νια­κή εξέ­γερ­ση που άρχι­σε το 1987.

Συνε­λή­φθη από το Ισρα­ήλ το 1989 και πέρα­σε περί­που 16 μήνες στη φυλα­κή, σύμ­φω­να με πηγή στη Χαμάς.

Ο Ντέιφ πήρε πτυ­χίο στις φυσι­κές επι­στή­μες από το Ισλα­μι­κό Πανε­πι­στή­μιο στη Γάζα, όπου σπού­δα­σε φυσι­κή, χημεία και βιο­λο­γία. Έδει­ξε κλί­ση προς τις τέχνες, ηγή­θη­κε της επι­τρο­πής ψυχα­γω­γί­ας του πανε­πι­στη­μί­ου και πήρε μέρος σε θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις κωμωδιών.

Καθώς ανερ­χό­ταν στις τάξεις της Χαμάς, ο Ντέιφ ανέ­πτυ­ξε το δίκτυο σηράγ­γων της οργά­νω­σης και τις δύνα­τό­τη­τές της να κατα­σκευά­ζει βόμ­βες. Επί δεκα­ε­τί­ες βρι­σκό­ταν στην κορυ­φή των κατα­ζη­του­μέ­νων από το Ισρα­ήλ, καθώς θεω­ρή­θη­κε προ­σω­πι­κά υπεύ­θυ­νος για τους θανά­τους δεκά­δων Ισραη­λι­νών σε βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις καμικάζι.

Για τον Ντέιφ, το να παρα­μέ­νει στη σκιά ήταν ζήτη­μα ζωής ή θανά­του. Πηγές στη Χαμάς είπαν ότι έχα­σε ένα μάτι και τραυ­μα­τί­σθη­κε σοβα­ρά στο ένα πόδι σε μία από τις από­πει­ρες του Ισρα­ήλ να τον δολοφονήσει.

Η σύζυ­γός του, ο ηλι­κί­ας 7 μηνών γιος του και η τρί­χρο­νη κόρη του σκο­τώ­θη­καν από ισραη­λι­νό αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα το 2014.

Το γεγο­νός ότι κατά­φερ­νε να επι­βιώ­νει ενώ διηύ­θυ­νε την ένο­πλη πτέ­ρυ­γα της Χαμάς τον ανέ­δει­ξε σε παλαι­στί­νιο λαϊ­κό ήρωα. Σε βίντεο εμφα­νί­ζε­ται φορώ­ντας μάσκα ή φαί­νε­ται μόνο η σκιά του. Δεν χρη­σι­μο­ποιεί σύγ­χρο­νη ψηφια­κή τεχνο­λο­γία όπως «έξυ­πνα» κινη­τά τηλέ­φω­να, είπε η πηγή που πρό­σκει­ται στη Χαμάς.

«Είναι αφα­νής. Είναι ο άνθρω­πος στη σκιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο