Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπορείτε να φανταστείτε; Ισως το βίντεο βοηθήσει…

Πέρυ­σι, κατά μέσο όρο 88 παι­διά την ημέ­ρα έφτα­ναν από τη θάλασ­σα, στις ευρω­παϊ­κές ακτές. Συνο­λι­κά 32.000 παιδιά!!!

Μπο­ρεί­τε να φαντα­στεί­τε εκα­το­ντά­δες σκά­φη γεμά­τα παι­διά στη μέση μιας φουρ­του­νια­σμέ­νης θάλασσα;

 

***

Δέκα μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους και δεκά­δες ακό­μη αγνο­ού­νται, ανά­με­σά τους παι­διά, σε ναυά­για που συνέ­βη­σαν κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου στα ανοι­χτά της Λιβύ­ης, ανέ­φε­ραν διε­θνείς οργα­νι­σμοί, από στοι­χεία που συνέ­λε­ξαν από τους επιζήσαντες.

Οι επι­ζή­σα­ντες είπαν στους αντι­προ­σώ­πους της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ ) και των «Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα» (ΓΧΣ) όταν έφτα­σαν σήμε­ρα στην Κατά­νια στη Σικε­λία, ότι στο σκά­φος επέ­βαι­ναν 140 με 150 άνθρω­ποι. Οπό­τε του­λά­χι­στον 40 με 50 άνθρω­ποι αγνο­ού­νται, ανά­με­σά τους 15 γυναί­κες και έξι παι­διά, ηλι­κί­ας 2 με 6 ετών.

***

Τον περα­σμέ­νο χρό­νο, 3.116 άνθρω­ποι πνί­γη­καν επι­χει­ρώ­ντας τον επι­κίν­δυ­νο διά­πλου της Μεσο­γεί­ου από τα αφρι­κα­νι­κά παρά­λια στην Ευρώ­πη σύμ­φω­να με στοι­χεία του ΔΟΜ.

Με τoυ­λά­χι­στον 25 νεκρούς και δεκά­δες αγνο­ού­με­νους σε ναυά­γιο ανοι­χτά της Λιβύ­ης ξεκί­νη­σε το 2018 (Σκλη­ρή φωτό)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο