Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Καρυστιανού: Τέμπη ήταν κρατικό έγκλημα με υπαίτιους που δεν τιμωρούνται

Στην εκδή­λω­ση «Τέμπη, Εκτρο­χια­σμός του Κρά­τους Δικαί­ου» που έγι­νε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο μίλη­σε η Μαρία Καρυ­στια­νού και με την ομι­λία της συγκλό­νι­σε τις μητέ­ρες όλου του κόσμου. Αλλω­στε όπως και η ίδια είπε σε αυτές απευ­θύ­νε­ται «καθώς ακού­νε την φωνή των νεκρών παι­διών μας».

«Στη χώρα σας θα τολ­μού­σε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώ­πι­νη ζωή; Σε εμάς την κοστο­λό­γη­σαν, όσο ένα εισι­τή­ριο του τρέ­νου. Τα παι­διά μας δεν ήθε­λαν να πεθά­νουν, ήθε­λαν να ζήσουν, να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τα όνει­ρα τους. δεν ήταν αυτή η μοί­ρα τους, ούτε ήταν ’θυσία’ όπως χαρα­κτη­ρί­στη­καν. Ανθρω­πο­θυ­σί­ες δε συμ­βαί­νουν το 2024. Θα έδι­να τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω», είπε η κα Καρυ­στιά­νου στην εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σε η Ευρω­παϊ­κή Αρι­στε­ρά (The Left) / GUE NGL.

Δεν παρέ­λει­ψε, βέβαια να στρέ­ψει ξανά τα βέλη της κατά της εισαγ­γε­λέ­ως του ΑΠ υπο­γραμ­μί­ζο­ντας: «Μεί­να­με άναυ­δοι όταν η εισαγ­γε­λε­ας του ΑΠ μας συμ­βού­λε­ψε να μην ασχο­λού­μα­στε με το γεγο­νός, αλλά να κοι­τά­ξου­με την ζωή που μας απο­μέ­νει να την περα­σου­με με ηρε­μία και γαλή­νη με την βοή­θεια της εκκλη­σί­ας». Και συμπλή­ρω­σε: «Αυτή η κυρία είναι εισαγ­γε­λέ­ας του ΑΠ, είναι υπεύ­θυ­νη για την υπό­θε­σή μας και φυσι­κά είναι εν ενερ­γεία εισαγ­γε­λέ­ας του ΑΠ παρά αυτά που λέει και που κάνει. Ή μάλ­λον δεν κάνει.

Και δεν τολ­μούν να ανα­βαθ­μί­σουν τις κατη­γο­ρί­ες για αυτό το τρο­μα­κτι­κό έγκλη­μα για το οποίο ακό­μη και η ανώ­τα­τη ποι­νή φαντά­ζει άδι­κη και μικρή. Μήπως για­τί οι ένο­χοι ανή­κουν στην κατη­γο­ρία ανθρώ­πων που δεν τιμω­ρού­νται; Και μήπως αν η υπό­θε­ση αφο­ρού­σε αθώ­ους πολί­τες η μέχρι τώρα δια­δι­κα­σία να ήταν δια­φο­ρε­τι­κή και δίκαιη; Και μήπως αυτό σημαί­νει ότι η Δικαιο­σύ­νη λει­τουρ­γεί με δια­φο­ρε­τι­κά κρι­τή­ρια στην Ελλά­δα; Αλλο κρι­τή­ριο για τους πολί­τες και άλλο για την άρχου­σα τάξη.

Μα στην άρχου­σα τάξη οι νόμοι θα έπρε­πε να είναι πιο αυστηροί».

«Ο Κ. Καραμανλής κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα δείχνουν το αντίθετο»

Ανα­φε­ρό­με­νη στις χθε­σι­νές δηλώ­σεις του Κώστα Αχ. Καρα­μαν­λή κατά την Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή για τα Τέμπη, η κα Καρυ­στια­νού, δήλω­σε πως «κατέ­θε­σε αθώ­ος σε ένα έγκλη­μα που όλα τα στοι­χεία δεί­χνουν το αντί­θε­το. Ο πρώ­ην υπουρ­γός γνω­ρί­ζει καλά ότι βρί­σκε­ται σε ασφα­λές περι­βάλ­λον. Τόλ­μη­σε να ανα­φερ­θεί σε εμάς, λέγο­ντας ότι ο πόνος μας θα έπρε­πε να είναι βου­βός, ώστε να ακού­γε­ται μόνο η δική του φωνή. Κύριε Καρα­μαν­λή, ακού­γο­ντας σας, σκέ­φτη­κα τι λυπη­ρό οι νομο­θέ­τες δεν μερί­μνη­σαν για ανθρώ­πους σαν εσάς δεν μπό­ρε­σαν να φαντα­στούν το μέγε­θος της ανα­ξιο­πρέ­πειας για ανθρώ­πους σαν κι εσάς. Πλέ­ον είστε μια μειο­ψη­φία, εσείς και οι υπο­στη­ρι­κτές σας. Η κοι­νω­νία ορα­μα­τί­ζε­ται τη δικαιο­σύ­νη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».

Η πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου, είπε «απευ­θύ­νο­μαι σε όλες τις μητέ­ρες και τους γονείς του κόσμου, πιθα­νό­τα­τα πολ­λοί γνω­ρί­ζε­τε για τις αρχαί­ες ελλη­νι­κές τρα­γω­δί­ες αλλά δυστυ­χώς δεν είμα­στε θεα­τές μιας παρά­στα­σης, αλλά το ζού­με κανο­νι­κά. Πολ­λά ιδα­νι­κά και αρχές γεν­νή­θη­καν μέσα από την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία. Ο κανό­νας λέει να βοη­θά­με τα κρά­τη το ένα το άλλο. Αυτά που θα ακου­στούν μπο­ρεί να σας φανούν απί­στευ­τα αλλά είναι πραγ­μα­τι­κά, πως θα μπο­ρού­νε να είναι άλλω­στε, κάτι δια­φο­ρε­τι­κό, είμα­στε οι συγ­γε­νείς των 57 νεκρών. Δεν ήταν ένα μεγά­λο δυστύ­χη­μα, αλλά ένα κρα­τι­κό έγκλη­μα, με υπεύ­θυ­νους που δεν αγγίζονται».

Η κ. Καρυ­στια­νού ανέ­φε­ρε πως στην υπό­θε­ση των Τεμπών, η πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη συντά­χθη­κε μέσα σε γρα­φεία, χωρίς να γίνει αυτο­ψία, ενώ μιλώ­ντας για το μπά­ζω­μα του χωρα­φιού όπου συγκρού­στη­καν τα τρέ­να, έκα­νε λόγο για το «πιο γρή­γο­ρο έργο της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης». «Η ταχύ­τε­ρη δια­δι­κα­σία στην Ελλά­δα, βρέ­θη­καν 620.000 ευρώ κι έγι­νε το θαύ­μα. Η υπό­θε­ση μπή­κε στο αρχείο από τον Έλλη­να εισαγ­γε­λέα, όπου μπαί­νουν οι περισ­σό­τε­ρες υπο­θέ­σεις που αφο­ρούν πολι­τι­κούς. Ακού­γα­με από τους υπουρ­γούς τα τελευ­ταία 8 χρό­νια να μιλούν για τερά­στια κον­δύ­λια που αφο­ρούν την ανα­βάθ­μι­ση του συρ­μού. Το στη­ρί­ξα­με από­λυ­τα, ακό­μη και με τη ζωή μας… Πού να φαντα­στού­με τον κίν­δυ­νο που δια­τρέ­χα­με εμείς για τα παι­διά μας κάθε φορά. Οι μηχα­νο­δη­γοί που γνώ­ρι­ζαν, έστελ­ναν υπο­μνή­μα­τα, όχι πως άλλα­ζε και κάτι. Φαντα­στεί­τε να είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να δου­λεύ­ουν, γνω­ρί­ζο­ντας ότι ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρεί να σκο­τω­θούν. Ακό­μη η ανώ­τα­τη ποι­νή φαντά­ζει άδι­κη», σημεί­ω­σε.

Εσπα­σε πάντως και συγκι­νή­θη­κε την ώρα που ανα­φέρ­θη­κε στην κόρη της.

Πηγή: ieidiseis.gr

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο