Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες απειλές Mike Pompeo κατά της Βενεζουέλας

Σαν show de adulación y servilismoκολα­κεία και «φιλο­φρο­νή­σεις» ‑με μεγά­λη δόση δου­λι­κό­τη­τας, χαρα­κτή­ρι­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας Jorge Arreaza τη συνά­ντη­ση Κολομ­βί­ας-ΗΠΑ, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «ο Αμε­ρι­κα­νός υπεύ­θυ­νος υπουρ­γός (εξω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων) ξεπέ­ρα­σε κάθε όριο του ανέ­ντι­μου / απρο­κά­λυ­πτου κυνι­σμού του»

Η συνά­ντη­ση Iván Duque πρό­ε­δρου της Κολομ­βί­ας και Mike Pompeo, πρώ­ην επί κεφα­λής της CIA και νυν των εξω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων των ΗΠΑ, έγι­νε στην κολομ­βια­νή πόλη της Cucuta, στα σύνο­ρα, θέα­τρο μιας ψευ­το­αν­θρω­πι­στι­κής βοήθειας

Ο αξιω­μα­τού­χος της Βενε­ζου­έ­λας δήλω­σε ότι «οι συνέ­πειες του εγκλη­μα­τι­κού απο­κλει­σμού μας, είναι απροσ­διό­ρι­στες, έχο­ντας προ­κα­λέ­σει μόνο θάνα­το, πόνο και φτώχεια.

Σύμ­φω­να με έκθε­ση της Μονά­δας Οικο­νο­μι­κών Ερευ­νών του Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κού Γεω­πο­λι­τι­κού Στρα­τη­γι­κού Κέντρου (Celag), ο απο­κλει­σμός και οι κυρώ­σεις που εφαρ­μό­ζουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. κατά της Βενε­ζου­έ­λας, δημιούρ­γη­σαν απώ­λειες της τάξε­ως των 350.000.000.000$ στην παρα­γω­γή αγα­θών και υπη­ρε­σιών μετα­ξύ 2013 και 2017.

Ένταση της επιθετικότητας σε βάρος της Βενεζουέλας

Ο Pompeo διε­μή­νυ­σε επί­σης ότι «η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όλα τα οικο­νο­μι­κά και πολι­τι­κά εργα­λεία που έχει στη διά­θε­σή της για να κλι­μα­κώ­σει την πίε­ση στον πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, Νικο­λάς Μαδού­ρο, που είναι υπεύ­θυ­νος για την κρί­ση στη χώρα του», αλλά και για να κάνει σαφές στην Κού­βα και στη Ρωσία ότι «θα πλη­ρώ­σουν το τίμη­μα για την υπο­στή­ρι­ξη τους στο Καράκας».

Ο επι­κε­φα­λής του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ έκα­νε τις δηλώ­σεις αυτές στον τελευ­ταίο σταθ­μό της περιο­δεί­ας του στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, έπει­τα από τις επι­σκέ­ψεις του στη Χιλή, στην Παρα­γουάη και στο Περού όπου πέραν της κρί­σης στη Βενε­ζου­έ­λα, που απο­τε­λεί το ζήτη­μα για το οποίο ανη­συ­χεί κυρί­ως το τρέ­χον διά­στη­μα η Ουά­σιγ­κτον, ο Pompeo συζή­τη­σε το θέμα της αυξα­νό­με­νης επιρ­ρο­ής της Κίνας στη Λατι­νι­κή Αμερική.

«Οι ΗΠΑ θα συνε­χί­σουν να αξιο­ποιούν κάθε οικο­νο­μι­κό και πολι­τι­κό μέσο που έχουν στη διά­θε­σή τους για να βοη­θή­σουν το λαό της Βενε­ζου­έ­λας», είπε, αφού επι­σκέ­φθη­κε μετα­νά­στες από τη Βενε­ζου­έ­λα σε κατα­φύ­γιο, μια απο­θή­κη με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και άλλες εγκαταστάσεις.

«Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κυρώ­σεις, ανα­κα­λώ­ντας βίζες και με άλλα μέσα, δεσμευό­μα­στε να φέρου­με προ των ευθυ­νών του το καθε­στώς και όσους το ενι­σχύ­ουν διευ­κο­λύ­νο­ντας τη δια­φθο­ρά και την κατα­στο­λή της δημο­κρα­τί­ας», πρόσθεσε.

«Θα δεί­τε την πολι­τι­κή και διπλω­μα­τι­κή θηλιά να σφίγ­γει γύρω από το λαι­μό του Μαδού­ρο», δια­βε­βαί­ω­σε τους δημο­σιο­γρά­φους που τον συνό­δευαν, λίγο πριν ανα­χω­ρή­σει για τις ΗΠΑ.

Απειλές κατά Κούβας — Ρωσίας

«Οι Κου­βα­νοί πρέ­πει να κατα­λά­βουν κι αυτοί ότι έχει κόστος η συνέ­χι­ση της υπο­στή­ρι­ξης στον Νικο­λάς Μαδού­ρο», συνέ­χι­σε και πρό­σθε­σε ότι «θα κάνου­με την ίδια συζή­τη­ση με τους Ρώσους».

Η Ουά­σιγ­κτον επι­βάλ­λει ολο­έ­να ευρύ­τε­ρο φάσμα κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης του Μαδού­ρο, στην προ­σπά­θειά της να τον εκδιώ­ξει από την εξου­σία. Την Παρα­σκευή, το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών πρό­σθε­σε τέσ­σε­ρις εται­ρεί­ες και εννέα πλοία στη μαύ­ρη λίστα. Ορι­σμέ­να από τα πλοία αυτά, διευ­κρί­νι­σε, μετέ­φε­ραν αργό στην Κούβα.

Ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλ­τον, ανήγ­γει­λε ότι θα εκφω­νή­σει ομι­λία στις 17-Απρ, σε πολι­τι­κούς εξό­ρι­στους από την Κού­βα και τη Βενε­ζου­έ­λα στο Μαϊ­ά­μι, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας θα ανα­φερ­θεί στις ενέρ­γειες του Λευ­κού Οίκου ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας, της Κού­βας και της Νικα­ρά­γουας, τριών κρα­τών που απο­κα­λεί «τρόι­κα της τυραν­νί­ας».

Madouro Pompeo

Αν και δεν έχουν ληφθεί ορι­στι­κές απο­φά­σεις, η κυβέρ­νη­ση Τραμπ εξε­τά­ζει διά­φο­ρες επι­λο­γές, όπως η επι­βο­λή στο­χευ­μέ­νων κυρώ­σε­ων και η αυστη­ρο­ποί­η­ση των περιο­ρι­σμών στις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές με την Κού­βα κλπ.

Ωστό­σο επι­κρι­τές των κινή­σε­ων της κυβέρ­νη­σης Τραμπ, μιλά­νε για το λένε ‑προ­φα­νές ότι δηλ. οι ολο­έ­να σκλη­ρό­τε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις πλήτ­τουν κυρί­ως τους πολί­τες της Βενε­ζου­έ­λας.

Πηγή telesurtv.net  twitter.Pompeo +πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο