Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: το εργοτάξιο της ντροπής — Απαράδετες συνθήκες εργασίας, αστυνομική βία και τρομοκρατία

Εκα­το­ντά­δες εργά­τες του νέου αερο­δρο­μί­ου της Κων/πολης συνε­χί­ζουν να κρα­τού­νται από την αστυ­νο­μία μετά τις μαζι­κές συλ­λή­ψεις των τελευ­ταί­ων ημε­ρών που ακο­λού­θη­σαν τις κινη­το­ποι­ή­σεις για τις άθλιες συν­θή­κες εργασίας.

Πάνω από 36.000 άνθρω­ποι εργά­ζο­νται εδώ και τέσ­σε­ρα χρό­νια στο συγκε­κρι­μέ­νο εργο­τά­ξιο για να ολο­κλη­ρω­θεί όσο το δυνα­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα το μεγα­λε­πή­βο­λο σχέ­διο του Ερντο­γάν. Σύμ­φω­να με την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση, το νέο αερο­δρό­μιο της Κων/πολης θα είναι το μεγα­λύ­τε­ρο του κόσμου ενώ ο σχε­δια­σμός προ­βλέ­πει την παρά­δο­ση μέρους του ήδη τον ερχό­με­νο Οκτώβρη.

Όταν όμως το περα­σμέ­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο οι εργά­τες θέλη­σαν να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τους μισθούς πεί­νας και τις άθλιες συν­θή­κες σίτι­σης, στέ­γα­σης και εργα­σια­κής ασφά­λειας, βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με τα υδρο­βό­λα της αστυ­νο­μί­ας. Πάνω από 500 εργα­ζό­με­νοι συνε­λή­φθη­σαν και κακο­ποι­ή­θη­καν ενώ οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς συνε­χί­ζουν να κρατούνται.

«Δεν μας πληρώνουν»

«Τους απο­κα­λού­με εργο­δό­τες. Αλλά δεν πλη­ρώ­νουν ούτως ή άλλως», λέει ένας εργά­της που θέλει να δια­τη­ρή­σει την ανω­νυ­μία του. «Δεν έχει σημα­σία πόσες φορές τους καλού­με. Λένε ότι η πλη­ρω­μή θα γίνει σήμε­ρα ή αύριο, αλλά τα χρή­μα­τα δεν εμβά­ζο­νται ποτέ. Υπο­τί­θε­ται ότι θα παίρ­να­με και μπό­νους, αλλά δεν έχου­με λάβει τίπο­τε απολύτως».

Αφορ­μή των κινη­το­ποι­ή­σε­ων απο­τέ­λε­σε το γεγο­νός ότι την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα οι εργά­τες περί­με­ναν υπό καταρ­ρα­κτώ­δη βρο­χή το λεω­φο­ρείο που τους μετα­φέ­ρει από το εργο­τά­ξιο στα κατα­λύ­μα­τα όπου δια­μέ­νουν. Όταν αυτό επα­να­λή­φθη­κε την επο­μέ­νη, ξεκί­νη­σαν οι οργι­σμέ­νες κινη­το­ποι­ή­σεις. Παρά τις συνε­χείς προει­δο­ποι­ή­σεις των αρχών, οι εργά­τες αρνή­θη­καν να επι­στρέ­ψουν στο εργο­τά­ξιο. Η επέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας ήταν άμε­ση και εξαι­ρε­τι­κά βίαιη. Αμέ­σως μετά επι­στρα­τεύ­θη­καν ακό­μη και τεθω­ρα­κι­σμέ­να για την ενί­σχυ­ση της αστυ­νο­μι­κής παρου­σί­ας γύρω από το εργοτάξιο.

«Τελευ­ταία φορά που τηλε­φώ­νη­σα στην εται­ρία μου και τους απεί­λη­σα ότι θα πάω σε εισαγ­γε­λέα», λέει ένας άλλος εργά­της, «μου είπαν να απευ­θυν­θώ στον πρό­ε­δρο Ερντο­γάν. Του εκφρά­ζω λοι­πόν από εδώ τη δια­μαρ­τυ­ρία μου».

Λίστα 15 αιτημάτων

Οι εργά­τες κατέ­θε­σαν στο μετα­ξύ μια μακρά λίστα 15 συγκε­κρι­μέ­νων αιτη­μά­των, με κυριό­τε­ρα την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των με τα λεω­φο­ρεία, την ανε­παρ­κή και κακή σίτι­ση, τη στέ­γα­ση, τη μισθο­δο­σία και τις επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες εργασίας.

Το τελευ­ταίο συγκα­τα­λέ­γε­ται στα σημα­ντι­κό­τε­ρα ζητή­μα­τα. Ήδη προ μηνών το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης, το Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα, ζήτη­σε τη διε­ξα­γω­γή έρευ­νας για να εξα­κρι­βω­θούν τα ακρι­βή αίτια θανά­του 400 εργα­τών. Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εργα­σί­ας από την πλευ­ρά του κατε­βά­ζει τον αριθ­μό των θανά­των σε «μόλις» 27. Δικη­γό­ρος του εργα­τι­κού συν­δι­κά­του έχει απο­κα­λύ­ψει ότι συγ­γε­νείς των θυμά­των δέχο­νται απει­λές προ­κει­μέ­νου να μην κατα­θέ­σουν μηνύσεις.

Τα συν­δι­κά­τα υπο­στη­ρί­ζουν ότι για λόγους κόστους δεν τηρή­θη­καν εξαρ­χής οι προ­δια­γρα­φές ασφα­λεί­ας από τις κατα­σκευα­στι­κές εταιρίες.

Μέχρι στιγ­μής το αερο­δρό­μιο, που ανα­μέ­νε­ται να εξυ­πη­ρε­τεί ετη­σί­ως περί τα 90 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες, έχει στοι­χί­σει 11 δις ευρώ.

Deutsche Welle / Μπουρ­σού Καρά­κας / Κώστας Συμεωνίδης

Σύμ­φω­να με όσα μετα­δί­δουν σήμε­ρα τα τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης 24 εργα­ζό­με­νοι από τους περί­που 400 συλ­λη­φθέ­ντες προ­φυ­λα­κί­στη­καν έως ότου δικα­στούν. Οι 24 που προ­φυ­λα­κί­στη­καν κατη­γο­ρού­νται για αντί­στα­ση κατά της αρχής, για βλά­βη δημό­σιας περιου­σί­ας και για παρα­βί­α­ση του νόμου που διέ­πει τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες. Συνο­λι­κά 43 άνθρω­ποι εμφα­νί­στη­καν ενώ­πιον δικα­στη­ρί­ου της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης,  και 19 από αυτούς αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι υπό δικα­στι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, σύμ­φω­να με το CNN Turk.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο