Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγιο στην Πύλο: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα του BBC το Λιμενικό

Διευ­κρι­νί­σεις ανα­φο­ρι­κά με την ευρεία επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης των αλλο­δα­πών σε διε­θνή ύδα­τα στη θαλάσ­σια περιο­χή νοτιο­δυ­τι­κά της Πύλου δίνει το Λιμε­νι­κό Σώμα, μετά και το δημο­σί­ευ­μα του BBC που ανα­φέ­ρει ότι το σκά­φος που τους μετέ­φε­ρε έμει­νε σχε­δόν ακί­νη­το για επτά ώρες προ­τού βυθι­στεί. Συγκε­κρι­μέ­να, το Λιμε­νι­κό ανα­φέ­ρει πως το αλιευ­τι­κό σκά­φος ήταν εν κινή­σει τις ώρες που το BBC ανα­φέ­ρει πως ήταν ακίνητο.

Όπως ανα­φέ­ρει το Λιμε­νι­κό, με αφορ­μή δημο­σιεύ­μα­τα διε­θνούς και εγχώ­ριου, έντυ­που και ηλε­κτρο­νι­κού τύπου, τα οποία ανα­πα­ρά­γο­νται και σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, διευ­κρι­νί­ζο­νται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκά­φος που βυθί­στη­κε σε διε­θνή ύδα­τα στη θαλάσ­σια περιο­χή 47 ν.μ. νοτιο­δυ­τι­κά Πύλου, έπλεε από την στιγ­μή του εντο­πι­σμού του κατά τις πρω­ι­νές, μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της 13ης Ιου­νί­ου, δια­νύ­ο­ντας συνο­λι­κά 24 ν.μ..

Εν συνε­χεία απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της ίδιας ημέ­ρας, το Α/Κ σκά­φος προ­σεγ­γί­στη­κε από παρα­πλέ­ον Δ/Ξ πλοίο προς παρο­χή συν­δρο­μής, το οποίο ανέ­φε­ρε ότι το Α/Κ απο­μα­κρύ­νε­ται με ίδια μέσα κάθε φορά που προ­σπα­θεί να το προ­σεγ­γί­σει. Το Α/Κ σκά­φος στα­μά­τη­σε και ξεκί­νη­σε η παρο­χή τροφοεφοδίων.

Επι­προ­σθέ­τως, δεύ­τε­ρο παρα­πλέ­ον Δ/Ξ πλοίο ανέ­λα­βε να προ­σεγ­γί­σει το Α/Κ σκά­φος προς παρο­χή τρο­φο­ε­φο­δί­ων, ανα­φέ­ρο­ντας άρνη­ση του Α/Κ και κίνη­ση του με ίδια μέσα με δυτι­κή πορεία. Εν τέλει, ανω­τέ­ρω Δ/Ξ ξεκί­νη­σε τη δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων στους επι­βαί­νο­ντες του Α/Κ σκά­φους. Αφού ολο­κλη­ρώ­θη­κε αυτή η δια­δι­κα­σία, οι επι­βαί­νο­ντες του Α/Κ άρχι­σαν να πετούν στη θάλασ­σα τα εφόδια.

Η όλη δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων προς τους επι­βαί­νο­ντες του αλιευ­τι­κού σκά­φους από τα δύο δεξα­με­νό­πλοια διήρ­κη­σε συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρο από τέσ­σε­ρις ώρες και τριά­ντα λεπτά (4:30). Ακο­λού­θως, βρα­δι­νές ώρες της ίδιας ημέ­ρας, αφί­χθη στην περιο­χή, Παρά­κτιο Περι­πο­λι­κό Σκά­φος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντό­πι­σε το Α/Κ να κινεί­ται αυτο­δύ­να­μα, με χαμη­λή ταχύ­τη­τα. Εκκί­νη­σε δια­δι­κα­σία προ­σέγ­γι­σης του με σκο­πό τη δια­κρί­βω­ση της υφι­στά­με­νης κατά­στα­σης του Α/Κ σκά­φους και των επι­βαι­νό­ντων. Το Α/Κ στα­μά­τη­σε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προ­σέγ­γι­ση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακο­λού­θως συνέ­χι­σε τη πορεία του.

Από τη στιγ­μή που ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων μέχρι την ακι­νη­το­ποί­η­ση του λόγω μηχα­νι­κής βλά­βης, το Α/Κ σκά­φος διή­νυ­σε από­στα­ση περί τα 6 ν.μ.. Συνο­λι­κά το συγκε­κρι­μέ­νο αλιευ­τι­κό σκά­φος από την ώρα του εντο­πι­σμού του μέχρι την βύθι­ση του διή­νυ­σε συνο­λι­κά περί τα 30 ν.μ. Στοι­χεία με λεπτο­με­ρή κατα­γρα­φή των ανω­τέ­ρω απο­τε­λούν μέρος της προανάκρισης.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο