Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρός ο 18χρονος Ντίλαν Κρους, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας στην Κολομβία

Ο έφη­βος που μετα­τρά­πη­κε με τρα­γι­κό τρό­πο στο σύμ­βο­λο των συνε­χι­ζό­με­νων αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων στην Κολομ­βία, όταν τραυ­μα­τί­στη­κε από το μεταλ­λι­κό περί­βλη­μα δακρυ­γό­νου, υπέ­κυ­ψε στα τραύ­μα­τά του αργά το βρά­δυ χθες Δευ­τέ­ρα, λίγες ώρες μετά τη συνά­ντη­ση του δεξιού προ­έ­δρου της χώρας Ιβάν Ντού­κε με επι­κε­φα­λής συν­δι­κά­των και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ενώ­σε­ων, στο πλαί­σιο του «εθνι­κού δια­λό­γου» που ανήγ­γει­λε στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς του να απο­κλι­μα­κώ­σει την έντα­ση στη χώρα, όπου οι δια­δη­λώ­σεις επα­να­λή­φθη­καν για πέμ­πτη συνα­πτή ημέρα.

Ο θάνα­τος του δεκα­ο­κτά­χρο­νου Ντί­λαν Κρους, που ανα­κοι­νώ­θη­κε από το νοσο­κο­μείο όπου είχε δια­κο­μι­στεί και νοση­λευό­ταν μετά τον σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό του το Σάβ­βα­το, ανα­μέ­νε­ται να κλι­μα­κώ­σει τις επι­κρί­σεις για τις τακτι­κές της ESMAD (τα αντί­στοι­χα ΜΑΤ) , της δύνα­μης αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών. Ήδη από την ημέ­ρα την απερ­γί­ας την Πέμ­πτη η αστυ­νο­μία κάνει εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση δακρυ­γό­νων και χει­ρο­βομ­βί­δων κρότου-λάμψης.

Πριν ανα­κοι­νω­θεί ότι πέθα­νε, δια­δη­λω­τές πέρα­σαν από το νοσο­κο­μείο Άγιος Ιγνά­τιος φωνά­ζο­ντας «να είσαι δυνα­τός Ντί­λαν!». Αρκε­τοί στα­μά­τη­σαν μπρο­στά σε μια σύν­θε­ση λου­λου­διών σε σχή­μα καρ­διάς, γύρω από την οποία ήταν τοπο­θε­τη­μέ­να κεριά και πλα­κάτ για τον νεαρό.

Μέχρι τώρα έχουν σκο­τω­θεί στις δια­δη­λώ­σεις 5 άνθρω­ποι και έχουν τραυ­μα­τι­στεί 24, ενώ 831 είναι οι συλληφθέντες.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Οι μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις υνε­χί­ζο­νται στην Κολομ­βία, ενά­ντια στα αντι­λαϊ­κά μέτρα της κυβέρ­νη­σης του Ιβάν Ντού­κε. Παρά το κλί­μα τρο­μο­κρα­τί­ας και την απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στην πρω­τεύ­ου­σα Μπο­γκο­τά και σε άλλες πόλεις, εργα­ζό­με­νοι και νέοι δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν χτυ­πώ­ντας κατσα­ρό­λες (στην Μπο­γκο­τά και έξω από το σπί­τι του Ντού­κε), δια­μαρ­τυ­ρί­ες που συνε­χί­στη­καν και χτες, ενώ η Ενω­τι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών (CUT), λαϊ­κές και φοι­τη­τι­κές οργα­νώ­σεις καλούν σε νέες κινη­το­ποι­ή­σεις και με νέα απερ­γία, μετά την πολύ επι­τυ­χη­μέ­νη γενι­κή απερ­γία της 21ης Νοέμ­βρη. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πάντως ότι κάποιες συμ­βι­βα­σμέ­νες συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες, όπως η Γενι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών (CGT), καλούν σε λήξη των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, επι­τε­λώ­ντας το ρόλο τους ως «εταί­ροι» της αστι­κής ενά­ντια στην εργα­τι­κή τάξη.

Εργα­ζό­με­νοι και νέοι, ωστό­σο, απα­ντούν με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, που κατά τ’ άλλα υπο­σχέ­θη­κε «διά­λο­γο» την Κυρια­κή. Με την πολι­τι­κή της επι­χει­ρεί προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου να δια­λύ­σει τις εργα­σια­κές σχέ­σεις, διευ­ρύ­νο­ντας την επι­σφα­λή εργα­σία, τη δου­λειά με την ώρα, το μισθό για τους νέους στο 75% του βασι­κού, να χτυ­πή­σει τις συντά­ξεις, να ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σει την Ασφά­λι­ση και άλλους οργα­νι­σμούς, χαρα­τσώ­νει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και φορο­α­παλ­λάσ­σει τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Επί­σης συν­δι­κα­λι­στι­κές και νεο­λαι­ί­στι­κες οργα­νώ­σεις απαι­τούν να στα­μα­τή­σουν οι παρα­βιά­σεις της ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας με τους αντάρ­τες και οι δολο­φο­νί­ες λαϊ­κών αγω­νι­στών (ξεπερ­νούν τις 700 σε τρία χρό­νια). Τελευ­ταί­ος εκτε­λε­σμέ­νος ήταν ο ιθα­γε­νής ηγέ­της Αντό­νιο Βερ­μού­δες, τον οποίο «γάζω­σαν» ένο­πλοι το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το στη Ριο­ά­τσα, στα βόρεια της χώρας. Οι οργα­νώ­σεις ζητούν τέλος να στα­μα­τή­σουν οι δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις των δυνά­με­ων ESMAD και συνο­λι­κά η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής διαμαρτυρίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο