Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά: Άμεση απόσυρση ζήτησαν εκπρόσωποι συνδικάτων που μίλησαν στη Βουλή (VIDEO)

Την καθο­λι­κή από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου για τα Εργα­σια­κά ζήτη­σε ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά, ο οποί­ος μίλη­σε στην Επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής στο πλαί­σιο της ακρό­α­σης φορέων.

Όπως είπε ο Μ. Μπε­κρής, οι πολύ­ω­ρες εργα­σί­ες που νομο­θε­τού­νται εξα­ντλούν τους εργα­ζό­με­νους σωμα­τι­κά και ψυχι­κά με απο­τέ­λε­σμα να αυξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος για την υγεία και την ασφά­λειά τους.

Ταυ­τό­χρο­να κατήγ­γει­λε τη θέσπι­ση ιδιώ­νυ­μου αδι­κή­μα­τος ενά­ντια στο δικαί­ω­μα στην απερ­γία, που απο­σκο­πεί στην τρο­μο­κρά­τη­ση των εργαζομένων.

Σχε­τι­κά με την επέ­κτα­ση των ευέ­λι­κτων μορ­φών εργα­σί­ας και τις συμ­βά­σεις μηδε­νι­κών ωρών, σημεί­ω­σε ότι ολό­κλη­ρη η ζωή των εργα­ζο­μέ­νων θα προ­σαρ­μό­ζε­ται στις ανά­γκες των εργο­δο­τών. Και σχο­λί­α­σε ότι το νομο­σχέ­διο νομι­μο­ποιεί μια κατά­στα­ση εργα­σια­κής ζού­γκλας όπου οι εργα­ζό­με­νοι στο λιμά­νι του Πει­ραιά με τους αγώ­νες τους κατά­φε­ραν να ανα­τρέ­ψουν, δηλα­δή τις κόντρα βάρ­διες και τα 16ωρα.

Ακό­μα κατήγ­γει­λε την επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης και του νομο­σχε­δί­ου στην Ιατρι­κή της Εργασίας.

Την άμε­ση από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου που θα στεί­λει με «μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια» και άλλους εργα­ζό­με­νους στον τάφο, ζήτη­σε ο Μανώ­λης Καρα­ντού­σας, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων και Ποτών, μιλώ­ντας στην Επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βουλής.

Μετέ­φε­ρε ακό­μα την άρνη­ση των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου να δεχτούν το νομο­σχέ­διο. «30 και πλέ­ον επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία απορ­ρί­πτουν την 6η μέρα δου­λειάς, την κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας και όλων των άλλων αργιών», είπε ο Μ. Καραντούσας.

Κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση που με το «έτσι θέλω» των βιο­μη­χά­νων φέρ­νει δου­λειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδο­μά­δα, καθώς και τους εργο­δό­τες που «δεν ψάχνουν για εργα­ζό­με­νους, αλλά για σκλάβους».

Επί­σης τόνι­σε ότι ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας ψεύ­δε­ται όταν λέει ότι σωμα­τεία ζήτη­σαν την 6ημερη εργα­σία και τον κάλε­σε να παρου­σιά­σει μια ανα­κοί­νω­ση επι­χει­ρη­σια­κού σωμα­τεί­ου που να υπο­στη­ρί­ζει τα λεγό­με­νά του. Η αλή­θεια είναι, είπε, ότι την 6η μέρα δου­λειάς και την κατάρ­γη­ση της Κυρια­κής αργί­ας, τη ζήτη­σαν οι εργο­δό­τες και ο ΣΕΒ».

Ακό­μα, ο Μ. Καρα­ντού­σας απά­ντη­σε στις προ­κλη­τι­κές ανα­φο­ρές του Αδ. Γεωρ­γιά­δη για τον αγώ­να των απερ­γών στη «Μαλα­μα­τί­να», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι περι­φρου­ρού­σαν τους αγώ­νες τους, την ώρα που η νέα εργο­δο­σία προ­σέ­λα­βε απερ­γο­σπά­στες ενώ ήταν παράνομο.

Τέλος, επι­σή­μα­νε ότι κυβέρ­νη­ση και εργο­δό­τες την Πέμ­πτη θα πάρουν απά­ντη­ση με 24ωρη πανελ­λα­δι­κή απεργία.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο