Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νύχτα βίας στη Μυτιλήνη — Φασιστοειδή επιχείρησαν να κάψουν πρόσφυγες και μετανάστες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε λεω­φο­ρεία που τους μετέ­φε­ραν στον καταυ­λι­σμό της Μόριας επι­βι­βά­στη­καν με τη βία σήμε­ρα στις 05.30 δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους είναι Αφγα­νοί, που από την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη το μεση­μέ­ρι είχαν κατα­λά­βει την κεντρι­κή πλα­τεία Σαπ­φούς της πόλης. Με επι­χεί­ρη­ση που κρά­τη­σε ‑το πολύ- 10 λεπτά, ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις απο­σπού­σαν έναν-έναν τους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους, τους οποί­ους οδη­γού­σαν στα λεω­φο­ρεία. Οι αλλο­δα­ποί παρέ­με­ναν αμυ­νό­με­νοι και αρνού­με­νοι να εγκα­τα­λεί­ψουν την πλα­τεία έως την τελευ­ταία στιγ­μή, σε μια σφι­χτή ανθρώ­πι­νη αλυ­σί­δα έχο­ντας στο κέντρο της γυναί­κες και παιδιά.

Της τελι­κής επι­χεί­ρη­σης της Αστυ­νο­μί­ας, είχε προη­γη­θεί η μετα­τρο­πή, καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλα­τεί­ας Σαπ­φούς και της Μυτι­λη­νιάς προ­κυ­μαί­ας, καθώς και των σοκα­κιών του ιστο­ρι­κού κέντρου της πόλης. Ομά­δες νεα­ρών, κυρί­ως ακρο­δε­ξιών, επι­χει­ρού­σαν όλη νύχτα με σχέ­διο και στό­χο να δια­σπά­σουν τον κλοιό που είχαν ανα­πτύ­ξει ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις γύρω από την ομά­δα των προ­σφύ­γων και των μεταναστών.

Υπό ιαχές όπως «κάψ­τε τους ζωντα­νούς», ναυ­τι­κές φωτο­βο­λί­δες, κρο­τί­δες, πέτρες από ξηλω­μέ­να λιθό­στρω­τα και παρ­τέ­ρια της πλα­τεί­ας, μπου­κά­λια και άλλα αντι­κεί­με­να εκσφεν­δο­νί­ζο­νταν ενα­ντί­ον των αλλο­δα­πών οι οποί­οι μαζί με άλλους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που κατέ­βη­καν στην πλα­τεία από τον καταυ­λι­σμό της Μόριας, σχη­μά­τι­σαν τρι­πλές κυκλι­κές ανθρώ­πι­νες αλυ­σί­δες προ­κει­μέ­νου να αμυν­θούν. Ενώ έβα­λαν στο κέντρο τους γυναί­κες και παι­διά που συμ­με­τέ­χουν στη κινη­το­ποί­η­ση, απλώ­νο­ντας πάνω από τα κεφά­λια τους βρεγ­μέ­νες κουβέρτες.

mutilini2

Οι ισχυ­ρές δυνά­μεις της Αστυ­νο­μί­ας παρα­τά­χθη­καν αρχι­κά μετα­ξύ των ντό­πιων και των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, ενώ μια ακό­μα διμοι­ρία των­ΜΑΤ τους περι­κύ­κλω­σε, Σε ενί­σχυ­ση των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών, εξάλ­λου, είχαν σπεύ­σει πολί­τες του αρι­στε­ρού και του αντιε­ξου­σια­στι­κού χώρου, καθώς και ομά­δα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκί­νη­σαν περί­που στις 20.00 το βρά­δυ της Κυρια­κής, αμέ­σως μετά την καθιε­ρω­μέ­νη από στρα­τιω­τι­κό άγη­μα υπο­στο­λή της σημαί­ας σε παρα­κεί­με­νο στην πλα­τεία Σαπ­φούς χώρο. Εκεί είχε συγκε­ντρω­θεί μεγά­λος αριθ­μός πολι­τών σε ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης στους κρα­τού­με­νους στις τουρ­κι­κές φυλα­κές Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς. Μετά το πέρας της τελε­τής, η μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα των συγκε­ντρω­μέ­νων απο­χώ­ρη­σε, αλλά περί­που 200 άτο­μα κινή­θη­καν προς την πλα­τεία απαι­τώ­ντας την εκκέ­νω­ση της από τους πρό­σφυ­γες και τους μετανάστες.

Γύρω στις 22.00 οι συγκε­ντρω­μέ­νοι που ως τότε προ­σπα­θού­σαν απλά να απω­θή­σουν τους αστυ­νο­μι­κούς, ενι­σχύ­θη­καν από ομά­δες νεα­ρών από χωριά του νησιού, οι οποί­οι κλή­θη­καν μέσω της σελί­δας σε ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης του ακρο­δε­ξιού χώρου, από έναν γνω­στό ακρο­δε­ξιό. Αυτοί άρχι­σαν αλη­θι­νή επι­χεί­ρη­ση ενα­ντί­ον των αστυ­νο­μι­κών, ανά­βο­ντας φωτιές σε κάδους απορ­ριμ­μά­των τους οποί­ους κυλού­σαν προς τους αστυ­νο­μι­κούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφεν­δό­νι­ζαν φωτο­βο­λί­δες και βεγ­γα­λι­κά με στό­χο τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες — ιδιαί­τε­ρα τα γυναι­κό­παι­δα, που ήξε­ραν πως υπήρ­χαν εκεί. Κάποια στιγ­μή περί τις 23.00 επι­χεί­ρη­σαν κυκλω­τι­κή κίνη­ση, επι­τι­θέ­με­νοι από τη μεριά της αγο­ράς, οπό­τε και μετα­τρά­πη­κε σε πεδίο μάχης ολό­κλη­ρη η πλα­τεία Σαπ­φούς και η προ­κυ­μαία Μυτι­λή­νης. Ακρο­δε­ξιά στοι­χεία και μόνο πλέ­ον, καθώς οι υπό­λοι­ποι πολί­τες που απλά δια­μαρ­τύ­ρο­νταν είχαν απο­χω­ρή­σει, πέτα­ξαν πάνω σε παι­διά και γυναί­κες προ­σφύ­γων και μετα­να­στών φωτο­βο­λί­δες και κρο­τί­δες. Η αστυ­νο­μία έκα­νε τότε για να περι­φρου­ρή­σει τις ζωές και την ασφά­λεια των αλλο­δα­πών, χρή­ση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επει­σό­δια μετα­φέρ­θη­καν από την προ­κυ­μαία της Μυτι­λή­νης μέχρι το ιστο­ρι­κό Δημαρ­χείο της πόλης και στα γύρω στε­νά. Έβα­λαν φωτιά σε κάδους στή­νο­ντας με αυτούς οδο­φράγ­μα­τα στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις και δια­κό­πτο­ντας την κυκλο­φο­ρία σε όλο το λιμάνι.

Περί­που στις 03.00, απω­θή­θη­καν από τον χώρο της πλα­τεί­ας αλλη­λέγ­γυοι στους προ­σφυ­γες πολί­τες και κάποιοι ντό­πιοι, που συνέ­χι­ζαν τον ιδιό­τυ­πο ανταρ­το­πό­λε­μο τους με την Αστυ­νο­μία. Στε­λέ­χη του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος κατα­δί­ω­ξαν ομά­δα 15 ατό­μων αγνώ­στου ταυ­τό­τη­τας, που κατευ­θυ­νό­ταν στο χώρο των επει­σο­δί­ων με ρόπα­λα. Ενώ ο καταυ­λι­σμός του Κέντρου Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης της Μόριας είχε τεθεί σε επι­φυ­λα­κή για την πιθα­νό­τη­τα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 σήμε­ρα άρχι­σε η επι­χεί­ρη­ση της αστυ­νο­μί­ας για τη μετα­φο­ρά των αλλο­δα­πών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

mutilini3

Κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων υπήρ­ξαν πολ­λοί τραυ­μα­τι­σμοί, κυρί­ως μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, οι οποί­οι μετα­φέρ­θη­καν στο Νοσο­κο­μείο για να τους προ­σφερ­θούν φροντίδες.

Στην πλα­τεία Σαπ­φούς έφτα­σε από την πρώ­τη στιγ­μή των γεγο­νό­των και παρέ­μει­νε εκεί όλη τη διάρ­κεια της νύχτας ο Εισαγ­γε­λέ­ας υπη­ρε­σί­ας Αντιει­σαγ­γε­λέ­ας Πρω­το­δι­κών Μυτιλήνης.

Πηγή: lesvosnews

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο