Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: Είχαμε κι άλλο δυστύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση — Πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας

Στην συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Αθή­νας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Τρί­τη 11 Απρι­λί­ου 2023, ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Αθή­νας, έθε­σε προ ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης τα εξής ζητήματα:

«Πριν από λίγες μέρες είχα­με ένα ακό­μα σοβα­ρό δυστύ­χη­μα στις γραμ­μές του τρέ­νου και θα πρέ­πει επι­τέ­λους ο Δήμος να ελέγ­ξει ότι θα υλο­ποι­η­θούν όλες οι απα­ραί­τη­τες παρεμ­βά­σεις από τον ΟΣΕ.

Δεν μπο­ρού­με να περι­μέ­νου­με την υπο­γειο­ποί­η­ση για να μην μετρά­με κι άλλα δυστυ­χή­μα­τα στις γραμ­μές, πρέ­πει να γίνουν άμε­σα παρεμ­βά­σεις από τον ΟΣΕ. Εξάλ­λου, δεν μπο­ρού­με να βασι­στού­με στην δημο­τι­κή Αρχή του κ. Μπα­κο­γιάν­νη για να διεκ­δι­κή­σει την υλο­ποί­η­ση της υπο­γειο­ποί­η­σης, ένα χρό­νιο αίτη­μα των κατοί­κων για το οποίο ο Δήμαρ­χος τόσα χρό­νια δεν έπαιρ­νε θέση και που υπο­στή­ρι­ξε μόλις στο προη­γού­με­νο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο για πρώ­τη φορά.

Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα η δημο­τι­κή Αρχή πραγ­μα­το­ποί­η­σε “προ­ε­κλο­γι­κή” συγκέ­ντρω­ση στον Βοτα­νι­κό, με τον Δήμαρ­χο, Υπουρ­γούς της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, τρα­πε­ζί­τες, τον πρό­ε­δρο της ΠΑΕ ΠΑΟ και ιδιο­κτή­τη του ΣΚΑΪ για να γίνει έναρ­ξη των εργασιών.

Να θυμί­σου­με λοι­πόν στους Αθη­ναί­ους, επει­δή είναι προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δος, τι περι­λαμ­βά­νει αυτό το έργο:

· 123 εκατ. ευρώ για ένα γήπε­δο, η χρή­ση του οποί­ου θα παρα­χω­ρη­θεί δωρε­άν για έναν αιώ­να σε μία Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία. Κι άλλα 140 εκατ. ευρώ επιπλέον.

· Επι­πλέ­ον εκατ. ευρώ για απαλ­λο­τριώ­σεις εκτά­σε­ων περι­με­τρι­κά, κάποιες από τις οποί­ες είναι στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της σημε­ρι­νής συνε­δρί­α­σης. Αυτές τις απαλ­λο­τριώ­σεις τις τρέ­χει, ενώ αντί­θε­τα απαλ­λο­τριώ­σεις περιο­χών κρί­σι­μων για την Αθή­να έχουν μπει στο ψυγείο…

· Δωρε­άν παρα­χώ­ρη­ση για έναν αιώ­να και για τα κατα­στή­μα­τα και τα θεω­ρία και το πάρ­κινγκ, αλλά και για τη χρή­ση του γηπέ­δου και εκτός των αγώ­νων της ομάδας.

Γίνε­ται ψηφο­θη­ρία με τον κόσμο του Πανα­θη­ναϊ­κού, η οποία σχε­διά­ζε­ται με τη διευ­κό­λυν­ση των τρα­πε­ζών και για τις επεν­δύ­σεις τους στο σημε­ρι­νά κου­φά­ρια του Βωβού για νέα υπερ­κέρ­δη. Όλα αυτά για να δια­μορ­φω­θεί ένα μεγά­λο εμπο­ρι­κό επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέντρο ιδιο­κτη­σί­ας τρα­πε­ζών και μιας Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας. Και μάλι­στα, αυτό το deal έγι­νε με την στή­ρι­ξη από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Δημο­τι­κό Συμβούλιο.

Συνε­χί­ζε­ται με νέα επει­σό­δια το ναυά­γιο της θητεί­ας της δημο­τι­κής Αρχής που λέγε­ται “μεγά­λος περί­πα­τος”, με την μετα­κό­μι­ση των φοι­νί­κων από την Πανε­πι­στη­μί­ου. Ότι και να κάνει, αυτός ο λεγό­με­νος περί­πα­τος είναι η μεγα­λύ­τε­ρη ήττα της διοί­κη­σης Μπακογιάννη.

Για να δού­με όμως τι συμ­βαί­νει σήμε­ρα. Όταν πλή­ρω­νε ο Δήμος 650 χιλιά­δες ευρώ για προ­σω­ρι­νό εξο­πλι­σμό στην Πανε­πι­στη­μί­ου δεσμεύ­ο­νταν ότι μετά θα πάει στις γει­το­νιές. Προς το παρόν, εξο­πλι­σμός 130 χιλιά­δων ευρώ (κωδι­κοί 6 & 8) από την αγο­ρά αυτή είναι μπά­ζα στην διεύ­θυν­ση πρα­σί­νου στο Γου­δί, όπως μαρ­τυ­ρούν φωτο­γρα­φί­ες που μας έστει­λαν οι εργαζόμενοι.

Για τον μεγά­λο περί­πα­το, θα θέλα­με όμως να σχο­λιά­σου­με και την ανα­φο­ρά του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι είναι “ο μεγά­λος περί­πα­τος της ταλαι­πω­ρί­ας και της οικο­γε­νειο­κρα­τί­ας”. Να θυμί­σου­με όμως ότι και η Ανοι­χτή Πόλη είχε ψηφί­σει το αρχι­κό σχέ­διο στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο και έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα στον κύριο Μπα­κο­γιάν­νη να μας λέει ότι υπάρ­χει ευρύ­τα­τη συναί­νε­ση για να ξεκι­νή­σει η μεγά­λη ταλαι­πω­ρία των Αθη­ναί­ων. Και θυμί­ζω ότι ήταν ένα σχέ­διο που προ­έ­βλε­πε πεζο­δρό­μη­ση της Αθή­νας, πεζο­δρό­μη­ση της Ερμού έως την Ασω­μά­των και σε δύο λωρί­δες στην Πανε­πι­στη­μί­ου, και κάτω και από δική μας πίε­ση δεν υλοποιήθηκε.

Για ακό­μα μια φορά η δημο­τι­κή Αρχή αρνεί­ται να μπουν εντός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης θέμα­τα των κατοί­κων, κάτι που είναι δείγ­μα και της δημο­κρα­τι­κής της ευαισθησίας.

· Εδώ και πέντε μήνες έχει κατα­τε­θεί κεί­με­νο 1.127 κατοί­κων από τα Σεπό­λια για να συζη­τη­θεί στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη να αξιο­ποι­η­θούν οι χώροι του ΒΟΤΡΥΣ και του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ. Εδώ και τόσους μήνες το θέμα δεν μπαί­νει στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη. Έχου­με χρό­νο ως τις εκλο­γές, για­τί ήδη έχει ξεκι­νή­σει η αντι­πα­ρά­θε­ση, να ανα­δεί­χνου­με τις ευθύ­νες ανα­ξιο­πι­στί­ας για τα μεγά­λα λόγια της δημο­τι­κής Αρχής.

· Στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση ζητή­σα­με να μπει στην επό­με­νη ημε­ρή­σια διά­τα­ξη το αίτη­μα πάνω από 50 κατοί­κων της οδού Βρα­νά για να γίνει ανά­κλη­ση της πεζο­δρό­μη­σης και τρο­πο­ποί­η­ση του ρυμο­το­μι­κού σχε­δί­ου της. Η δημο­τι­κή Αρχή αρνεί­ται να το εντά­ξει στην ημε­ρή­σια διάταξη.

· Ζητή­σα­με να μπει στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη το αίτη­μα της Ένω­σης Γονέ­ων της 4ης δημο­τι­κής κοι­νό­τη­τας για συγκε­κρι­μέ­να προ­βλή­μα­τα που τρέ­χουν επει­γό­ντως και παρεμ­βά­σεις που πρέ­πει να γίνουν τώρα, για­τί πέφτουν σοβάδες.

· Και υπάρ­χουν και άλλα τέτοια προ­βλή­μα­τα. Ακό­μα και στο Ελπίς έπε­σε ψευ­δο­ρο­φή, ένα νοσο­κο­μείο που είναι στην ευθύ­νη του Δήμου.

Υπάρ­χουν δηλα­δή συγκε­κρι­μέ­να θέμα­τα τα οποία πρέ­πει να εντα­χθούν στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη για να υπάρ­ξουν συγκε­κρι­μέ­νες απο­φά­σεις. Εμείς δεν έχου­με κανέ­να καη­μό απλά να βάζου­με θέμα­τα. Τα θέμα­τα πρέ­πει να μπαί­νουν στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη για­τί πρέ­πει να λύνονται.

Τέλος, υπάρ­χει ψήφι­σμα του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στον Χώρο του Χορού. Έγι­νε η εκκέ­νω­ση του θεά­τρου ΟΛΥΜΠΙΑ και η πρό­ε­δρος του ΟΠΑΝΔΑ, στο θέμα των εργα­ζο­μέ­νων που βάλα­με στο προη­γού­με­νο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, μας δια­βε­βαί­ω­νε ότι υπήρ­χε συνεν­νό­η­ση με τη συλ­λο­γι­κό­τη­τα που είχαν κάνει κατά­λη­ψη. Πώς δικαιο­λο­γεί­ται από τη μια να υπάρ­χει συνεν­νό­η­ση και από την άλλη η δημο­τι­κή Αρχή να ζητά όχι απλά την εκκέ­νω­ση αλλά και επι­μέ­νει και στην δίω­ξη αυτών των ανθρώ­πων; Εμείς θεω­ρού­με λοι­πόν, ότι του­λά­χι­στον τη δίω­ξη θα πρέ­πει να την πάρε­τε πίσω, για­τί πιθα­νόν να μη θέλε­τε να ψηφί­σε­τε το ψήφι­σμα του Σωματείου».

Στην ίδια συνε­δρί­α­ση, ο Χάρης Βουρ­δου­μπάς, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης και υπο­ψή­φιος Βου­λευ­τής Α’ Αθή­νας του ΚΚΕ, έθε­σε ανα­λυ­τι­κά προ ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν σχο­λι­κές μονά­δες της Αθήνας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο