Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησαν σήμερα οι πλειστηριασμού — Σε άμεσο κίνδυνο οι λαϊκές κατοικίες

Εκκί­νη­ση, με κινη­το­ποι­ή­σεις και δια­μαρ­τυ­ρί­ες, σήμε­ρα των ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών που θέτουν σε άμε­σο κίν­δυ­νο τη λαϊ­κή στέ­γη, με σκο­πό να ελα­φρυν­θούν τα χαρ­το­φυ­λά­κια των τρα­πε­ζών από τα «κόκ­κι­να» δάνεια. Η όλη δια­δι­κα­σία επο­πτεύ­ε­ται από τον SSM (Ενιαί­ος Επο­πτι­κός Μηχα­νι­σμός) της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας, καθώς η προ­ώ­θη­ση των ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών είναι εκ των βασι­κών προ­α­παι­τού­με­νων της 3ης αξιο­λό­γη­σης. Ήδη, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στε­λέ­χη του SSM βρί­σκο­νται στην Αθή­να για επα­φές με τις διοι­κή­σεις των συστη­μι­κών τρα­πε­ζών, τόσο για τα κόκ­κι­να δάνεια όσο και για τη διε­νέρ­γεια «stress tests» το 2018.

Ταυ­τό­χρο­να συνε­χί­ζο­νται οι συγκε­ντρώ­σεις στα Ειρη­νο­δι­κεία κατά των πλει­στη­ρια­σμών και των κατα­σχέ­σε­ων σπι­τιών σε φτω­χές, εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες από Εργα­τι­κά Σωμα­τεία και Λαϊ­κές Επιτροπές.

Πιέ­σεις για να στα­μα­τή­σουν την απο­χή ασκή­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση προς τους συμ­βο­λαιο­γρά­φους με παράλ­λη­λες δεσμεύ­σεις για «προ­στα­σία» τους από τις λαϊ­κές αντι­δρά­σεις. Σε γενι­κή συνέ­λευ­ση οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι κατά πλειο­ψη­φία απο­φά­σι­σαν να στα­μα­τή­σουν την απο­χή και να διευ­κο­λύ­νουν τους πλειστηριασμούς.

Πρό­τα­ση για απο­χή από τους πλει­στη­ρια­σμούς των λαϊ­κών σπι­τιών κατα­τέ­θη­κε στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση από κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους συμ­βο­λαιο­γρά­φους, που συγκέ­ντρω­σε ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό ποσο­στό, αφού τελι­κά ο πρό­ε­δρος δέχτη­κε να τεθεί σε ψηφο­φο­ρία μαζί με τις άλλες.

Στην πρό­τα­ση, αφού σημειώ­νε­ται ότι οι συνέ­πειες της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής είναι κοι­νές για όλους, καλού­νται οι συμ­βο­λαιο­γρά­φοι να μην υπο­τα­χθούν στους εκβια­σμούς της κυβέρ­νη­σης, των «θεσμών» και των τρα­πε­ζών και να μη γίνουν συνέ­νο­χοι στη βάρ­βα­ρη πολιτική.

Θέτουν, απ’ την πλευ­ρά τους, άλλο δίλημ­μα: «Θα δεχτού­με ως επι­στή­μο­νες να συμ­με­τέ­χου­με σε μία δια­δι­κα­σία που έχει ως στό­χο να πετά­ξει στο δρό­μο χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά ή θα συμπα­ρα­τα­χθού­με μαζί τους ζητώ­ντας την πλή­ρη προ­στα­σία της πρώ­της κατοικίας;».

Και διεκ­δι­κούν: Να νομο­θε­τή­σει άμε­σα η κυβέρ­νη­ση, χωρίς περιο­ρι­σμούς, την πλή­ρη προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ.

Πρό­τει­ναν απο­χή από πλει­στη­ρια­σμούς που αφο­ρούν πρώ­τη κατοι­κία και έχουν τιμή πρώ­της προ­σφο­ράς μέχρι 300.000 ευρώ, μέχρι την πλή­ρη νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση και προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας από την κυβέρ­νη­ση. Μέχρι τότε να χορη­γού­νται από το ΔΣ άδειες για τη διε­νέρ­γεια πλει­στη­ρια­σμών, που αφο­ρούν ακί­νη­τα μεγά­λης αξί­ας και πλει­στη­ρια­σμών που επι­σπεύ­δο­νται για ικα­νο­ποί­η­ση εργα­τι­κών απαιτήσεων.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο