Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΕΝΓΕ για τις εξαγγελίες για τον «προσωπικό γιατρό»: Υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων

«Ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη υπο­βάθ­μι­ση στις ήδη υπο­τυ­πώ­δεις υπη­ρε­σί­ες και οι παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες Υυγεί­ας θα είναι πιο κάτω και “από τα λίγα, για λίγους και για λίγο”» και «οδη­γεί και στη δημιουρ­γία για­τρών πολ­λών ταχυ­τή­των στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας», επι­ση­μαί­νει η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ), σε ανα­κοί­νω­σή της, για τις εξαγ­γε­λί­ες της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού Υγεί­ας Ειρή­νης Αγα­πη­δά­κη, για τον «προ­σω­πι­κό γιατρό».

Όπως τονί­ζει η Ομο­σπον­δία, «θα περί­με­νε κανείς, όχι η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώ­σεις των για­τρών του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, για­τί εμείς δεν έχου­με αυτα­πά­τες για το πού το πάνε ότι αφού η κυβέρ­νη­ση και η κ. Αγα­πη­δά­κη ανα­γνώ­ρι­σαν επι­τέ­λους αυτό που λέμε χρό­νια, ότι πρέ­πει να καταρ­γη­θεί ο θεσμός του αγρο­τι­κού για­τρού, θα προ­χω­ρού­σαν ταυ­τό­χρο­να σε μαζι­κές μόνι­μες προ­σλή­ψεις παθο­λό­γων, γενι­κών για­τρών, για­τρών όλων των ανα­γκαί­ων ειδι­κο­τή­των στα Κέντρα Υγεί­ας και τα απο­κε­ντρω­μέ­να Περι­φε­ρεια­κά Ιατρεία για την κάλυ­ψη του συνό­λου των υγειο­νο­μι­κών ανα­γκών του πλη­θυ­σμού απο­λύ­τως δωρεάν».

Όμως, κατά την ΟΕΝΓΕ, «κάθε άλλο παρά αυτό πρό­κει­ται να συμ­βεί αν προ­χω­ρή­σει ο σχε­δια­σμός της κυβέρ­νη­σης. Το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο είναι ενταγ­μέ­νο στην παρα­πέ­ρα προ­ώ­θη­ση του περί­φη­μου “gate keeping”, της ενί­σχυ­σης της λει­τουρ­γί­ας της ΠΦΥ ως φραγ­μού προς τα νοσο­κο­μεία και προς τους για­τρούς άλλων ειδι­κο­τή­των. Στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση αυτό που εξα­σφα­λί­ζε­ται στους ασθε­νείς είναι ένα υπο­τυ­πώ­δες πακέ­το παρο­χών Υγεί­ας, συντα­γο­γρά­φη­σης και στοι­χειω­δών εξε­τά­σε­ων για ορι­σμέ­να προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και όχι για όλα, για συγκε­κρι­μέ­νες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδο­μά­δα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδο­μά­δα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρό­νο. Ούτε καν αυτό το “λίγα, για λίγους και για λίγο” δεν μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει η επι­στρά­τευ­ση απο­φοί­των της Ιατρι­κής χωρίς εκπαί­δευ­ση, που βαφτί­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση προ­σω­πι­κοί για­τροί. Η εμπει­ρία από τη μέχρι τώρα εφαρ­μο­γή του προ­σω­πι­κού για­τρού το επιβεβαιώνει».

Παράλ­λη­λα η Ομο­σπον­δία θέτει το ερώ­τη­μα, «πώς θα μπο­ρέ­σει ο αγρο­τι­κός για­τρός που καλύ­πτει την τακτι­κή πρω­ι­νή λει­τουρ­γία των Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας, που καλύ­πτει τα επεί­γο­ντα του Κέντρου Υγεί­ας, που μετα­κι­νεί­ται συνε­χώς για να εφη­με­ρεύ­σει στα επεί­γο­ντα του νοσο­κο­μεί­ου, που του ανα­θέ­τουν να δια­κο­μί­σει βαρέ­ως πάσχο­ντες, δια­σω­λη­νω­μέ­νους ασθε­νείς, να έχει ταυ­τό­χρο­να στην ευθύ­νη του 2.000 ασθε­νείς; Πότε ακρι­βώς θα προ­λά­βει να τους δει έστω μία φορά;».

Σύμ­φω­να με την ΟΕΝΓΕ, «στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, με ρυθ­μό 20 ασθενείς/μέρα και υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι λει­τουρ­γούν καθη­με­ρι­νά τα τακτι­κά ιατρεία στο Κέντρο Υγεί­ας και στο Περι­φε­ρεια­κό Ιατρείο, ο πλη­θυ­σμός ευθύ­νης του θα εξε­τα­στεί σε 5 μήνες», προ­σθέ­το­ντας ότι «αν, όπως συχνά συμ­βαί­νει στα Κέντρα Υγεί­ας των μη αστι­κών περιο­χών και τα Περι­φε­ρεια­κά Ιατρεία, τα τακτι­κά ιατρεία λει­τουρ­γούν 2 φορές την εβδο­μά­δα οι 5 μήνες καθυ­στέ­ρη­σης σχε­δόν τρι­πλα­σιά­ζο­νται. Ο “προ­σω­πι­κός” για­τρός θα έχει τελειώ­σει την υπο­χρε­ω­τι­κή του θητεία και δεν θα έχει προ­λά­βει καν να εξε­τά­σει έστω μια φορά όλο τον πλη­θυ­σμό ευθύ­νης του. Ο πλη­θυ­σμός ανα­φο­ράς θα έχει κάθε χρό­νο και δια­φο­ρε­τι­κό προ­σω­πι­κό για­τρό με απο­τέ­λε­σμα την ασυ­νέ­χεια στην παρα­κο­λού­θη­ση του ασθενούς».

Η ΟΕΝΓΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι «η συγκε­κρι­μέ­νη εξέ­λι­ξη είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη υπο­βάθ­μι­ση στις ήδη υπο­τυ­πώ­δεις υπη­ρε­σί­ες και οι παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας θα είναι πιο κάτω και “από τα λίγα, για λίγους και για λίγο”», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «είναι ορα­τός ο κίν­δυ­νος να δυνα­μώ­σει το ογκού­με­νο ρεύ­μα μετα­νά­στευ­σης νέων για­τρών στο εξω­τε­ρι­κό για να κάνουν ειδι­κό­τη­τα εξαι­τί­ας της ανά­θε­σης σε νέους πτυ­χιού­χους ιατρι­κής πριν καν την έναρ­ξη ειδι­κό­τη­τας ευθυ­νών που δεν τους ανα­λο­γούν. Αυτό άλλω­στε έχει συμ­βεί πρό­σφα­τα με τους αγρο­τι­κούς για­τρούς που εξα­να­γκά­ζο­νταν να μετα­κι­νού­νται από τα ΚΥ και τα ΠΙ που υπη­ρε­τού­σαν για να εφη­με­ρεύ­ουν στα νοσο­κο­μεία, πολ­λές φορές ολομόναχοι».

Συνε­χί­ζο­ντας, η Ομο­σπον­δία ανα­φέ­ρει ότι «η κυβέρ­νη­ση υπό­σχε­ται επι­πλέ­ον 30.000 ευρώ ετή­σιο εισό­δη­μα σε όσους νέους για­τρούς επι­λέ­ξουν την ειδι­κό­τη­τα της Παθο­λο­γί­ας και της Γενι­κής Ιατρι­κής. Ελλεί­ψεις όμως δεν έχου­με μόνο σε παθο­λό­γους και γενι­κούς για­τρούς αλλά και σε άλλες κρί­σι­μες ειδι­κό­τη­τες (ακτι­νο­λό­γοι, αναι­σθη­σιο­λό­γοι, για­τροί Εργασίας).

Αλλά την κυβέρ­νη­ση δεν την ενδια­φέ­ρει να έχου­με τον απαι­τού­με­νο αριθ­μό όλων των ανα­γκαί­ων ειδι­κο­τή­των για να μπο­ρεί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας να καλύ­πτει απο­λύ­τως δωρε­άν το σύνο­λο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας. Αυτό που την ενδια­φέ­ρει είναι να πολ­λα­πλα­σια­στεί ο αριθ­μός των για­τρών-κοφτών που θα εμπο­δί­ζουν την πρό­σβα­ση των ασθε­νών σε για­τρούς άλλων ειδι­κο­τή­των, που θα στε­ρούν από τους ασθε­νείς ανα­γκαί­ες εξε­τά­σεις και φάρ­μα­κα για να μειω­θεί το κόστος, να πέσει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο τσε­κού­ρι στις δαπά­νες και τις παρο­χές από το κρά­τος και από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό άλλω­στε προ­βλέ­πε­ται στα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας και τους μηχα­νι­σμούς επι­τή­ρη­σης της ΕΕ, σύμ­φω­να με τα οποία η Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας παί­ζει ρόλο-κλει­δί για τον περιο­ρι­σμό του κόστουςΣε αυτό θα εκπαι­δεύ­ο­νται οι για­τροί στις περί­φη­μες πανε­πι­στη­μια­κές μονά­δες ΠΦΥ που θα ιδρυ­θούν. Πως θα ασκούν την ιατρι­κή με το κρι­τή­ριο του κόστους — οφέ­λους, πως θα ψαλι­δί­ζουν ανα­γκαί­ες εξε­τά­σεις, φάρ­μα­κα, θερα­πεί­ες για να μην υπερ­βαί­νουν τα όρια των πετσο­κομ­μέ­νων προϋπολογισμών!

Τα 30.000 δεν ήταν ισχυ­ρό κίνη­τρο για να εντα­χθούν οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι στον θεσμό του προ­σω­πι­κού για­τρού, όπως άλλω­στε έχει ομο­λο­γή­σει η ίδια η κυρία Αγα­πη­δά­κη. Για­τί θα απο­τε­λέ­σει κίνη­τρο για έναν νέο για­τρό πολύ περισ­σό­τε­ρο που όχι μόνο δεν βελ­τιώ­νο­νται αλλά επι­δει­νώ­νο­νται συνε­χώς οι όροι δου­λειάς των για­τρών στο δημό­σιο σύστη­μα Υγείας;».

Και κατα­λή­γο­ντας η ΟΕΝΓΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι «είναι πρό­κλη­ση η υπό­σχε­ση για 100.000 έως 150.000 και με μειω­μέ­νη φορο­λό­γη­ση σε όσους για­τρούς απο­φα­σί­σουν να επα­να­πα­τρι­στούν και να δου­λέ­ψουν στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας. Όχι μόνο η κυβέρ­νη­ση τιμω­ρεί όσους για­τρούς έμει­ναν στην Ελλά­δα και έβα­λαν πλά­τη την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, όχι μόνο ομο­λο­γεί έμμε­σα ότι οι μισθοί μας παρά τις μικρές αυξή­σεις του 10%, που και αυτές κερ­δή­θη­καν κάτω από αγώ­νες, είναι πολύ πίσω από τις ανά­γκες και ανα­ντί­στοι­χες των υπη­ρε­σιών που προ­σφέ­ρου­με, αλλά οδη­γεί και στη δημιουρ­γία για­τρών πολ­λών ταχυ­τή­των στο δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Απαι­τού­με:

  • Να μην προ­χω­ρή­σουν οι σχε­δια­σμοί της κυβέρνησης.
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών στα νοσο­κο­μεία και την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας. Ταυ­τό­χρο­νη προ­κή­ρυ­ξη του συνό­λου των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων και διο­ρι­σμούς με κατε­πεί­γου­σες δια­δι­κα­σί­ες και με μονα­δι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση το πτυ­χίο και τον τίτλο ειδικότητας.
  • Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των επι­κου­ρι­κών για­τρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διπλα­σια­σμός των απο­λα­βών όλων των γιατρών».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο