Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΕΝΓΕ: Δε θεωρούμε περασμένα ξεχασμένα όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της κρίσης

ΟΕΝΓΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 20/9/18

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΘ ΣΤΗΝ ΔΕΘ 7/9/18 ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17/9/18 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ

Την οργή των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών είχε προ­κα­λέ­σει το γεγο­νός ότι ο ΠΘ κ. Τσί­πρας στην ΔΕΘ εξήγ­γει­λε (έστω και αόρι­στα) επα­νορ­θώ­σεις μνη­μο­νια­κών μισθο­λο­γι­κών περι­κο­πών για άλλους κλά­δους ειδι­κών μισθο­λο­γί­ων (δικα­στι­κούς, ένστο­λους, πανε­πι­στη­μια­κούς) χωρίς να κάνει την παρα­μι­κρή ανα­φο­ρά στους για­τρούς ΕΣΥ.

Η κυβέρ­νη­ση θορυ­βη­μέ­νη από τις αντι­δρά­σεις, επι­χεί­ρη­σε 10 μέρες αργό­τε­ρα στις 17/9, «επα­νορ­θω­τι­κή» κίνη­ση. Ωστό­σο οι κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για χορή­γη­ση ανα­δρο­μι­κών στους για­τρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίπο­τα άλλο από μία ακό­μη, καλο­στη­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση καλ­λιέρ­γειας κάλ­πι­κων προσδοκιών.

Στο Δελ­τίο Τύπου του Υπουρ­γείο Υγεί­ας, που εκδό­θη­κε μετά από τη σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Μέγα­ρο Μαξί­μου με θέμα την κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών στους εργα­ζό­με­νους που αμεί­βο­νται με ειδι­κά μισθο­λό­για, μετά από τη σχε­τι­κή από­φα­ση του ΣτΕ που έκρι­νε αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές τις περι­κο­πές που επι­βλή­θη­καν με το Ν4093/2012, ανα­φέ­ρε­ται ότι: «θα χορη­γη­θούν ανα­δρο­μι­κά στους για­τρούς του ΕΣΥ με βάση τις σημε­ρι­νές δημο­σιο­νο­μι­κές δυνα­τό­τη­τες», «θα αυξη­θούν οι μισθοί των ειδι­κευό­με­νων» και «θα απο­κα­τα­στα­θούν στα­δια­κά οι περι­κο­πές στο ειδι­κό ιατρι­κό μισθολόγιο».

Δεν προ­βλέ­πε­ται δηλα­δή κανέ­να χρο­νο­διά­γραμ­μα απο­πλη­ρω­μής των μισθο­λο­γι­κών μας απω­λειών, δε γίνε­ται λόγος για συγκε­κρι­μέ­να ποσά, δεν προσ­διο­ρί­ζε­ται ποιοι θα είναι οι δικαιού­χοι και για ποιο χρο­νι­κό διάστημα.

Φρό­ντι­σαν μάλι­στα να μας υπεν­θυ­μί­σουν ότι «από την από­φα­ση 431/2018 του ΣτΕ δεν προ­κύ­πτει νομι­κή υπο­χρέ­ω­ση για την Ελλη­νι­κή Πολι­τεία να κατα­βά­λει ανα­δρο­μι­κά στους για­τρούς του ΕΣΥ τις απο­δο­χές που είχαν περι­κο­πεί το 2012».

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι πρέ­πει να τους ευγνω­μο­νού­με, που θα μας επι­στρέ­ψουν ένα μόνο μέρος «από τα κλεμ­μέ­να», που δεν καλύ­πτουν στο ελά­χι­στο τις απώ­λειες που είχα­με τα χρό­νια της κρί­σης, στις οποί­ες θα προ­στε­θούν και οι νέες απώ­λειες που θα έχου­με την επό­με­νη περί­ο­δο. Και αυτό υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι τα δημο­σιο­νο­μι­κά το επι­τρέ­πουν. Η λογι­κή της μεί­ω­σης των απαι­τή­σε­ων και «του μικρό­τε­ρου κακού» στο από­γειο της!

Πιο συγκε­κρι­μέ­να:

1. Η από­φα­ση του ΣτΕ, την οποία επι­κα­λού­νται οι κκ. Υπουρ­γοί Υγεί­ας, προ­βλέ­πει την άμε­ση επα­να­φο­ρά των μισθών μας στα επί­πε­δα του 2012 από 27/2/2018. Όπως ο ίδιος ο Υπουρ­γός κ. Ξαν­θός έχει παρα­δε­χτεί του­λά­χι­στον δυο φορές, σε επί­ση­μες συνα­ντή­σεις με την ΟΕΝΓΕ, ότι σε αυτό το σκέ­λος η δικα­στι­κή από­φα­ση είναι δεσμευ­τι­κή για την κυβέρ­νη­ση. Άρα μας χρω­στά­νε ανα­δρο­μι­κά του­λά­χι­στον 7 μηνών μετά την από­φα­ση του ΣτΕ και οφεί­λουν άμε­σα να επα­να­φέ­ρουν τους μισθούς μας στα επί­πε­δα του 2012.

2. Εξαι­ρούν τους ειδι­κευό­με­νους, κάνο­ντας ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά σε σχέ­ση με τις λοι­πές βαθ­μί­δες, ενώ σαφέ­στα­τα και οι συνά­δελ­φοι ειδι­κευό­με­νοι αμεί­βο­νται, σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία, με το ειδι­κό ιατρι­κό μισθο­λό­γιο και έχουν πλη­γεί και αυτοί από τις περι­κο­πές του ν. 4093/12.

3. Δε γίνε­ται καμία ανα­φο­ρά στους επι­κου­ρι­κούς γιατρούς.

4. Η κυβερ­νη­τι­κή εξαγ­γε­λία για «κάλυ­ψη όλων των κενών οργα­νι­κών θέσε­ων για τη μετα­μνη­μο­νια­κή επο­χή» είναι ένα ακό­μα φτη­νό προ­πα­γαν­δι­στι­κό επιχείρημα.

Κι αυτό γιατί:

α. Όπως έχει δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­νως ο ίδιος ο Υπουρ­γός Υγεί­ας, για το 2019 θα ισχύ­σει η ανα­λο­γία “1 πρό­σλη­ψη για κάθε 1 απο­χώ­ρη­ση” για την οποία μάλι­στα η κυβέρ­νη­ση “καμα­ρώ­νει”. Άρα αυτο­νό­η­τα καμία ανα­πλή­ρω­ση κενών θέσε­ων μόνι­μου προ­σω­πι­κού δεν πρό­κει­ται να γίνει.

β. Ακό­μα και αν καλυ­φθούν όλες οι κενές οργα­νι­κές θέσεις με βάση τους υπάρ­χο­ντες οργα­νι­σμούς, δε θα έχουν ανα­πλη­ρω­θεί οι χιλιά­δες οργα­νι­κές θέσεις που χάθη­καν με τις συγ­χω­νεύ­σεις — κατάρ­γη­ση τμη­μά­των, κλι­νι­κών, ολό­κλη­ρων μονά­δων υγείας.

γ. Διαιω­νί­ζε­ται η αθλιό­τη­τα των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων ομη­ρί­ας, εργα­σια­κής ανα­ξιο­πρέ­πειας και ανα­κύ­κλω­σης της ανεργίας.

δ. Οι προ­σλή­ψεις γίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι πως σε 1η και 2η ΥΠΕ (δηλα­δή σε πάνω από τη μισή χώρα όσον αφο­ρά αριθ­μό υγειο­νο­μι­κών μονά­δων και κλι­νών) δεν έχει γίνει ακό­μα ΟΥΤΕ ΜΙΑ κρί­ση για πρό­σλη­ψη Επι­με­λη­τή Β’ για θέσεις που προ­κη­ρύ­χθη­καν από τον Ιανουά­ριο του 2018 και μετά.

Ας αφή­σει λοι­πόν κατά μέρος η κυβέρ­νη­ση τις φιλο­φρο­νή­σεις για την ανα­γνώ­ρι­ση «της δια­χρο­νι­κής προ­σφο­ράς των για­τρών του ΕΣΥ στην προ­ά­σπι­ση της δημό­σιας περί­θαλ­ψης και της αξιό­πι­στης κάλυ­ψης των υγειο­νο­μι­κών αναγκών».

Αν ανα­γνώ­ρι­ζε την προ­σφο­ρά μας θα είχε επα­να­φέ­ρει τους μισθούς μας στα επί­πε­δα πριν από τις περι­κο­πές και θα επέ­στρε­φε άμε­σα το σύνο­λο των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους για­τρούς. Θα εξα­σφά­λι­ζε μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά στους συνα­δέλ­φους μας επι­κου­ρι­κούς που τους κρα­τά­ει όμη­ρους και απλή­ρω­τους για μήνες. Θα εξα­σφά­λι­ζε την άμε­ση απο­πλη­ρω­μή στο ακέ­ραιο, και όχι πετσο­κομ­μέ­νων, όλων των δεδου­λευ­μέ­νων εφη­με­ριών (τακτι­κών και πρό­σθε­των) χωρίς τους εκβια­σμούς των διοι­κή­σε­ων των νοσο­κο­μεί­ων ότι αν δεν υπο­γρά­ψου­με υπεύ­θυ­νες δηλώ­σεις ότι συναι­νού­με στην υπέρ­βα­ση των 48 ωρών εργα­σί­ας εβδο­μα­διαί­ως, δε θα τις πληρωθούμε.

Αν ανα­γνώ­ρι­ζε την ανα­γκαιό­τη­τα για «αξιό­πι­στη κάλυ­ψη των υγειο­νο­μι­κών ανα­γκών» του λαού θα προ­χω­ρού­σε άμε­σα σε μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των, δε θα πετσό­κο­βε τις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, τη χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την Υγεία, τα επι­δό­μα­τα ανα­πη­ρί­ας και πάει λέγοντας.

Στην κοροϊ­δία της κυβέρ­νη­σης απα­ντά­με με κλι­μά­κω­ση των αγώ­νων μας. Δε θεω­ρού­με περα­σμέ­να ξεχα­σμέ­να όσα μας έκλε­ψαν τα χρό­νια της κρί­σης. Δεν παρα­μυ­θια­ζό­μα­στε με το αφή­γη­μα της «δίκαι­ης» ανάπτυξης.

Μονα­δι­κή διέ­ξο­δος για μας οι αγώ­νες μας για την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των μας, για τη ζωή που μας αξίζει.

Απαι­τού­με:

- Άμε­ση επα­να­φο­ρά των μισθών μας στα επί­πε­δα πριν από όλες τις περικοπές

- Άμε­ση κατα­βο­λή όλων των ανα­δρο­μι­κών από το 2012 έως σήμερα

Το Γενι­κό Συμ­βού­λιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προ­κη­ρύσ­σει για τις 5/10, ημέ­ρα συζή­τη­σης στο ΣτΕ της τρι­τα­να­κο­πής, στά­ση εργα­σί­ας για την Αττι­κή και 24ωρη απερ­γία για την Περιφέρεια.

Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συγκέ­ντρω­ση στο ΣτΕ. Θα ακο­λου­θή­σει πορεία και συγκέ­ντρω­ση στο Υπουρ­γείο Υγείας.

Καλού­με τις Ενώ­σεις να πάρουν όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την επι­τυ­χία των απερ­για­κών κινητοποιήσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο