Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ πρώτη χώρα με διαφορά στην εξαγωγή όπλων 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το Διε­θνές Ινστι­τού­το Ερευ­νών Ειρή­νης της Στοκ­χόλ­μης (SIPRI) σε 12 σέλι­δη έκθε­ση του την Κυρια­κή ανα­φέ­ρει ότι οι πωλή­σεις όπλων προς τη Μέση Ανα­το­λή αυξή­θη­καν κατά 87% τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια, με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία να κατα­τάσ­σε­ται στον κατά­λο­γο των αγο­ρα­στών σαν  ο μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας όπλων στον κόσμο.

Στην κορυ­φή του κατα­λό­γου των κορυ­φαί­ων  αγο­ρα­στών όπλων εκτός από την Σαου­δι­κή Αρα­βία συμπε­ριε­λή­φθη η Αίγυ­πτος, η Αυστρα­λία, η Αλγε­ρία και το Ιράκ.

Το ινστι­τού­το μετρά­ει τον όγκο των παρα­δό­σε­ων όπλων και όχι την αξία τους σε δολάρια.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση, οι πωλή­σεις όπλων προς τη Μέση Ανα­το­λή αντι­προ­σω­πεύ­ουν πλέ­ον περισ­σό­τε­ρο από το ένα τρί­το του παγκό­σμιου εμπο­ρί­ου όπλων.

Ο Pieter Wezeman, ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τι­κός της SIPRI, δήλω­σε ότι “οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και οι ευρω­παϊ­κές χώρες πωλούν πολε­μι­κά αερο­πλά­να  και εξο­πλι­σμούς που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε αμφι­λε­γό­με­νους πολέ­μους στην Υεμέ­νη και αλλού”

Προ­σθέ­το­ντας περαι­τέ­ρω ότι  “Όπλα από τις ΗΠΑ, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και την Γαλ­λία είναι σε μεγά­λη ζήτη­ση στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, όπου οι συγκρού­σεις και οι εντά­σεις είναι σε εξέ­λι­ξη. Ταυ­τό­χρο­να  η Ρωσία, η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία αύξη­σαν δρα­μα­τι­κά τις πωλή­σεις όπλων στην Αίγυ­πτο τα τελευ­ταία πέντε χρόνια.

Ο Wezeman απέ­δω­σε την αύξη­ση  στις εισα­γω­γές της Μέσης Ανα­το­λής στην ανά­γκη αντι­κα­τά­στα­σης του στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού που ανα­πτύ­χθη­κε και κατα­στρά­φη­κε στην Υεμέ­νη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και τις πολι­τι­κές εντά­σεις και τον αγώ­να δρό­μου  των περι­φε­ρεια­κών εξοπλισμών.

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία και το Ισρα­ήλ ειδι­κό­τε­ρα προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για πιθα­νή σύγκρου­ση με το Ιράν”, ανέ­φε­ρε η έκθε­ση των 12 σελίδων.

Η έκθε­ση SIPRI ανα­φέ­ρε­ται επί­σης σε σοβα­ρή διπλω­μα­τι­κή κρί­ση στο πλαί­σιο των χωρών του Κόλ­που, με το Κατάρ.

Η έρευ­να έδει­ξε επί­σης ότι οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν ο κορυ­φαί­ος πωλη­τής όπλων παγκο­σμί­ως, με αλμα­τώ­δη αύξη­ση 29% στις εξα­γω­γές της τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια. Πάνω από το ήμι­συ των αμε­ρι­κα­νι­κών όπλων (52%) πωλή­θη­καν σε πελά­τες στη Μέση Ανα­το­λή. Και­νούρ­γιοι πελά­τες ειναι η Πολω­νία και η Ρουμανία. 

Οι βρε­τα­νι­κές πωλή­σεις αυξή­θη­καν κατά 5,9% την ίδια περί­ο­δο. Οι περισ­σό­τε­ρες από τις εξα­γω­γές όπλων του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου (59%) πήγαν επί­σης στις χώρες της Μέσης Ανα­το­λής, με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία και το Ομάν να είναι οι κύριοι προ­ο­ρι­σμοί για τα πολε­μι­κά αεροσκάφη.

Στην δεύ­τε­ρη θέση μετά τις ΗΠΑ είναι η Ρωσία με ελα­φρώς μειω­μέ­νες τις εξα­γω­γές σε Βενε­ζου­έ­λα και Ινδία και και­νούρ­γιο πελά­τη την Νιγη­ρία. Ακο­λου­θούν Γαλ­λία,  Γερ­μα­νία και Κίνα.

Η αίσθη­ση της απει­λής από την Ρωσία που έχει καλ­λιερ­γη­θεί σε αρκε­τές Ευρω­παϊ­κές χώρες ευνο­εί τις ΗΠΑ στο εμπό­ριο των όπλων, τονί­ζει ο Wezeman.

Έτσι ο αντα­γω­νι­σμός των μονο­πω­λί­ων εντεί­νει την κούρ­σα των εξο­πλι­σμών με θύμα­τα τους λαούς ιδιαί­τε­ρα της Μέσης Ανα­το­λής που βλέ­πουν ζωές να χάνο­νται, τις χώρες τους να κατα­στρέ­φο­νται και δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια να παίρ­νουν τον δρό­μο της προσφυγιάς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο