Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Ηρακλειώτες το βροντοφώναξαν ξανά: Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο το έχει πληρώσει ο λαός και δεν το παζαρεύει!

Νέο μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο για τη σωτη­ρία του Βενι­ζέ­λειου Νοσο­κο­μεί­ου Ηρα­κλεί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής από δεκά­δες εργα­τι­κά σωμα­τεία και φορείς της πόλης, σε συνέ­χεια της μαζι­κής πανη­ρα­κλειώ­τι­κης δια­δή­λω­σης της προη­γού­με­νης Τετάρτης.

«Ως εδώ. Βάζου­με τέλος στην εγκλη­μα­τι­κή τους πολι­τι­κή. Η Υγεία του λαού δεν είναι κόστος. Ο λαός του Ηρα­κλεί­ου παίρ­νει στα χέρια του την υπό­θε­ση σωτη­ρί­ας του Βενι­ζέ­λειου Νοσο­κο­μεί­ου και του δημό­σιου χαρα­κτή­ρα του. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με την υπο­βάθ­μι­ση και το κλεί­σι­μο κανε­νός νοσο­κο­μεί­ου. Κλι­μα­κώ­νου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις μας», είναι το μήνυ­μα που στέλ­νουν τα σωμα­τεία και οι φορείς που κάλε­σαν στην κινη­το­ποί­η­ση, όπου βρο­ντε­ρό «παρών» έδω­σαν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι και κάτοι­κοι της περιοχής.

Παρέ­στη­σαν επί­σης ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης και ο Δημή­τρης Δου­λου­φά­κης, πρό­ε­δρος της Ενω­σης Γονέ­ων Ηρα­κλεί­ου και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Ηρα­κλεί­ου με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Τη μεγά­λη λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση χαι­ρέ­τι­σαν μετα­ξύ άλλων ο Δημή­τρης Βρύ­σα­λης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΠΑΓΝΗ, και ο Γιώρ­γος Λενα­κά­κης, πρό­ε­δρος Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου.

Στην κεντρι­κή ομι­λία ο Δημή­τρης Φλυ­τζα­νής, μέλος της διοί­κη­σης της Ενω­σης Εργα­ζο­μέ­νων Βενι­ζέ­λειου Νοσο­κο­μεί­ου, μετέ­φε­ρε τη μεγά­λη χαρά και συγκί­νη­ση για τους υγειο­νο­μι­κούς, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, από την πρω­το­φα­νή συμ­με­το­χή του λαού στη συγκέντρωση.

«Ο λαός μίλη­σε! Τίπο­τα δεν είναι όπως πριν την Τετάρ­τη! Τώρα πρέ­πει να απα­ντή­σει το υπουρ­γείο, η κυβέρ­νη­ση! Ο υπουρ­γός Υγεί­ας κατά­λα­βε τι τους περι­μέ­νει από δω και στο εξής και ήρθε εσπευ­σμέ­να τη Δευ­τέ­ρα για να κατευ­νά­σει τις αντι­δρά­σεις, να δώσει απα­ντή­σεις και να προ­τεί­νει λύσεις», σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων, ανα­δει­κνύ­ο­ντας όμως ότι από την κάθο­δο του υπουρ­γού δεν προ­έ­κυ­ψε τίπο­τα το ουσια­στι­κό για τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις στο Βενι­ζέ­λειο. «Καμία απά­ντη­ση δεν έδω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας στα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις μας», τόνι­σε, αφού «δεν έκα­νε την παρα­μι­κρή κου­βέ­ντα για τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στην Παθο­λο­γι­κή, στην Παι­δια­τρι­κή, στη Μονά­δα Νεο­γνών, στην Αιμα­το­λο­γι­κή, στο Ακτι­νο­λο­γι­κό Τμή­μα, στην Ψυχια­τρι­κή που μένει χωρίς μόνι­μο ιατρό, στη Νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή που δεν έχει κανέ­ναν ειδι­κευό­με­νο ιατρό. Δεν ανα­φέρ­θη­κε καν στο Τμή­μα Πήξης, το οποίο ήταν το μόνο δια­θέ­σι­μο ιατρείο για όλη την Κρή­τη και τα νησιά, και τώρα υπο­λει­τουρ­γεί. Δεν ανα­φέρ­θη­κε στο Ιατρο­παι­δα­γω­γι­κό Κέντρο, που έχει μεί­νει με έναν μόνι­μο ιατρό ενώ παρέ­χει υπη­ρε­σί­ες Ψυχι­κής Υγεί­ας σε παι­διά και εφή­βους έως 18 ετών. Δεν ανα­φέρ­θη­κε στην κατάρ­γη­ση του εκπαι­δευ­τι­κού ρόλου του μονα­δι­κού στην Κρή­τη Δια­βη­το­λο­γι­κού Κέντρου, που λει­τουρ­γεί στο Βενι­ζέ­λειο Νοσο­κο­μείο και το οποίο έχει πάψει να δίνει ειδί­κευ­ση, χωρίς εμφα­νή αίτια.

Κου­βέ­ντα για τις 300 κενές οργα­νι­κές θέσεις, εκ των οποί­ων πάνω από 100 αφο­ρούν τη Νοση­λευ­τι­κή Υπη­ρε­σία, ενώ λεί­πουν 40 για­τροί και 150 άτο­μα όλων των άλλων ειδι­κο­τή­των, διοι­κη­τι­κό, τεχνι­κό και παραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό, όπως και προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας, σίτι­σης και φύλα­ξης. Ακό­μα και για το μεί­ζον θέμα των αναι­σθη­σιο­λό­γων, το μόνο που προ­τά­θη­κε ήταν η είσο­δος ιδιω­τών αναι­σθη­σιο­λό­γων με “μπλο­κά­κι” για ένα τρί­μη­νο, μια λύση εμβα­λω­μα­τι­κή και προ­σω­ρι­νή, και δεί­χνει ξεκά­θα­ρα ότι απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα για την κυβέρ­νη­ση η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών Υγεί­ας, με πλή­ρη διά­λυ­ση των εργα­σια­κών σχέσεων».

Τη μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση ακο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή πορεία στους κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης, με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Τα νοσο­κο­μεία τα πλή­ρω­σε ο λαός, δεν τα παζα­ρεύ­ου­με για χάρη κανε­νός». Εκφρά­στη­κε επί­σης η αλλη­λεγ­γύη στον παλαι­στι­νια­κό λαό, με το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη» να ακού­γε­ται κατά τη διάρ­κεια της πορείας.

Προετοιμαζόμαστε για παγκρήτιο συλλαλητήριο

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της κινη­το­ποί­η­σης ο Δημή­τρης Βρύ­σα­λης μετέ­φε­ρε την είδη­ση μίας ακό­μα παραί­τη­σης στο Βενι­ζέ­λειο, αυτήν τη φορά αναι­σθη­σιο­λό­γου, σημειώ­νο­ντας: «Η ίδια η κυβέρ­νη­ση με την πολι­τι­κή της διώ­χνει τους για­τρούς από τα νοσο­κο­μεία. Τα μέτρα που εξήγ­γει­λε ο κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης είναι μέτρα επι­δεί­νω­σης της κατά­στα­σης της δημό­σιας Υγεί­ας. Συνε­χί­ζου­με, κλι­μα­κώ­νου­με την πάλη σε κάθε νοσο­κο­μείο και νομό της Κρή­της, προ­ε­τοι­μά­ζου­με νέο μεγά­λο παγκρή­τιο συλ­λα­λη­τή­ριο εδώ στο Ηράκλειο!».

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το πρωί της ίδιας μέρας, στά­ση εργα­σί­ας και συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σαν και οι για­τροί του Νοσο­κο­μεί­ου Ρεθύ­μνου, απαι­τώ­ντας να μπει ένα τέρ­μα στην παρα­πέ­ρα υπο­βάθ­μι­ση του μονα­δι­κού νοσο­κο­μεί­ου στον νομό. Κατήγ­γει­λαν ταυ­τό­χρο­να την από­φα­ση για «εφη­με­ρία τομέα» στο ΤΕΠ κατά τις ημέ­ρες που δεν έχει ειδι­κευό­με­νο ή «έμπει­ρο» αγρο­τι­κό για­τρό, μια επι­λο­γή επι­κίν­δυ­νη για την υγεία και την ασφά­λεια των ασθενών.

Την ορια­κή κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται το νοσο­κο­μείο μετέ­φε­ρε στους συγκε­ντρω­μέ­νους η Μιχα­έ­λα Αβδή, αγρο­τι­κή ιατρός του ΚΥ Σπη­λί­ου και γραμ­μα­τέ­ας της Ενω­σης Για­τρών ΕΣΥ Ρεθύ­μνου. Οπως είπε, μετα­ξύ άλλων «το Τμή­μα Επει­γό­ντων Περι­στα­τι­κών ήδη λει­τουρ­γεί χωρίς την παρου­σία επι­με­λη­τή για­τρού και με λιγο­στούς ειδι­κευό­με­νους ή μετα­κι­νού­με­νους αγρο­τι­κούς για­τρούς, δηλα­δή με λύσεις μπαλωμάτων».

Και, εξη­γώ­ντας πού οδη­γεί η από­φα­ση για «εφη­με­ρία τομέα», είπε ότι θα έχου­με τον παρα­λο­γι­σμό ασθε­νείς να προ­σέρ­χο­νται στα παθο­λο­γι­κά ΤΕΠ και να εξε­τά­ζο­νται π.χ. από κάποιον νεφρο­λό­γο, κάτι που «θέτει σε άμε­σο κίν­δυ­νο την υγεία, την ζωή των ασθε­νών και των ίδιων των γιατρών».

«Διεκ­δι­κού­με ένα ανα­βαθ­μι­σμέ­νο, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο, δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας για όλο τον λαό. Απαι­τού­με τώρα να γίνουν μόνι­μες προ­σλή­ψεις και να δοθούν κίνη­τρα στους εργα­ζό­με­νους για να στε­λε­χω­θούν με πλή­ρες προ­σω­πι­κό όλα τα νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας της χώρας», ανέ­φε­ρε η ομι­λή­τρια, καλώ­ντας σε συνέ­χι­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, ενώ ανα­κοί­νω­σε ότι το επό­με­νο διά­στη­μα προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται και σύσκε­ψη με όλους τους φορείς και τα σωμα­τεία της πόλης.

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρευ­ρέ­θη­κε εκφρά­ζο­ντας τη στή­ρι­ξή της αντι­προ­σω­πεία της ΚΟ Ρεθύ­μνου του ΚΚΕ, με τον Νίκο Μανου­σά­κη, περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», να καλεί σε ξεση­κω­μό, για­τί «το αγα­θό της δημό­σιας Υγεί­ας δεν παζαρεύεται».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο