Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11/9 2001 σκότωσαν πάνω από 500.000 ανθρώπους και κόστισαν σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέ­ψει περί­που 6 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε πολέ­μους που συνέ­βαλ­λαν άμε­σα στον θάνα­το περί­που 500.000 άνθρω­ποι μετά από τις επι­θέ­σεις 9/11 του 2001. Το Ινστι­τού­το Διε­θνών και Δημο­σί­ων υπο­θέ­σε­ων του Πανε­πι­στή­μιου Brown του Watson δημο­σί­ευ­σε την ετή­σια έκθε­σή του «Κόστος του πολέ­μου» λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις δαπά­νες του Πεντα­γώ­νου, τον λογα­ρια­σμό για τις επι­χει­ρή­σεις έκτα­κτης ανά­γκης στο εξω­τε­ρι­κό, καθώς και πολε­μι­κές δαπά­νες που σχε­τί­ζο­νται με δαπά­νες του Υπουρ­γεί­ο­ου Εξω­τε­ρι­κών, υπο­χρε­ω­τι­κές δαπά­νες για την περί­θαλ­ψη των βετε­ρά­νων πολέ­μου, το χρέ­ος από τα δάνεια που λαμ­βά­νο­νται για να πλη­ρω­θούν οι πόλέ­μοι, και τις δαπά­νες για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας από το Υπουρ­γείο εσω­τε­ρι­κής ασφάλειας.

«Συμπε­ρα­σμα­τι­κά το υψη­λό κόστος του πολέ­μου και των σχε­τι­κών έμμε­σων δαπα­νών ενέ­χουν απει­λή για την εθνι­κή ασφά­λεια επει­δή είναι δαπά­νες μη βιώ­σι­μες. Η κοι­νω­νία της Αμε­ρι­κής θα εξυ­πη­ρε­τη­θεί καλύ­τε­ρα με αυξη­μέ­νη δια­φά­νεια και με την ανά­πτυ­ξη μιας ολο­κλη­ρω­μέ­νης στρα­τη­γι­κής για τον τερ­μα­τι­σμό των πολέ­μων και την ενα­σχό­λη­ση με άλλες προ­τε­ραιό­τη­τες επεί­γου­σας εθνι­κής ασφά­λειας» κατα­λή­γει η έκθεση.

Οι ΗΠΑ ξεκί­νη­σαν έναν παγκό­σμιο πόλε­μο κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας μετά τις επι­θέ­σεις της 9/11 που σκό­τω­σαν σχε­δόν 3.000 ανθρώ­πους και ήταν, κατά τις δηλώ­σεις τους, οργα­νω­μέ­νη από την Αλ-Κάι­ντα. Εβδο­μά­δες αργότερα,οι ΗΠΑ εισέ­βαλ­λαν στο Αφγα­νι­στάν, που την επο­χή εκεί­νη ελεγ­χό­ταν από τους Ταλι­μπάν, συμ­μά­χους της Αλ-Κάι­ντα . Τον Μάρ­τιο του 2003, η Ουά­σιγ­κτον ανέ­τρε­ψε τον Πρό­ε­δρο του Ιράκ, Σαντάμ Χου­σε­ΐν με νεα εισβο­λή, κατη­γο­ρώ­ντας τον για την ανά­πτυ­ξη όπλων μαζι­κής κατα­στρο­φής και υπό­θαλ­ψη, κατά τον ορι­σμό των ΗΠΑ, τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων και βάζο­ντας την χώρα στην κατα­στρο­φή και στο χάος.

Παρά τις αρχι­κές γρή­γο­ρες νίκες εκεί, ο στρα­τός των ΗΠΑ μαστί­ζε­ται από τις εν εξε­λί­ξει εξε­γέρ­σεις σε αυτές τις δύο χώρες και εκτός αυτού επε­κτά­θη­κε σε «αντι­τρο­μο­κρα­τι­κές» επι­χει­ρή­σεις σε όλη την περιο­χή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Λιβύ­ης, του Πακι­στάν, της Σομα­λί­ας και της Υεμένης.

Το 2014, οι ΗΠΑ συγκρό­τη­σαν διε­θνή συνα­σπι­σμό με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση του ISIS, που ξεπή­δη­σε μετά την εισβο­λή των ΗΠΑ στο Ιράκ και εξα­πλώ­θη­κε και στη γει­το­νι­κή Συρία και ακό­μη πιο πέρα.

” Η έκθε­ση δια­πι­στώ­νει ότι ο στρα­τός των ΗΠΑ διε­ξά­γει αντι­τρο­μο­κρα­τι­κές επι­χειρ­ρή­σεις σε 76 χώρες, ή περί­που στο 39% των Εθνών του κόσμου, σε απέ­ρα­ντες εκτά­σεις σε όλη την υδρό­γειο» Επι­πλέ­ον, αυτές οι επι­χει­ρή­σεις «συνο­δεύ­τη­καν από παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών και στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό».

teror1

Συνο­λι­κά, οι ερευ­νη­τές υπο­λό­γι­σαν ότι «μετα­ξύ 480.000 και 507.000 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στους μετα‑9/11 πολέ­μους στο Ιράκ, Αφγα­νι­στάν και και στο Πακιστάν»

Δεν περι­λαμ­βά­νει τους περισ­σό­τε­ρους από 350.000 θανά­τους από τον πόλε­μο στη Συρία, που μαί­νε­ται από το 2011 μετά την πρό­κλη­ση εμφυ­λί­ου πολέ­μου από δυνά­μεις που πάλι οργα­νώ­θη­καν από τις ΗΠΑ.

Την ίδια χρο­νιά, η ηγε­σία των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρε­νέ­βη στη Λιβύη και στή­ρι­ξε τους αντάρ­τες ενα­ντί­ον του Καντά­φι, αφή­νο­ντας το έθνος σε μια συνε­χή κατά­στα­ση εμφυ­λί­ου πολέμου.

Το συνο­λι­κό ανθρώ­πι­νο κόστος για τις ΗΠΑ σε όλη τη δρά­ση της στην Πακι­στάν, το Ιράκ και Αφγα­νι­στάν ήταν 6.951 στρα­τιώ­τες του τακτι­κού στρα­τού, 21 πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό και 7.820 στρα­τιώ­τες εργολάβοι-μισθοφόροι.

«Ενώ συχνά γνω­ρί­ζου­με πόσοι στρα­τιώ­τες των ΗΠΑ σκο­τώ­νο­νται, οι περισ­σό­τε­ροι άλλοι αριθ­μοί έχουν έναν βαθ­μό αβε­βαιό­τη­τας.  Δεν μπο­ρού­με ποτέ να ξέρου­με  τον συνο­λι­κό αριθ­μό θανά­των σε αυτούς τους πολέ­μους. Για παρά­δειγ­μα, μπο­ρεί να έχουν πεθά­νει δεκά­δες χιλιά­δων αμά­χων στην κατά­λη­ψη της Μοσού­λης αλλά και άλλων πόλε­ων από τον ISIS, αλλά τα σώμα­τά τους δεν έχουν ακό­μη ανα­κα­λυ­φθεί» σημειώ­νει η έκθεση.

«Επι­πλέ­ον, αυτή η έκθε­ση δεν περι­λαμ­βά­νει τους «έμμε­σους θανά­τους» για παρά­δειγ­μα λόγω της απώ­λειας της πρό­σβα­σης στην τρο­φή, νερό, υγειο­νο­μι­κές εγκα­τα­στά­σεις, ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας ή άλλων έργων υπο­δο­μής» προσθέτει.

teror

Τον Φεβρουά­ριο, ο Πρό­ε­δρος Donald Trump εκτί­μη­σε ότι «έχου­με περά­σει τα 7 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στη Μέση Ανα­το­λή», προ­σθέ­το­ντας « αυτό είναι λάθος!». Εβδο­μά­δες αργό­τε­ρα, φέρε­ται να είπε στους στρα­τιω­τι­κούς του συμ­βού­λους να προ­ε­τοι­μά­σουν ένα σχέ­διο για να απο­σύ­ρει τα στρα­τεύ­μα­τα από τη Συρία, όσο ο πόλε­μος ενά­ντια στον ISIS έφτα­σε στις τελι­κές του φάσεις. Όμως ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι της Ουά­σιγ­κτον έχουν έκτο­τε εκτι­μή­σει πως έχει αντί­θε­τα επε­κτα­θεί η Αμε­ρι­κα­νι­κή απο­στο­λή —που θεω­ρεί­ται παρά­νο­μη από τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση και τους συμ­μά­χους της — ώστε να συμπε­ρι­λά­βει την αντι­με­τώ­πι­ση του Ιράν και των σύμ­μα­χων τους!

Συμ­φέ­ρει τις ΗΠΑ να βλέ­πουν παντού τρο­μο­κρά­τες, ακό­μη και ολό­κλη­ρους λαούς και κρά­τη, να εφεύ­ρουν και να δημιουρ­γούν τρο­μο­κρά­τες και με αφορ­μή αυτή την κατά­στα­ση να εισβάλ­λουν σε όποια χώρα θέλουν, να μακε­λεύ­ουν τους λαούς, να χρη­σι­μο­ποιούν τους τάχα ανε­ξάρ­τη­τους διε­θνείς Οργα­νι­σμούς ακό­μη και να τους γρά­φουν στα παλιά τους τα παπού­τσια. Τα κίνη­τρα του κέρ­δους τους επι­τρέ­πει να κατα­στρέ­φουν χώρες ολό­κλη­ρες για να τους πάρουν τον όποιο πλού­το δια­θέ­τουν ή να τις χρη­σι­μο­ποιούν σαν υπο­τα­κτι­κούς τους.

Επει­δή η ανάρ­τη­ση γίνε­ται τις μέρες της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου και τα συν­θή­μα­τα των αγω­νι­στών ενά­ντια στους Αμε­ρι­κά­νους και το ΝΑΤΟ δονούν την ατμό­σφαι­ρα γίνε­ται ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη η εγκλη­μα­τι­κή ευθύ­νη της Ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης που στέλ­νει στρα­τιώ­τες σε αυτούς τους πολέ­μους και συμ­με­τέ­χει στις επι­κίν­δυ­νες λυκοσυμμαχίες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο