Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι «φωνές της πέτρας» ανταμώνουν στo θέατρο Πέτρας!

Το Σάβ­βα­το, 1η Ιού­λη 2023, και ώρα 9 μ.μ. γίνε­ται η μεγά­λη γιορ­τή του πολυ­φω­νι­κού τρα­γου­διού στο θέα­τρο της Πέτρας με τη συμ­με­το­χή είκο­σι πολυ­φω­νι­κών σχη­μά­των και ελεύ­θε­ρη είσο­δο. Με αυτή τη μεγα­λύ­τε­ρη, δια­χρο­νι­κά, πολυ­φω­νι­κή σύνα­ξη το Πολυ­φω­νι­κό Καρα­βά­νι, που είναι ο οργα­νω­τής, ολο­κλη­ρώ­νει τον γιορ­τα­σμό για την παγκό­σμια ανα­γνώ­ρι­σή του με την εγγρα­φή του, το 2020, στο διε­θνή κατά­λο­γο Καλών Πρα­κτι­κών Δια­φύ­λα­ξης Άυλης Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO. 

To Πολυ­φω­νι­κό Καρα­βά­νι είναι θεσμός που διορ­γα­νώ­νε­ται από την αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρία «Άπει­ρος».  Τα καρα­βά­νια στην μνή­μη των Ηπει­ρω­τών ήταν ο τρό­πος ταξι­διού στην ξενι­τιά αλλά και η γέφυ­ρά τους με τον κόσμο. Ταξί­δια πολ­λών εβδο­μά­δων, με οδη­γούς τους κυραν­τζή­δες, κάθε μέρα και σε άλλο τόπο, από την Ήπει­ρο αλλά και σε τόπους μακρι­νούς, όπως η Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, η Φιλιπ­πού­πο­λη, η Βλα­χιά, η Βιέν­νη. Το Πολυ­φω­νι­κό Καρα­βά­νι ξεκί­νη­σε το 1998, με μια εκδή­λω­ση για το Ηπει­ρώ­τι­κο Πολυ­φω­νι­κό Τρα­γού­δι στο Πολύ­δρο­σο Θεσπρω­τί­ας και συνε­χί­σθη­κε το 1999 με την 1η Διε­θνή Συνά­ντη­ση Πολυ­φω­νι­κού Τρα­γου­διού σε Δελ­βι­νά­κι, Κτί­σμα­τα, Φιλιά­τες και Πλαί­σιο. Έκτο­τε το Πολυ­φω­νι­κό Καρα­βά­νι συνε­χί­ζει το ταξί­δι των «φωνών της πέτρας» εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι Μεγά­λες Γιορ­τές Πολυ­φω­νι­κού Τρα­γου­διού που διορ­γα­νώ­νο­νται από την «Άπει­ρο» — Πολυ­φω­νι­κό Καρα­βά­νι από το 2000 κάθε χρό­νο, και από το 2002 φιλο­ξε­νού­νται από το Φεστι­βάλ Πέτρας και τον Δήμο Πετρού­πο­λης στο Θέα­τρο Πέτρας. Η 23η Μεγά­λη Γιορ­τή Πολυ­φω­νι­κού Τρα­γου­διού διορ­γα­νώ­νε­ται στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 40 χρό­νων του Θεά­τρου Πέτρας!

Στη γιορ­τή στο θέα­τρο της Πέτρας την 1η Ιού­λη 2023 θα πάρουν μέρος είκο­σι πολυ­φω­νι­κοί όμι­λοι και μου­σι­κά σχή­μα­τα, από όλες τις γενιές τoυ πολυ­φω­νι­κού τρα­γου­διού, με τρα­γού­δια από όλες τις περιο­χές της ηπει­ρώ­τι­κης πολυ­φω­νί­ας: Πωγώ­νι, Δερό­πο­λη, Άνω Πωγώ­νι, Άνω Δερό­πο­λη, Μουρ­γκά­να, Παρα­κά­λα­μο, Ριζά, Βούρ­κο, Χει­μάρ­ρα, αλλά και με πολυ­φω­νί­ες της Αλβα­νί­ας, του Βώλα­κα Δρά­μας και της ελλη­νό­φω­νης Kάτω Ιταλίας!

Συμ­με­τέ­χουν οι πολυ­φω­νι­κοί όμι­λοι και τα σχή­μα­τα:  «Δελ­βι­νιώ­τι­κα», Kοσο­βί­τσα, «Πεντά­το­νο», «Χαο­νία», Χλω­μό Άνω Πωγω­νί­ου, Ομο­σπον­δί­ας Μουρ­γκά­νας, «Vëllazërimi» (Αλβα­νία), Συλ­λό­γου Βορειοη­πει­ρω­τών «Χάο­νες», «Όμορ­φη Χει­μάρ­ρα» (Ένω­ση Χει­μαρ­ριω­τών), «Πολύ­φω­νο», «Ωδές», «Ιώ» (Βώλα­κας, Κάτω Ιτα­λία). Πανη­πει­ρω­τι­κού Συλ­λό­γου Πατρών, Εργα­στή­ρι Ηπει­ρώ­τι­κης Πολυ­φω­νί­ας της ΠΣΕ, Συλ­λό­γου Ηπει­ρω­τών Χαϊ­δα­ρί­ου «Δωδω­ναί­ον Φως», Συλ­λό­γου «Ιλισ­σός»», Συλ­λό­γου «Ακρί­τας» Καλα­μά­τας, Συλ­λό­γου Διβριω­τών Βορεί­ου Ηπείρου.

Συμ­με­τέ­χουν μαζί τους και δύο σπου­δαία μου­σι­κά σχή­μα­τα, οι Θρα­κιώ­τι­κες γκάι­ντες του Χρί­στου Δανά­κη και η εξαί­ρε­τη ηπει­ρώ­τι­κη κομπα­νία του Τάσου Μαγκλά­ρα, σε πολυ­φω­νι­κά τρα­γού­δια με οργα­νι­κή συνο­δεία και ηπει­ρώ­τι­κους σκο­πούς, συνο­δεύ­ο­ντας τον πάν­δη­μο χορό στην κορύ­φω­ση της γιορτής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο