Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ανακοίνωσε συμφωνία με τον Ζ. Ζάεφ ο Αλ. Τσίπρας

Για την επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας ενη­μέ­ρω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας τον πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Προ­κό­πη Παυ­λό­που­λο κατά τη συνά­ντη­ση που είχαν στο Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο και αφού είχε προη­γη­θεί τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον πρω­θυ­πουρ­γό της γει­το­νι­κής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Συμ­φω­νία την οποία χαρα­κτή­ρι­σε καλή ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας ενη­με­ρώ­νο­ντας τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρ­τα­τί­ας Προ­κό­πη Παυ­λό­που­λο: «Έχου­με μια καλή συμ­φω­νία, η οποία καλύ­πτει όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, που είχε θέσει η ελλη­νι­κή πλευ­ρά και που απο­τε­λούν τους βασι­κούς άξο­νες αυτού που απο­κα­λού­με εθνι­κή γραμ­μή: Έχου­με σύν­θε­τη ονο­μα­σία, με γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό, erga omnes, τόσο στο εξω­τε­ρι­κό και τις διμε­ρείς, διε­θνείς σχέ­σεις όσο και στο εσω­τε­ρι­κό. Άρα οι γεί­το­νες μας ανα­λαμ­βά­νουν υπο­χρέ­ω­ση για συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επι­σή­μα­νε ο κ. Τσί­πρας, η συμ­φω­νία θα κυρω­θεί από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά μετά τη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση στα Σκόπια.

Σημεί­ω­σε επί­σης ότι μετά την τελι­κή τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώ­τος που ενη­με­ρώ­νει είναι ο Πρό­ε­δρος της Δημ­κρα­τί­ας, και αμέ­σως μετά θα ενη­με­ρώ­σει τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς και θα επι­κοι­νω­νή­σει με τον πρό­ε­δρο της Βου­λής για να διορ­γα­νω­θεί ειδι­κή συνε­δρί­α­ση για την ενη­μέ­ρω­ση της εθνι­κής αντιπροσωπείας.

Έκλει­σε λέγο­ντας ότι πρό­κει­ται για μια ιστο­ρι­κή στιγ­μή. Χρέ­ος όλων μας είναι να απο­τι­μή­σου­με με νηφα­λιό­τη­τα αυτή τη συμ­φω­νία, που κατά τη γνώ­μη μου απο­τε­λεί “ένα πολύ σημα­ντι­κό ιστο­ρι­κό βήμα”.

Από την πλευ­ρά του, ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας είπε από εδώ και πέρα ενα­πό­κει­ται στη γεί­το­να χώρα να κάνει πρά­ξη αυτά που ανα­φέ­ρο­νται στη συμ­φω­νία και επι­σή­μα­νε την προ­ϋ­πό­θε­ση για ανα­θε­ώ­ρη­ση του συντάγ­μα­τος της γεί­το­νος. Υπο­γράμ­μι­σε επί­σης ότι ο σεβα­σμός της ιστο­ρί­ας, και η συμ­μόρ­φω­ση της γεί­το­νος με αυτή, απο­τε­λεί ένα δια­βα­τή­ριο για την περαι­τέ­ρω πορεία της και πρό­σθε­σε ότι η καλή γει­το­νία στη­ρί­ζε­ται στο σεβα­σμό. Ευχα­ρί­στη­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό για την τήρης της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής τάξης στα εθνι­κά θέμα­τα, που σημαί­νει ενη­μέ­ρω­ση του ΠτΔ και των πολι­τι­κών αρχηγών.

Ονο­μα­σία ΠΓΔΜ: Στο παρά ένα της ανα­κοί­νω­σης συμ­φω­νί­ας για να προ­λά­βουν τα ευρω­α­τλα­ντι­κά χρονοδιαγράμματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο