Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουίλτ Τσάμπερλεϊν: Πωλήθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων η θρυλική φανέλα του στους Λέικερς

Σε δημο­πρα­σία του βρε­τα­νι­κού οίκου Σόθ­μπις, πωλή­θη­κε η ανε­κτί­μη­τη και ιστο­ρι­κή φανέ­λα του Ουίλτ Τσά­μπερ­λεϊν, από τους τελι­κούς του ΝΒΑ του 1972, ανά­με­σα στους Λος Άντζε­λες Λέι­κερς και τους Νιου Γιορκ Νικς, ένα­ντι 5 εκατ. δολαρίων.

Ο Ουίλτ Τσά­μπερ­λεϊν υπήρ­ξε ένας από τους πιο επι­δρα­στι­κούς σέντερ στο ΝΒΑ και η φανέ­λα με την οποία κατέ­κτη­σε το πρω­τά­θλη­μα το 1972 με τους Λέι­κερς απο­τε­λεί… κει­μή­λιο για τους συλ­λέ­κτες αντι­κει­μέ­νων με αθλη­τι­κή συνάφεια.

Συγκε­κρι­μέ­να, η πολύ­τι­μη φανέ­λα του Τσά­μπερ­λεϊν πωλή­θη­κε για 4,9 εκατ. δολά­ρια, χωρίς να έχει γίνει γνω­στή μέχρι στιγ­μής η ταυ­τό­τη­τα του αγο­ρα­στή. Με αυτή τη φανέ­λα, ο Τσά­μπερ­λεϊν είχε ανα­δει­χτεί και MVP των τελι­κών του 1972.

Η συγκε­κρι­μέ­νη φανέ­λα του Ουίλτ Τσά­μπερ­λεϊν είναι η τρί­τη σε αξία φανέ­λα που πωλεί­ται σε δημο­πρα­σία του οίκου Σόθ­μπις μετά τα 10,91 εκατ. δολά­ρια αυτής του Μάικλ Τζόρ­νταν από το “ Last Dance”, τον έκτο και τελευ­ταίο του τίτλο και τα 9,2 8 εκατ. δολά­ρια της φανέ­λας του Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να, με την οποία είχε σημειώ­σει το γκολ κατά της Αγγλί­ας το 1986 με το «χέρι του… Θεού».

Τον περα­σμέ­νο Ιανουά­ριο (2023), η φανέ­λα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, την οποία είχε φορέ­σει στο α΄ μέρος του Game 7 των τελι­κών του ΝΒΑ ανά­με­σα στους Μαϊ­ά­μι Χιτ και τους Σαν Αντό­νιο Σπερς πωλή­θη­κε σε δημο­πρα­σία του οίκου Σόθ­μπις ένα­ντι του ποσού των 3,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων και απο­τε­λεί πλέ­ον την 4η ακρι­βό­τε­ρη που που­λά­ει ο αγγλι­κός οίκος. Το ανα­μνη­στι­κό με τη μεγα­λύ­τε­ρη αξία του ΛεΜπρόν Τζέιμς παρα­μέ­νει το αυτό­γρα­φο του από τη “rookie” σεζόν του (2003–04, Κλί­βε­λαντ Καβα­λί­ερς), το οποίο είχε αγο­ρά­σει συλ­λέ­κτης ένα­ντι 5,2 εκατ. δολαρίων.

Στον 5ο τελι­κό με τους Νιου Γιορκ Νικς, ο Ουίλτ Τσά­μπερ­λεϊν είχε σημειώ­σει 24 πόντους, μάζε­ψε 29 ριμπά­ουντ, μοί­ρα­σε 8 ασίστ και έκα­νε 8 κοψί­μα­τα… και όλα αυτά… ενώ αγω­νι­ζό­ταν με επώ­δυ­νο τραυ­μα­τι­σμό στο δεξί χέρι.

Έναν χρό­νο αργό­τε­ρα, το 1973, ο Τσά­μπερ­λεϊν, «κρέ­μα­σε τα παπού­τσια του» μετρώ­ντας στη λαμπρή αθλη­τι­κή καριέ­ρα του δύο τίτλους ΝΒΑ, τέσ­σε­ρα βρα­βεία MVP της σεζόν και ένα βρα­βείο MVP των τελι­κών, καθώς και 13 παρου­σί­ες στο NBA All-Star Game, ανά­με­σα σε πολ­λές άλλες διακρίσεις.

Το 1962 και συγκε­κρι­μέ­να στις 2 Μαρ­τί­ου ο Τσά­μπερ­λεϊν, μπρο­στά σε 4.124 θεα­τές, σημεί­ω­σε 100 πόντους στη νίκη των Φιλα­δέλ­φεια Γουό­ριορς επί των Νιου Γιορκ Νικς (169–147), ρεκόρ που δεν… φαί­νε­ται να μπο­ρεί να ξεπε­ρα­στεί ποτέ, αφού ακό­μη κι ο αεί­μνη­στος Κόμπι Μπράιαντ δεν μπό­ρε­σε να σημειώ­σει περισ­σό­τε­ρους από 81 πόντους σε έναν αγώ­να στην καριέ­ρα του.

Ο Τσά­μπερ­λεϊν είχε 30,1 πόντους, 22,9 ριμπά­ουντ και 4,4 ασίστ μέσο όρο ανά αγώ­να στην καριέ­ρα του στο ΝΒΑ.

Έφυ­γε από τη ζωή, όμως… νωρίς, σε ηλι­κία 63ων ετών, το 1999.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο