Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία: Απαλλάχθηκε η δημοσιογράφος που είχε κλοτσήσει μετανάστες στα σύνορα με τη Σερβία

Η δημο­σιο­γρά­φος που είχε χτυ­πή­σει και κλο­τσή­σει μετα­νά­στες οι οποί­οι προ­σπα­θού­σαν να δια­φύ­γουν από την αστυ­νο­μία κατά τη διάρ­κεια της μετα­να­στευ­τι­κής κρί­σης του 2015, απαλ­λά­χθη­κε σήμε­ρα από το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της Ουγ­γα­ρί­ας που ακύ­ρω­σε την προη­γού­με­νη κατα­δί­κη της από κατώ­τε­ρα δικαστήρια.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο έκρι­νε ότι το πρω­το­δι­κείο και το Εφε­τείο, που είχαν κρί­νει ένο­χη την δημο­σιο­γρά­φο Πέτρα Λάζ­λο δεν της είχαν απο­δώ­σει την ορθή κατηγορία.

Την επο­χή εκεί­νη, το βίντεο που εικο­νί­ζει τη Λάζ­λο να κλο­τσά­ει έναν άνδρα και τον γιο του και να προ­σπα­θεί να βάλει τρι­κλο­πο­διά σε ένα κορι­τσά­κι, στα σύνο­ρα της Ουγ­γα­ρί­ας με τη Σερ­βία, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, προ­κα­λώ­ντας οργή. Την ίδια περί­ο­δο η Βου­δα­πέ­στη δεχό­ταν ήδη σφο­δρές επι­κρί­σεις για την εχθρι­κή στά­ση της απέ­να­ντι στους μετανάστες.

lazlo1

Το επει­σό­διο εκτυ­λί­χθη­κε στις 8 Σεπτεμ­βρί­ου 2015, στο απο­κο­ρύ­φω­μα της μετα­να­στευ­τι­κής κρί­σης. Εκεί­νη την ημέ­ρα, πολ­λές ομά­δες μετα­να­στών έσπα­σαν την αλυ­σί­δα που είχαν σχη­μα­τί­σει οι Ούγ­γροι αστυ­νο­μι­κοί και πέρα­σαν στο ουγ­γρι­κό έδαφος.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο παρα­δέ­χτη­κε ότι η Λάζ­λο κλό­τση­σε δύο ανθρώ­πους και προ­σπά­θη­σε να κάνει το ίδιο με έναν τρί­το, όμως εκτί­μη­σε ότι αυτό έγι­νε στο πλαί­σιο “μιας επί­θε­σης πολ­λών εκα­το­ντά­δων μετα­να­στών” που προ­σπα­θού­σαν να ξεφύ­γουν από την αστυ­νο­μία. Επι­προ­σθέ­τως, η πρά­ξη της δημο­σιο­γρά­φου, “μολο­νό­τι ηθι­κά εσφαλ­μέ­νη, συνι­στά δια­τά­ρα­ξη και όχι βαν­δα­λι­σμό”, κατη­γο­ρία για την οποία είχε κρι­θεί ένο­χη το 2017. Η δια­τά­ρα­ξη εξάλ­λου είναι πταί­σμα και έχει ήδη παρα­γρα­φεί, γεγο­νός που σημαί­νει ότι η ποι­νι­κή δια­δι­κα­σία παύει.

Η δημο­σιο­γράρ­φος, που εργα­ζό­ταν για ένα τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι προ­σκεί­με­νο στην άκρα δεξιά, είχε υπο­στη­ρί­ξει τότε ότι έδρα­σε κατ’ αυτόν τον τρό­πο επει­δή “πανι­κο­βλή­θη­κε”.

Ο Σύρος και ο γιος του που δέχτη­καν την επί­θε­σή της, έλα­βαν τελι­κά άσυ­λο στην Ισπανία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο