Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουζμπεκιστάν: Πέθαναν 18 παιδιά από φαρμακευτικό σιρόπι που περιείχε αιθυλενογλυκόλη

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ουζ­μπε­κι­στάν ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι του­λά­χι­στον 18 παι­διά πέθα­ναν αφού τους χορη­γή­θη­κε ένα φαρ­μα­κευ­τι­κό σιρό­πι της ινδι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας Marion Biotech Pvt Ltd.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, πέθα­ναν τα 18 από τα 21 παι­διά στα οποία χορη­γή­θη­κε το σιρό­πι Doc‑1 Max επει­δή εμφά­νι­ζαν οξεία ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα. Στον ιστό­το­πο της εται­ρεί­ας το σιρό­πι αυτό ανα­φέ­ρε­ται ως θερα­πευ­τι­κό σκεύ­α­σμα για τα συμ­πτώ­μα­τα του κρυο­λο­γή­μα­τος και της γρίπης.

Μια παρ­τί­δα του σιρο­πιού περιεί­χε την ουσία αιθυ­λε­νο­γλυ­κό­λη που, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, είναι τοξι­κή. Το σιρό­πι είχε εισα­χθεί στο Ουζ­μπε­κι­στάν από την εται­ρεία Quramax Medical LLC.

Το σιρό­πι δόθη­κε στα παι­διά στο σπί­τι τους, χωρίς ιατρι­κή συντα­γή, είτε από τους γονείς τους ή κατό­πιν συμ­βου­λής φαρ­μα­κο­ποιών, σε δόσεις μεγα­λύ­τε­ρες των επι­τρε­πό­με­νων για τις ηλι­κί­ες αυτές.

Δεν έχει απο­σα­φη­νι­στεί μέχρι στιγ­μής αν όλα ή κάποια από τα παι­διά κατα­νά­λω­σαν σιρό­πι από την ύπο­πτη παρ­τί­δα ή αν έλα­βαν δόση υψη­λό­τε­ρη της κανο­νι­κής ή και τα δύο.

Μια πηγή στην κυβέρ­νη­ση της Ινδί­ας είπε ότι το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας εξε­τά­ζει το θέμα.

Την Τρί­τη στην Ινδία ξεκί­νη­σαν επι­θε­ω­ρή­σεις σε ορι­σμέ­νες φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες σε όλη τη χώρα ώστε να δια­σφα­λι­στεί ότι τηρού­νται τα υψη­λά πρό­τυ­πα παρα­σκευ­ής των φαρμάκων.

Στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου, στην Γκά­μπια, του­λά­χι­στον 70 παι­διά πέθα­ναν αφού τους χορη­γή­θη­καν σιρό­πια της ινδι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας Maiden Pharmaceuticals Ltd, σύμ­φω­να με τις αρχές της αφρι­κα­νι­κής χώρας. Ωστό­σο, η κυβέρ­νη­ση της Ινδί­ας και η εται­ρεία δια­ψεύ­δουν ότι ευθύ­νε­ται η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία για τους θανάτους.

Στο Ουζ­μπε­κι­στάν, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ρε ότι απέ­λυ­σε επτά υπαλ­λή­λους επει­δή επέ­δει­ξαν «αμέ­λεια», αφού δεν ανέ­λυ­σαν εγκαί­ρως τους θανά­τους των παι­διών και δεν έλα­βαν τα κατάλ­λη­λα μέτρα. Πρό­σθε­σε ότι επι­βλή­θη­καν πει­θαρ­χι­κές ποι­νές σε κάποιους «ειδι­κούς», χωρίς να διευ­κρι­νί­σει τι ρόλο έπαι­ξαν αυτοί οι «ειδι­κοί».

Οι αρχές απέ­συ­ραν επί­σης τα χάπια και τα σιρό­πια Doc‑1 Max από όλα τα φαρμακεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο