Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Βασιλιάς κι Εγώ: Η Ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά

Ο Ερίκ Καντο­νά αγω­νί­στη­κε στη Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ μόλις πέντε χρό­νια, ωστό­σο η κλη­ρο­νο­μιά και η επιρ­ροή του παρα­μέ­νουν ανε­ξί­τη­λες. Έγι­νε ο πρώ­τος μη Άγγλος που ψηφί­στη­κε από τους δημο­σιο­γρά­φους ως καλύ­τε­ρος ποδο­σφαι­ρι­στής. Ανα­δεί­χθη­κε παί­κτης του αιώ­να από τους φίλους της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ και ανα­κη­ρύ­χθη­κε ως η πιο εμβλη­μα­τι­κή μορ­φή της Πρέ­μιερ Λιγκ για την πρώ­τη δεκα­ε­τία της.

Ο Γάλ­λος γοή­τευ­σε τόσο τους οπα­δούς του παι­χνι­διού όσο και εκεί­νους που δεν γνώ­ρι­ζαν ποδό­σφαι­ρο. Ξεδί­πλω­σε το ταλέ­ντο του στα γήπε­δα, αλλά κρά­τη­σε μακριά τα φώτα από την προ­σω­πι­κή του ζωή.

Με τον Μπο­λί γνω­ρί­στη­καν στη Γαλ­λία σε νεα­ρή ηλι­κία, καθώς στις ακα­δη­μί­ες της Οσέρ συνυ­πήρ­ξε με τα αδέρ­φια του. Μοι­ρά­στη­καν το πάθος τους για τη μου­σι­κή, τα βιβλία, την τέχνη και, φυσι­κά, το ποδό­σφαι­ρο. Το 1993 βρέ­θη­καν πάλι στο Μάν­τσε­στερ, όπου ο Μπο­λί σπού­δα­ζε στο Πανεπιστήμιο.

Το βρά­δυ μετά τη δια­βό­η­τη κλω­τσιά κουνγκ-φου, αλλά και στην ακρό­α­ση του δικα­στη­ρί­ου ο Μπο­λί ήταν μαζί του. Άκου­σε τις σκέ­ψεις τού Καντο­νά για τους συμπαί­κτες του, τον σύλ­λο­γο, τη σχέ­ση του με τον Σερ Άλεξ Φέρ­γκιου­σον, τις ελπί­δες και τους φόβους του. Περ­πά­τη­σαν μαζί στους δρό­μους του Μάν­τσε­στερ, από­λαυ­σαν την κουλ­τού­ρα της δεκα­ε­τί­ας του 1990. Στο βιβλίο του Ο Βασι­λιάς κι εγώ ο Μπο­λί μάς δίνει μια απα­ρά­μιλ­λη εικό­να για όλες τις πτυ­χές του Ερίκ Καντο­νά. (Από την παρου­σί­α­ση στο οπι­σθό­φυλ­λο του βιβλίου)

Ο Βασι­λιάς κι Εγώ: Η Ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο