Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών

Ο πιο θερ­μός Ιανουά­ριος στην επι­φά­νεια και τους ωκε­α­νούς του πλα­νή­τη ήταν ο μήνας που πέρα­σε, με τη μέση θερ­μο­κρα­σία να υπερ­βαί­νει κάθε προη­γού­με­νο τα τελευ­ταία 141 χρό­νια, βάσει των στοι­χεί­ων που τηρεί η Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Ωκε­α­νών και Ατμό­σφαι­ρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες του Ιανουα­ρί­ου έπο­νται ενός επί­σης εξαι­ρε­τι­κά θερ­μού 2019, του δεύ­τε­ρου πιο θερ­μού έτους που έχει κατα­γρα­φεί από τότε που υπάρ­χουν αξιό­πι­στες μετρή­σεις. Ειδι­κά τα πέντε τελευ­ταία χρό­νια, αλλά και γενι­κά η τελευ­ταία δεκα­ε­τία ήταν η θερ­μό­τε­ρη των περα­σμέ­νων 150 ετών, γεγο­νός ενδει­κτι­κό για τον ρυθ­μό της κλι­μα­τι­κής κρίσης.

Σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία, η μέση θερ­μο­κρα­σία στην επι­φά­νεια της γης και τους ωκε­α­νούς τον προη­γού­με­νο μήνα ήταν κατά 1,14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώ­να. Αυτή η μέτρη­ση, ξεπέ­ρα­σε ορια­κά το προη­γού­με­νο ρεκόρ που είχε κατα­γρα­φεί το 2016.

Οι ασυ­νή­θι­στα υψη­λή για την επο­χή ζέστη έγι­νε αισθη­τή στη Ρωσία, τη Σκαν­δι­να­βία και τον ανα­το­λι­κό Κανα­δά, όπου η θερ­μο­κρα­σία ήταν κατά μέσο όρο 5 βαθ­μούς υψηλότερη.

Άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας κατα­γρά­φη­κε τον Οκτώ­βριο και στην Ανταρ­κτι­κή, όπου κατα­γρά­φη­κε για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της θερ­μο­κρα­σία 20 βαθ­μών Κελ­σί­ου στις 9 Φεβρουα­ρί­ου. Μόλις τρεις ημέ­ρες πριν, στην Ανταρ­κτι­κή κατα­γρα­φό­ταν ένα ακό­μη ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας με 18,3 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, πρό­κει­ται για «απί­στευ­το και αφύ­σι­κο» φαινόμενο.

Αν και οι παγκό­σμιες κυβερ­νή­σεις συμ­φώ­νη­σαν το 2015 να κρα­τή­σουν την αύξη­ση της παγκό­σμιας θερ­μο­κρα­σί­ας κάτω από τους 2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, οι εκπο­μπές που οδη­γούν στην υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη δεν δεί­χνουν κανέ­να σημά­δι μείωσης.

Πηγή: Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο