Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μαδούρο, ο Γκουαϊδό, η Ελλάδα και η Γερμανία

Οι σχέ­σεις Καρά­κας — Βερο­λί­νου απο­κα­τα­στά­θη­καν, δείγ­μα ρεα­λι­σμού και των δύο πλευ­ρών. Τώρα η νέα ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, που έσπευ­σε να ανα­γνω­ρί­σει ως μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο τον Γκουαϊ­δό, πρέ­πει να επι­δεί­ξει τον ίδιο ρεαλισμό.

Η επι­στρο­φή πριν λίγες ημέ­ρες του Ντά­νιελ Κρί­νερ στο Καρά­κας πέρα­σε σχε­δόν απα­ρα­τή­ρη­τη. Δεν μπο­ρεί να συγκρι­θεί σε καμιά περί­πτω­ση με το θόρυ­βο που ξεσή­κω­σε η κήρυ­ξή του σε persona non grata από την κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο και η απέ­λα­σή του από τη χώρα πριν 4 μήνες, Ο πρέ­σβης της Γερ­μα­νί­ας στη Βενε­ζου­έ­λα είχε ταχθεί ανοι­χτά στο πλευ­ρό του Χουάν Γκουαϊ­δό, όταν αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας στις 24 Ιανουαρίου.

Διάνοιξη και πάλι διπλωματικών καναλιών

Με δημό­σιες δηλώ­σεις του είχε επα­νει­λημ­μέ­να ζητή­σει από τον Νικο­λάς Μαδού­ρο να παραι­τη­θεί, γεγο­νός που θεω­ρή­θη­κε ως ανά­μει­ξη στα εσω­τε­ρι­κά της χώρας. Η απο­κα­τά­στα­ση των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων των δύο χωρών ήταν απο­τέ­λε­σμα ρεα­λι­στι­κής προ­σέγ­γι­σης και από τις δύο πλευ­ρές. Αρχές Ιου­λί­ου ο βενε­ζου­ε­λα­νός υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών για θέμα­τα Ευρώ­πης Ιβάν Χιλ συνα­ντή­θη­κε στο Βερο­λί­νο με την εντε­ταλ­μέ­νη του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών για τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και Καραϊ­βι­κή Μάριαν Σού­ε­γκραφ με στό­χο την εξο­μά­λυν­ση των διμε­ρών σχέ­σε­ων και την επα­νέ­ναρ­ξη του δια­λό­γου, που σημειω­τέ­ον δεν είχε δια­κο­πεί ποτέ, ακό­μη και στο διά­στη­μα που η θέση του Κρί­νερ στη πρε­σβεία στο Καρά­κας είχε μεί­νει κενή.

Από το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέρ­θη­κε ότι η πρω­το­βου­λία αυτής της επα­να­προ­σέγ­γι­σης ανή­κει στη Βενε­ζου­έ­λα, η οποία αρχές Ιου­λί­ου ανα­κοί­νω­σε στο Βερο­λί­νο ότι δεν θεω­ρεί τον Ντά­νιελ Κρί­νερ πλέ­ον persona non grata. Μετά από αυτές τις εξε­λί­ξεις ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας Χόρ­χε Αρε­ά­σα δέχτη­κε τον γερ­μα­νό πρέ­σβη στην Casa Amarilla, στην αίθου­σα Jose de Sucre των επί­ση­μων τελε­τών και συνα­ντή­σε­ων, μέσα στο υπουρ­γείο των Εξω­τε­ρι­κών. Σε twitt ο Χόρ­χε Αρε­ά­σα ανα­φέ­ρει ότι «θα δια­τη­ρή­σου­με την άμε­ση επι­κοι­νω­νία και θα προ­σπα­θή­σου­με να απο­κα­τα­στή­σου­με μεγά­λο μέρος της διμε­ρούς ατζέντας».

Καθυστερεί προσωρινά η αποχώρηση του πρέσβη Κοτροκόη

Αυτό δεν θα χρεια­στεί να κάνει ο νέος Έλλη­νας πρέ­σβης Σταύ­ρος Βενι­ζέ­λος, που θα δια­δε­χθεί τον απερ­χό­με­νο πρέ­σβη Νίκο Κοτρο­κόη μετά από πάνω από 4 χρό­νια δύσκο­λης, αλλά επι­τυ­χη­μέ­νης απο­στο­λής στο Καρά­κας. Ο κ. Κοτρο­κό­ης επρό­κει­το να ανα­χω­ρή­σει από το πόστο του ορι­στι­κά τις πρώ­τες ημέ­ρες του Αυγού­στου, αφού απο­χαι­ρέ­τι­σε συνα­δέλ­φους, φίλους, συνερ­γά­τες στην πρε­σβεία και την ελλη­νι­κή κοι­νό­τη­τα. Μάλι­στα η Βενε­ζου­έ­λα του επι­δα­ψί­λευ­σε υψη­λή τιμή. Του απέ­νει­με το παρά­ση­μο Francisco de Miranda πρώ­της τάξε­ως με την ευκαι­ρία της ολο­κλή­ρω­σης της θητεί­ας του. Σύμ­φω­να με το σκε­πτι­κό της παρα­ση­μο­φό­ρη­σης «ο Έλλη­νας πρέ­σβης προ­σέ­φε­ρε υπη­ρε­σί­ες στη υπό­θε­ση της ειρή­νης και του δια­λό­γου … ζητού­σε πάντα πλη­ρο­φο­ρί­ες από πρώ­το χέρι και δεν παρα­σύρ­θη­κε ποτέ από τα ΜΜΕ, από άλλες κυβερ­νή­σεις που έκα­ναν σκέ­ψεις για τη Βενεζουέλα».

Ωστό­σο, από γερ­μα­νι­κές διπλω­μα­τι­κές πηγές έγι­νε γνω­στό ότι η ανα­χώ­ρη­ση του έλλη­να πρέ­σβη καθυ­στε­ρεί προ­σω­ρι­νά. Ίσως να σχε­τί­ζε­ται με το ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­γνώ­ρι­σε τον αρχη­γό της αντι­πο­λί­τευ­σης και πρό­ε­δρο της εκλεγ­μέ­νης εθνο­συ­νέ­λευ­σης Χουάν Γκουαϊ­δό ως νόμι­μο μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σει στην κήρυ­ξη ελεύ­θε­ρων και δημο­κρα­τι­κών προ­ε­δρι­κών εκλο­γών. Σε αυτήν την περί­πτω­ση η επί­δο­ση δια­πι­στευ­τη­ρί­ων θα πρέ­πει να γίνει στον Γκουαι­δό, που όμως μετά από 6 μήνες δεν κατά­φε­ρε να δημιουρ­γή­σει γύρω του κυβερ­νη­τι­κές δομές, και όχι στον Μαδού­ρο, κι αυτό φαί­νε­ται να προ­βλη­μα­τί­ζει την ελλη­νι­κή πλευ­ρά. Ίσως σε αυτήν την περί­πτω­ση η Αθή­να να πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει τα βήμα­τα ρεα­λι­σμού του Βερο­λί­νου, το οποίο αντε­λή­φθη ότι η κατάρ­ρευ­ση της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο δεν είναι τόσο εύκο­λη υπό­θε­ση, όσο την είχε φαντα­στεί η διε­θνής κοινότητα.

Πηγή: Deutsche Welle / Ειρή­νη Αναστασοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο