Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο πληθυσμός δεν εφάνη άξιος της επιδειχθείσης εμπιστοσύνης»

Μνή­μες Εθνι­κής Αντί­στα­σης: Προ­κή­ρυ­ξις διοι­κη­τού Φρου­ρί­ου Κρή­της, Μπρώ­υ­ερ. Ο Γερ­μα­νός διοι­κη­τής ανέ­φε­ρε λοι­πόν την 5η Ιου­λί­ου 1943:

kriti1«ΚΡΗΤΕΣ! Από της ανα­λή­ψε­ως των καθη­κό­ντων μου ως διοι­κη­τού του Φρου­ρί­ου Κρή­της επέ­δει­ξα ένα­ντι του πλη­θυ­σμού την μεγα­λυ­τέ­ραν συμπά­θειαν, εν τη ελπί­δι μιας ειλι­κρι­νούς στά­σε­ώς του και παρέ­σχον συνε­χώς σει­ράν ευνοϊ­κών μέτρων. Παρ’ όλα ταύ­τα, κατά την νύκτα της 4 προς την 5 Ιου­λί­ου, έλα­βε χώραν σει­ράν ενερ­γειών από σχε­δί­ου, ενα­ντί­ον εγκα­τα­στά­σε­ων του Γερ­μα­νι­κού στρα­τού, καθ’ ας εφο­νεύ­θη είς Γερ­μα­νός στρα­τιώ­της και ετραυ­μα­τί­σθη είς Ιτα­λός τοιούτος.

Διά του τρό­που τού­του, ο πλη­θυ­σμός δεν εφά­νη άξιος της επι­δει­χθεί­σης εμπι­στο­σύ­νης. Επει­δή οι δρά­σται, δεν ηδυ­νή­θη­σαν να δια­πρά­ξουν τας ενέρ­γειας ταύ­τας σαμπο­τάζ, είμη μόνον διά της υπο­στη­ρή­ξε­ως ενός τμή­μα­τος του πλη­θυ­σμού, διέ­τα­ξα τα κάτωθι:

1) Η αστυ­νο­μι­κή ώρα εις ολό­κλη­ρον την νήσον, καθω­ρί­ζε­ται από της εκδό­σε­ως της παρού­σης και μέχρι νεω­τέ­ρας δια­τα­γής, από της 21ης – 4.30 ώρας. Τα κέντρα δέον να κλεί­νουν κατά την 20.00 ώραν.

2) Οι κινη­μα­το­γρά­φοι, κλεί­ο­νται μέχρι νεω­τέ­ρας δια­τα­γής διά τον αστι­κόν πληθυσμόν.

3) Αι άδειαι των εργα­τών, οίτι­νες ειρ­γά­ζο­ντο εις Γερ­μα­νι­κάς υπη­ρε­σί­ας και οι οποί­οι είχον λάβει άδειαν θερι­σμού, ανακαλούνται.

4) Ετυ­φε­κί­σθη­σαν πεντή­κο­ντα (50) βεβα­ρυ­μέ­να πρό­σω­πα. Επι­φυ­λάσ­σο­μαι διά την λήψιν περαι­τέ­ρω αυση­ρών μέτρων, εάν εντός επτά ημε­ρών, δεν επι­τευ­χθή διά της εντα­τι­κής συνερ­γα­σί­ας του πλη­θυ­σμού, η ανα­κά­λυ­ψις των δρα­στών και των βοη­θών των».

Εκτε­λέ­σθη­καν από Ηρά­κλειο 20 άτο­μα (15 Εβραί­οι), από το Ρέθυ­μνο 10 και από τα Χανιά 20. Ο Μπρώ­υ­ερ κατα­δι­κά­στη­κε σαν εγκλη­μα­τί­ας πολέ­μου και εκτε­λέ­στη­κε. Είναι θαμ­μέ­νος στο γερ­μα­νι­κό πολε­μι­κό Νεκρο­τα­φείο στο Μάλεμε.

Πηγή: Αντι­στα­σια­κή Τέχνη και Λαϊ­κή Δημιουρ­γία στην Κρή­τη 1940–1950

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο