Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Λίντα Μπράουν, το κορίτσι που έβαλε τέλος στο φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία των ΗΠΑ

Η Λίντα Μπρά­ουν, η οποία τη δεκα­ε­τία του ’50 έγι­νε διά­ση­μη στις ΗΠΑ για­τί κέρ­δι­σε το δικαί­ω­μα να εγγρα­φεί σε σχο­λείο λευ­κών, έφυ­γε από τη ζωή χθες Δευ­τέ­ρα σε ηλι­κία 76 ετών.

Το 1951, όταν ήταν μόλις εννέα ετών, η Λίντα Μπρά­ουν προ­σπά­θη­σε να εγγρα­φεί σε σχο­λείο λευ­κών στην Τοπί­κα του Κάν­σας, το οποίο ήταν κοντά στην κατοι­κία της. Το σχο­λείο αρνή­θη­κε την εγγρα­φή και της είπε να εγγρα­φεί σε σχο­λείο Αφρο­α­με­ρι­κα­νών το οποίο απεί­χε τρία χιλιό­με­τρα από την κατοι­κία της και βρι­σκό­ταν πέρα από τις γραμ­μές του τρέ­νου που θα έπρε­πε να δια­σχί­ζει καθη­με­ρι­νά. Θα χρεια­ζό­ταν ακό­μη να παίρ­νει μόνη το λεωφορείο.

Οι γονείς της Μπρά­ουν πήγαν στα δικα­στή­ρια όπου και κέρ­δι­σαν τη δίκη. Η λογι­κή του πατέ­ρα της ήταν ότι η αντί­λη­ψη ότι οι Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί είναι «ίσοι αλλά χωρι­στοί» παρα­βιά­ζει τα πολι­τι­κά τους δικαιώ­μα­τα. Σε τοπι­κό επί­πε­δο ο Μπρά­ουν έχα­σε τη δίκη, αλλά ο αγώ­νας συνε­χί­στη­κε σε εθνι­κό επίπεδο.

Τελι­κά το 1954 το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ τους δικαί­ω­σε και ομό­φω­να κατάρ­γη­σε την πολι­τι­κή του δια­χω­ρι­σμού που ίσχυε για πάνω από μισό αιώ­να. Ωστό­σο η εφαρ­μο­γή δεν ήταν εύκο­λη καθώς κάποιες πολι­τεί­ες αρνή­θη­καν να συμμορφωθούν.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο