Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Άσλεϊ Κούπερ

Την τελευ­ταία πνοή του, σε ηλι­κία 83 ετών, άφη­σε σήμε­ρα ο παλαί­μα­χος Αυστρα­λός τενί­στας, Άσλεϊ Κού­περ, ο οποί­ος κατέ­κτη­σε τέσ­σε­ρις τίτλους σε τουρ­νουά γκραν σλαμ στη δεκα­ε­τία του ΄50. Μάλι­στα, το 1958 πανη­γύ­ρι­σε το τρό­παιο στο “Australian Championships” (σ.σ. το Όπεν Αυστρα­λί­ας), το Γουί­μπλε­ντον και το “U.S. Nationals” (σ.σ. το US Open) και έγι­νε ένας από τους μόλις 11 τενί­στες που έχουν κατα­κτή­σει τρία τουρ­νουά γκραν σλαμ σε ένα ημε­ρο­λο­για­κό έτος.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ο εκλι­πών κατέ­κτη­σε και τους τέσ­σε­ρις τίτλους του σε τουρ­νουά γκραν σλαμ αντι­με­τω­πί­ζο­ντας συμπα­τριώ­τες του. Πανη­γύ­ρι­σε τον «παρ­θε­νι­κό» τίτλο της καριέ­ρας του στο “Australian Championships” του 1957, όπου επι­βλή­θη­κε του Νιλ Φρέι­ζερ. Μάλι­στα, οι δύο τενί­στες τέθη­καν αντι­μέ­τω­ποι και στο Γουί­μπλε­ντον του 1958, με τον Κού­περ να επι­κρα­τεί και πάλι. Τότε οι δύο Αυστρα­λοί μοι­ρά­ζο­νταν το ίδιο δωμά­τιο, ενώ πήραν μαζί πρω­ι­νό το πρωί του τελι­κού. «Ήμα­σταν φίλοι έξω από το κορτ. Μέσα στο κορτ προ­σπα­θού­σα­με να νική­σου­με ο ένας τον άλλο» είχε δηλώ­σει πρό­σφα­τα ο Κού­περ σε συνέ­ντευ­ξή του, για να προ­σθέ­σει: «Αυτό τελεί­ω­σε και μετά ήμα­σταν φίλοι ξανά».

Το 1958 ο Κού­περ δια­τή­ρη­σε τον τίτλο του στο “Australian Championships”, επι­κρα­τώ­ντας του Μαλ Άντερ­σον, τον οποίο νίκη­σε και στον τελι­κό του “U.S. Nationals” εκεί­νη τη χρονιά.

Στη διάρ­κεια της καριέ­ρας του ο εκλι­πών κατέ­κτη­σε και τέσ­σε­ρις τίτλους γκραν σλαμ στο διπλό, έχο­ντας στους τρεις από αυτούς ως παρ­τε­νέρ τον Φρέι­ζερ, ενώ βοή­θη­σε την εθνι­κή Αυστρα­λί­ας να πανη­γυ­ρί­σει το τρό­παιο στο Davis Cup του 1957. Το 1959 έγι­νε επαγ­γελ­μα­τί­ας, ενώ αργό­τε­ρα υπη­ρέ­τη­σε για δεκα­ε­τί­ες το άθλη­μα στην Αυστρα­λία από διοι­κη­τι­κές θέσεις. Το 1991 έγι­νε μέλος του Διε­θνούς Hall of Fame του τένις.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο