Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Wailers και θρύλος της ρέγκε, Μπάνι Γουέιλερ

Ο Μπά­νι Γου­έι­λερ, ο θρυ­λι­κός Τζα­μαϊ­κα­νός τρα­γου­δι­στής της ρέγκε που ίδρυ­σε τους Wailers μαζί με τον Μπομπ Μάρ­λεϊ και τον Πίτερ Τος, πέθα­νε σήμε­ρα σε νοσο­κο­μείο της Τζα­μάι­κας, μετά από εγκε­φα­λι­κό επεισόδιο.

Ο Γου­έι­λερ, το τελευ­ταίο εν ζωή ιδρυ­τι­κό μέλος του συγκρο­τή­μα­τος, ήταν 73 ετών.

«Είναι μια μεγά­λη απώ­λεια για την Τζα­μάι­κα και τη ρέγκε», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας Άντριου Χόλ­νες, απο­κα­λώ­ντας τον «έναν αξιο­σέ­βα­στο βετε­ρά­νο της τζα­μαϊ­κα­νής μου­σι­κής σκηνής».

Ο Νέβιλ Ο’Ράιλι Λίβιν­γκ­στον, όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό όνο­μά του, κατα­γό­ταν από την Τρεντς Τάουν, μια φτω­χο­γει­το­νιά του Κίν­γκ­στον η οποία ενέ­πνευ­σε μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­τυ­χί­ες των Wailers. Έγι­νε γνω­στός με το ψευ­δώ­νυ­μο «Μπά­νι Γου­έι­λερ» ή Μπά­νι Λίβιν­γκ­στον ή, χαϊ­δευ­τι­κά, «Τζα Μπι».

Ο βρα­βευ­μέ­νος με Γκρά­μι τρα­γου­δο­ποιός γνώ­ρι­σε τον Μάρ­λεϊ και τον Τος όταν όλοι τους ήταν ακό­μη παι­διά. Οι τρεις τους ίδρυ­σαν το συγκρό­τη­μα το 1963. Σχε­δόν μια δεκα­ε­τία αργό­τε­ρα υπέ­γρα­ψαν συμ­βό­λαιο με την Island Records του παρα­γω­γού Κρις Μπλάκ­γου­ελ, ένα γεγο­νός που οδή­γη­σε στην κυκλο­φο­ρία του πέμ­πτου, κλα­σι­κού πλέ­ουν, άλμπουμ Catch a Fire.

Οι Wailers περιό­δευ­σαν σε όλον τον κόσμο και έκα­ναν πολ­λές επι­τυ­χί­ες στα είδη σκα και ροκ­στέ­ντι, όπως τα τρα­γού­δια Simmer Down, Lonesome Feeling και Thank You Lord.

Μαζί με τον Τος, ο Λίβιν­γκ­στον απο­χώ­ρη­σε τελι­κά από το συγκρό­τη­μα και ακο­λού­θη­σε σόλο καριέ­ρα, ενώ ο Μάρ­λεϊ συνέ­χι­σε τις περιο­δεί­ες με μια νέα μπά­ντα, με την ονο­μα­σία Bob Marley and the Wailers.

Ο Μπά­νι Γου­έι­λερ κυκλο­φό­ρη­σε 10 δίσκους, κερ­δί­ζο­ντας βρα­βεία Γκρά­μι του καλύ­τε­ρου ρέγκε άλμπουμ για τα Time Wil Tell: A Tribute to Bob Marley (1991), Crucial! Roots Classic (1995) και έναν φόρο τιμής στον Μάρ­λεϊ, το 1997. Στη σόλο καριέ­ρα του έκα­νε επι­τυ­χί­ες με τρα­γού­δια όπως τα Cool Runnings και Bald Head Jesus.

Τα τελευ­ταία χρό­νια ο τρα­γου­δο­ποιός, ο οποί­ος είχε απο­κτή­σει 13 παι­διά, υπέ­στη σει­ρά εγκε­φα­λι­κών επει­σο­δί­ων. Άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή σήμε­ρα στο νοσο­κο­μείο όπου νοση­λευό­ταν από τον Δεκέμ­βριο, μετά από ένα ακό­μη εγκε­φα­λι­κό, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Πολιτισμού.

Η σύζυ­γος του, η Τζιν Ουάτ, 70 ετών, εξα­φα­νί­στη­κε τον Μάιο του 2020 και μέχρι σήμε­ρα παρα­μέ­νει αγνοούμενη.

Παρα­μύ­θι: Το γαϊ­τα­νά­κι της φιλί­ας, της Ανθής Παρασκευοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο