Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων — ΟΗΕ:  68,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια το 2017 δηλαδή, ένας άνθρωπος κάθε δύο δευτερόλεπτα

Οι πόλε­μοι, η βία και οι διώ­ξεις προ­κά­λε­σαν νέο ρεκόρ βίαια εκτο­πι­σμέ­νων παγκο­σμί­ως, για πέμ­πτη συνε­χή χρο­νιά, καθι­στώ­ντας πιο κρί­σι­μη από ποτέ μια νέα παγκό­σμια συμ­φω­νία για τους πρό­σφυ­γες, σύμ­φω­να με έκθε­ση της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ που δημο­σιεύ­τη­κε στις 19 Ιου­νί­ου 2018.

Σύμ­φω­να με την ετή­σια έρευ­να «Global Trends», 68,5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι είχαν εκτο­πι­στεί βίαια σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο στο τέλος του 2017, γεγο­νός που υπο­δει­κνύ­ει έναν τερά­στιο αριθ­μό ανθρώ­πων σε κίνη­ση και ισο­δυ­να­μεί με 44.500 άτο­μα που εκτο­πί­ζο­νται κάθε μέρα ή ένα άτο­μο που εκτο­πί­ζε­ται κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Οι πρό­σφυ­γες που εγκα­τέ­λει­ψαν τις χώρες τους για να απο­φύ­γουν τις συγκρού­σεις και τις διώ­ξεις αντι­προ­σώ­πευαν 25,4 εκα­τομ­μύ­ρια, 2,9 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ροι από ό, τι το 2016. Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση που παρου­σί­α­σε ποτέ η Αρμο­στεία σε ένα μόνο έτος.

Ο αριθ­μός των νέων εκτο­πι­σμέ­νων αυξά­νε­ται επί­σης: 16,2 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι εκτο­πί­στη­καν το 2017, είτε για πρώ­τη φορά είτε επα­νει­λημ­μέ­να. Στην κορυ­φή της λίστας των παρα­γό­ντων που οδή­γη­σαν σε εκτο­πί­σεις κατά τη διάρ­κεια του 2017, ήταν η κρί­ση στη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, ο πόλε­μος στο Νότιο Σου­δάν και η δια­φυ­γή στο Μπαν­γκλα­ντές από τη Μιαν­μάρ εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων προ­σφύ­γων Ροχίνγκια.

Ο αριθ­μός των αιτού­ντων άσυ­λο, που ανα­μέ­νουν την έκβα­ση των αιτη­μά­των τους για χορή­γη­ση καθε­στώ­τος πρό­σφυ­γα, αυξή­θη­κε κατά περί­που 300.000, σε 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια, μέχρι το τέλος Δεκεμ­βρί­ου του 2017. Οι εκτο­πι­σμέ­νοι στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας τους αντι­προ­σώ­πευαν 40 εκα­τομ­μύ­ρια από το σύνο­λο, ελα­φρώς λιγό­τε­ροι από τους 40,3 εκατ. το 2016.

«Βρι­σκό­μα­στε σε μια λεω­φό­ρο, όπου η επι­τυ­χία στη δια­χεί­ρι­ση της κατα­να­γκα­στι­κής μετα­κί­νη­σης απαι­τεί μια νέα και πολύ πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­σέγ­γι­ση, ώστε να μην αφή­νο­νται οι χώρες και οι κοι­νό­τη­τες να ασχο­λού­νται μόνες με αυτό», ανέ­φε­ρε ο ύπα­τος αρμο­στής του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες Φίλιπ­πο Γκράντι.

Η έκθε­ση Global Trends της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες δημο­σιεύ­ε­ται παγκο­σμί­ως κάθε χρό­νο πριν από την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Προ­σφύ­γων στις 20 Ιουνίου.

«Σήμε­ρα, την παρα­μο­νή της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας για τους Πρό­σφυ­γες, το μήνυ­μά μου προς τα κρά­τη μέλη είναι να το υπο­στη­ρί­ξε­τε αυτό», ανέ­φε­ρε ο κ. Γκρά­ντι. «Κανείς δεν γίνε­ται πρό­σφυ­γας από επι­λο­γή, αλλά οι υπό­λοι­ποι από εμάς μπο­ρού­με να έχου­με την επι­λο­γή για το πώς βοηθούμε».

Τα ευρή­μα­τα στην έκθε­ση «Global Trends» αμφι­σβη­τούν ορι­σμέ­νες από τις αντι­λή­ψεις σχε­τι­κά με την ανα­γκα­στι­κή μετα­κί­νη­ση. Μετα­ξύ αυτών είναι η ιδέα ότι οι εκτο­πι­σμέ­νοι στον κόσμο έχουν μετα­κι­νη­θεί κυρί­ως σε χώρες του παγκό­σμιου βορ­ρά. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι το αντί­θε­το είναι αλή­θεια: 85% των προ­σφύ­γων έχουν κατα­φύ­γει σε ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες, πολ­λές από τις οποί­ες είναι απελ­πι­σμέ­να φτω­χές και λαμ­βά­νουν μικρή υπο­στή­ρι­ξη για τη φρο­ντί­δα αυτών των πλη­θυ­σμών. Επί­σης, τέσ­σε­ρις από τους πέντε πρό­σφυ­γες παρα­μέ­νουν σε χώρες δίπλα στη δική τους.

Ο εκτο­πι­σμός μεγά­λης κλί­μα­κας πέραν των συνό­ρων, είναι επί­σης λιγό­τε­ρο συχνός από ό, τι υπο­δη­λώ­νει ο συνο­λι­κός αριθ­μός των 68,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Σχε­δόν τα δύο τρί­τα εκεί­νων που ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους είναι εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νοι που δεν έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τις χώρες τους. Από τα 25,4 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες, λίγο περισ­σό­τε­ροι από το ένα πέμ­πτο είναι οι Παλαι­στί­νιοι υπό τη φρο­ντί­δα της UNRWA.

Από τους υπό­λοι­πους, για τους οποί­ους είναι υπεύ­θυ­νη η Ύπα­τη Αρμο­στεία, τα δύο τρί­τα προ­έρ­χο­νται από μόλις πέντε χώρες: Συρία, Αφγα­νι­στάν, Νότιο Σου­δάν, Μιαν­μάρ και Σομα­λία. Ο τερ­μα­τι­σμός της σύγκρου­σης σε οποια­δή­πο­τε από αυτές έχει τη δυνα­τό­τη­τα να επη­ρε­ά­σει σημα­ντι­κά την ευρύ­τε­ρη εικό­να της παγκό­σμιας μετα­κί­νη­σης, ανα­φέ­ρει η Αρμοστεία.

Δύο ακό­μα στοι­χεία από την έκθε­ση «Global Trends» είναι ότι οι περισ­σό­τε­ροι πρό­σφυ­γες ζουν σε αστι­κές περιο­χές (58%) όχι σε καταυ­λι­σμούς ή αγρο­τι­κές περιο­χές και ότι ο παγκο­σμί­ως, ο εκτο­πι­σμέ­νος πλη­θυ­σμός είναι νέος: 53% είναι παι­διά, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πολ­λών που είναι ασυ­νό­δευ­τα ή χωρι­σμέ­να από τις οικο­γέ­νειές τους.

Όπως και με τον αριθ­μό των χωρών που παρά­γουν μεγά­λους αριθ­μούς εκτο­πι­σμέ­νων, ο αριθ­μός των χωρών που φιλο­ξε­νούν μεγά­λους αριθ­μούς ήταν επί­σης συγκρι­τι­κά μικρός. Η Τουρ­κία παρέ­μει­νε η κορυ­φαία χώρα που φιλο­ξε­νεί πρό­σφυ­γες σε από­λυ­τους αριθ­μούς, με πλη­θυ­σμό 3,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων προ­σφύ­γων, κυρί­ως Σύρων.

Ο Λίβα­νος φιλο­ξέ­νη­σε τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό προ­σφύ­γων σε σχέ­ση με τον εθνι­κό πλη­θυ­σμό του. Συνο­λι­κά, 63% όλων των προ­σφύ­γων υπό την ευθύ­νη της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας ήταν σε μόλις 10 χώρες, ενώ σε ποσο­στό 31% βρί­σκο­νταν στην υπο­σα­χά­ρια Αφρική.

Δυστυ­χώς, οι λύσεις παρέ­μει­ναν περιο­ρι­σμέ­νες. Οι πόλε­μοι και οι συγκρού­σεις συνέ­χι­σαν να είναι οι κυριό­τε­ροι μοχλοί, με μικρή ορα­τή πρό­ο­δο προς την ειρή­νη. Περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ήταν σε θέση να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους το 2017, με τους περισ­σό­τε­ρους να επι­στρέ­φουν από τον εσω­τε­ρι­κό εκτο­πι­σμό. Μετα­ξύ αυτών ήταν οι άνθρω­ποι που επέ­στρε­φαν κάτω από πίε­ση ή σε εύθραυ­στα περιβάλλοντα.

Λόγω της μεί­ω­σης του αριθ­μού των τόπων που προ­σφέρ­θη­καν, ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων που επα­νε­γκα­τα­στά­θη­καν μειώ­θη­κε κατά περισ­σό­τε­ρο από 40% σε περί­που 100.000 άτομα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Στη διάρ­κεια του 2018 κατα­γρά­φη­καν από τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης 44.570 αφί­ξεις στην Ευρώ­πη (στοι­χεία μέχρι 10 Ιου­νί­ου), ενώ η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες κατέ­γρα­ψε 40.357 αφί­ξεις μέσω του υδά­τι­νου δρό­μου της Μεσο­γεί­ου (στοι­χεία μέχρι 19 Ιουνίου).

Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, το 2017 είχαν περά­σει μέσω θαλάσ­σης στην Ευρώ­πη 172.302 άτο­μα (29.718 στην Ελλά­δα, 119.369 στην Ιτα­λία και 28.349 στην Ισπα­νία), το 2016: 362.753 (173.450 στην Ελλά­δα, 181.436 στην Ιτα­λία και 14.094 στην Ισπα­νία), το 2015: 1.015.078 (856.732 άτο­μα στην Ελλά­δα, 153.842 στην Ιτα­λία και 16.263 στην Ισπα­νία) και το 2014: 216.054 (41.038 στην Ελλά­δα, 170.100 στην Ιτα­λία και 11.716 στην Ισπανία).

Εφέ­τος μέχρι τις 19 Ιου­νί­ου είχαν φθά­σει με βάρ­κες στην Ελλά­δα 12.587 άτο­μα, στην Ιτα­λία 15.521 και στην Ισπα­νία 12.237. Στην Ελλά­δα φθά­νουν κυρί­ως πρό­σφυ­γες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγα­νι­στάν, στην Ιτα­λία από Τυνη­σία, Ερυ­θραία και Νιγη­ρία και στην Ισπα­νία από Γουι­νέα, Συρία και Μάλι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο