Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων —  Την ανάγκη κοινής πάλη προσφύγων-μεταναστών με τους Έλληνες συναδέλφους τους επισημαίνει το ΚΚΕ

Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Προ­σφύ­γων, (20 Ιου­νί­ου) το ΚΚΕ εκφρά­ζει την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη του στους δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες που βρί­σκο­νται στη χώρα μας, στους χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ζουν διπλά εγκλω­βι­σμέ­νοι και κάτω από άθλιες συν­θή­κες στα νησιά του Αιγαί­ου, στα εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες παγκό­σμια, που ο αριθ­μός τους κάθε χρό­νο αυξάνεται.

Στην ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ τονί­ζει ότι το προ­σφυ­γι­κό δρά­μα “είναι και δημιούρ­γη­μα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” η οποία συμ­με­τέ­χει στις στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών, προ­σθέ­το­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση “είναι έτοι­μη να δεχτεί πυρη­νι­κά όπλα” ότι “στις παλιές και τις νέες ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις και εγκα­τα­στά­σεις που δημιουρ­γού­νται στη χώρα μας ανε­φο­διά­ζε­ται και εκπαι­δεύ­ε­ται η δολο­φο­νι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που βομ­βαρ­δί­ζει τις χώρες των προ­σφύ­γων” και “συνερ­γά­ζε­ται με το κρά­τος-σφα­γέα του παλαι­στι­νια­κού λαού.”

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει επί­σης ότι η κυβέρ­νη­ση “παράλ­λη­λα ψηφί­ζει και εφαρ­μό­ζει κατά γράμ­μα την πολι­τι­κή της ΕΕ για τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, όπως τη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας και όλες τις απο­φά­σεις που έχουν εγκλω­βί­σει τους πρό­σφυ­γες στην Ελλά­δα. Ψηφί­ζει όλο και πιο βάρ­βα­ρα μέτρα που στρέ­φο­νται κατά των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων στο άσυλο”.

Στην ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι περισ­σό­τε­ροι από τους αιτού­ντες άσυ­λο θα παρα­μεί­νουν στην Ελλά­δα και το επό­με­νο διά­στη­μα “θα εντα­χθούν στην εργα­τι­κή τάξη της χώρας μας, θα μοι­ρά­ζο­νται τα ίδια προ­βλή­μα­τα και βάσα­να που έχουν και οι Έλλη­νες εργαζόμενοι”.

“Όλοι τους, πρό­σφυ­γες και οικο­νο­μι­κοί μετα­νά­στες είναι θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, όπως είναι και οι εργα­ζό­με­νοι της Ελλά­δας και των άλλων καπι­τα­λι­στι­κών χωρών υπο­δο­χής. Γι’ αυτό και δεν έχουν τίπο­τε να χωρί­σουν. Αντί­θε­τα έχουν κάθε λόγο να παλέ­ψουν μαζί ενά­ντια στον κοι­νό αντί­πα­λο: το κεφά­λαιο, τις κυβερ­νή­σεις του και τις διε­θνείς συμ­μα­χί­ες του, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση (ΕΕ)” υπο­γραμ­μί­ζει το ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας ότι “η ΕΕ και τα κρά­τη-μέλη της παί­ζουν τα γεω­πο­λι­τι­κά τους παι­χνί­δια στις πλά­τες των προ­σφύ­γων και μεταναστών”.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες “να οργα­νω­θούν στα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα και τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις. Να παλέ­ψουν μαζί με τους Έλλη­νες συνα­δέλ­φους τους για συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, για αυξή­σεις στους μισθούς και τα μερο­κά­μα­τα, για δωρε­άν Υγεία, Παι­δεία, Αθλη­τι­σμό και Πολι­τι­σμό. Να παλέ­ψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών: Για τον άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό τους από τα νησιά και τη μετα­φο­ρά τους στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα. Για το συνο­λι­κό απε­γκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που το επι­θυ­μούν από την Ελλάδα”.

Στους στό­χους πάλης το ΚΚΕ περι­λαμ­βά­νει τις ανθρώ­πι­νες και αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες ζωής για όσο διά­στη­μα φιλο­ξε­νού­νται στις προ­σφυ­γι­κές δομές, τις ταχεί­ες δια­δι­κα­σί­ες εξέ­τα­σης των αιτη­μά­των ασύ­λου βάσει των δικαιω­μά­των που απορ­ρέ­ουν από τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, τις άδειες δια­μο­νής και την αντι­με­τώ­πι­ση της ρατσι­στι­κής και φασι­στι­κής βίας, της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, καθώς και των δου­λε­μπο­ρι­κών και εγκλη­μα­τι­κών κυκλω­μά­των που θέλουν να εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

“Καλού­με τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να πάρουν μέρος πιο ενερ­γά στο πλευ­ρό του ΚΚΕ και του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος, για να δυνα­μώ­σει ο κοι­νός αγώ­νας κατά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, για να μη ‘σκο­τώ­νο­νται οι λαοί για του αφέ­ντη το φαί’, για απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και τις επεμ­βά­σεις, ενά­ντια στα σχέ­δια για δια­με­λι­σμό κρα­τών και αλλα­γές συνό­ρων. Να παλέ­ψου­με μαζί για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού, που είναι συνώ­νυ­μος με την εκμε­τάλ­λευ­ση και τη φτώ­χεια, τον πόλε­μο και την προ­σφυ­γιά” κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο