Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εργασιακή «Κοιλάδα των Τεμπών»

«Ενώ η κυβέρ­νη­ση κοκο­ρεύ­ε­ται για την “ανά­στα­ση” των Ναυ­πη­γεί­ων Ελευ­σί­νας, οι εργα­ζό­με­νοι ανα­γκά­ζο­νται να ανε­βαί­νουν καθη­με­ρι­νά έναν εργα­σια­κό Γολ­γο­θά, καθώς η “ανά­πτυ­ξη” έφε­ρε κατα­στρα­τή­γη­ση δικαιω­μά­των και εργα­σια­κής νομο­θε­σί­ας, με τερά­στιους κιν­δύ­νους για την Υγεία και την Ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων από την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς, αλλά και την έλλει­ψη ελέγ­χων από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες για τις συνε­χι­ζό­με­νες καταγ­γε­λί­ες» σημειώ­νει το ΠΑΜΕ.

Τονί­ζει ότι «δεν θα επι­τρέ­ψου­με να γίνουν τα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας εργα­σια­κή “Κοι­λά­δα των Τεμπών”» και προσθέτει:

«Όπως καταγ­γέλ­λουν εργα­ζό­με­νοι στα Ναυ­πη­γεία η “επα­νεκ­κί­νη­ση” έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και βλα­πτι­κές μετα­βο­λές στους όρους εργα­σί­ας των εργαζομένων.

Ενδει­κτι­κά οι εργα­ζό­με­νοι καταγ­γέλ­λουν ότι δεν πλη­ρώ­νο­νται τον μισθό τους στο σύνο­λο του, ενώ δεν κατα­βάλ­λο­νται δώρα, επι­δό­μα­τα, προ­σαυ­ξή­σεις υπε­ρω­ρί­ας — νυχτε­ρι­νής εργα­σί­ας — αργιών κτλ.  Επί­σης δεν κατα­βλή­θη­κε το Δώρο Πάσχα 2023, όπως δεν κατα­βλή­θη­κε και το δώρο Χρι­στου­γέν­νων 2022, με την εργο­δο­σία να λέει στους εργα­ζο­μέ­νους ότι δεν τα δικαιούνται.

Και όλα αυτά, ενώ τα πλοία μπαί­νουν το ένα μετά το άλλο για επι­σκευα­στι­κές εργα­σί­ες, οι εργα­σί­ες στις εγκα­τα­στά­σεις του ναυ­πη­γεί­ου είναι στο φουλ και οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν αστα­μά­τη­τα, καθη­με­ρι­νά – σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα – νυχτε­ρι­νά κτλ.

Άμε­σα οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες να διε­νερ­γή­σουν ελέγ­χους για την προ­στα­σία της Υγεί­ας και Ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων, την τήρη­ση των ωραρίων.

Άμε­σα να κατα­βλη­θούν τα δώρα και όλα τα οφει­λό­με­να στους εργα­ζό­με­νους από μισθούς, υπε­ρω­ρί­ες, νυχτε­ρι­νά κτλ».

Πηγή: 902.grhttps://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%8c%cf%84%cf%84%ce%b1/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο