Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης αύριο βράδυ

Μία έκλει­ψη παρα­σκιάς Σελή­νης θα συμ­βεί την Παρα­σκευή 5 Ιου­νί­ου, ένα φαι­νό­με­νο κατά το οποίο το φεγ­γά­ρι περ­νά­ει μέσα από την παρα­σκιά της Γης, δηλα­δή το εξω­τε­ρι­κό τμή­μα της σκιάς του πλα­νή­τη μας. Παράλ­λη­λα, θα υπάρ­ξει παν­σέ­λη­νος, η τελευ­ταία της άνοι­ξης πριν το θερι­νό ηλιο­στά­σιο στις 20 Ιουνίου.

Κατά τη διάρ­κεια της έκλει­ψης, η Σελή­νη σκο­τει­νιά­ζει ελα­φρά αλλά όχι τελεί­ως όπως στην κανο­νι­κή έκλειψη. Το φαι­νό­με­νο ‑εφό­σον ο και­ρός το επι­τρέ­ψει- θα είναι ορα­τό από το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Ευρώ­πης (και από την Ελλά­δα), την Αφρι­κή, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλει­ψη θα διαρ­κέ­σει συνο­λι­κά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθή­να θα αρχί­σει στις 20:45, θα φθά­σει στο μέγι­στο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγ­γα­ριού θα βρε­θεί εντός της παρα­σκιάς της Γης) και θα τελειώ­σει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτή είναι η δεύ­τε­ρη φετι­νή έκλει­ψη, καθώς είχε προη­γη­θεί στις 10 Ιανουα­ρί­ου, επί­σης, μία έκλει­ψη παρα­σκιάς Σελή­νης. Θα ακο­λου­θή­σουν εντός του 2020 μία δακτυ­λιοει­δής έκλει­ψη Ηλί­ου στις 21 Ιου­νί­ου, μία έκλει­ψη παρα­σκιάς Σελή­νης στις 5 Ιου­λί­ου, μία τέταρ­τη έκλει­ψη παρα­σκιάς Σελή­νης στις 30 Νοεμ­βρί­ου και, τέλος, μία ολι­κή ηλια­κή έκλει­ψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο