Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραμένει μνημείο η Αγία Σοφία

Το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της Τουρ­κί­ας απέρ­ρι­ψε προ­σφυ­γή που είχε γίνει με αίτη­μα να ξεκι­νή­σει ξανά (μετά από 83 χρό­νια) η Αγία Σοφία να λει­τουρ­γεί ως μου­σουλ­μα­νι­κό τέμε­νος. Σήμε­ρα ο ναός θεω­ρεί­ται μνη­μείο παγκό­σμιας κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO και λει­τουρ­γεί ως μουσείο.

Την προ­σφυ­γή είχε υπο­βάλ­λει η ΜΚΟ, «Σύν­δε­σμος Ιστο­ρι­κών Μνη­μεί­ων και Περι­βάλ­λο­ντος» με το σκε­πτι­κό ότι η απόρ­ρι­ψη του αιτή­μα­τος για μετα­τρο­πή της σε τζα­μί παρα­βιά­ζει τη «θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία». Πάντως, η προ­σφυ­γή απορ­ρί­φτη­κε επει­δή ο προ­σφυ­γών κρί­θη­κε αναρ­μό­διος και χωρίς να εξε­τα­στεί το περιε­χό­με­νό της.

Η οργά­νω­ση είχε προ­σφύ­γει στην πρω­θυ­πουρ­γία το 2004, ζητώ­ντας νομο­θε­τι­κές τρο­πο­ποι­ή­σεις, ώστε να ανοί­ξει η Αγία Σοφία ως τέμε­νος, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Στη συνέ­χεια, το 2005 προ­σέ­φυ­γε στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας, το οποίο απέρ­ρι­ψε το αίτη­μά της. Ακο­λού­θη­σε προ­σφυ­γή στο Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο το 2015, στην οποία ανα­φε­ρό­ταν ότι η άρνη­ση του αιτή­μα­τος για μετα­τρο­πή της Αγί­ας Σοφί­ας σε τζα­μί παρα­βιά­ζει τη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία. Σήμε­ρα, τρία χρό­νια μετά βγή­κε η απόφαση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο